Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Opinnäytetyö: Vihertehokkuudella laadukkaampaa rakennettua ympäristöä

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Vihertehokkuudella laadukkaampaa rakennettua ympäristöä

Tiedote.
Julkaistu: 30.12.2014 klo 08:00
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Vihertehokkuuden pilottikorttelissa Jyväskylän asuntomessuilla 2014 testattiin ensimmäistä kertaa Suomessa vihertehokkuustyökalua. Työkalu osoittautui toimivaksi pihasuunnittelun apuvälineeksi.

Vihertehokkuus ei ole vielä vakiintunut termi eikä työkalu Suomessa, mutta maailmalla se on ollut käytössä jo useamman vuosikymmenen ajan. Yleisesti vihertehokkuuden avulla pyritään tiivistyvässä kaupunkirakenteessa vihreämpien rakennettujen ympäristöjen muodostumiseen. Tavoitteena on muun muassa mahdollistaa hulevesien luonnonmukainen käsittely, parantaa ilmanlaatua ja vähentää lämpösaarekeilmiötä.

Vihertehokkuutta on Jyväskylän kaupungille tutkinut ja kehittänyt Mari Kiili opinnäytetyössään. Kiili opiskelee HAMKin maisemasuunnittelun koulutusohjelmassa Lepaalla.

Pilottikortteli työkalun kehittämisessä

Opinnäytetyössä kartoitettiin kuuden omakotitalotontin avulla, miten vihertehokkuustyökalu toimii pihojen suunnittelussa ja kuinka suunnitelma etenee valmiiksi pihaksi. Lisäksi tutustuttiin erilaisiin vihertehokkuuden malleihin Suomessa ja maailmalla. Pilottikorttelin kokemusten ja muualla käytössä olevien mallien perusteella työkalua kehitettiin edelleen.

Tavoitteena on, että Jyväskylän vihertehokkuusmallista muotoutuu työkalu, jolla tulevaisuuden ekologisessa ympäristörakentamisessa saavutettaisiin tietty minimitaso. Työkalun avulla saataisiin kiinnitettyä ympäristösuunnittelijoiden ja rakennuttajienkin huomio tiettyihin tärkeisiin asioihin, kuten hulevesirakenteisiin tai paikallislajien käyttöön. Yleisen ympäristötietoisuuden jatkuvasti kasvaessa ja rakennuttajien havaitessa asian markkina- ja imagoarvon päästään tulevaisuudessa varmasti myös siihen, että pakollisesta minimirajan saavuttamisesta siirrytään vapaaehtoiseen yhä korkeampien vihertehokkuuksien vapaaehtoiseen tavoitteluun.

Lisätietoja:
Mari Kiili
+358 40 727 0902
mari.kiili77(a)gmail.com

Työ on luettavissa ammattikorkeakoulujen Theseus-julkaisuarkistossa.

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs