Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Opinnäytetyö: Teosvaihdosta uusi vuorovaikutusta ja luovuutta vahvistava menetelmä nuorille mielenterveyskuntoutujille

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Teosvaihdosta uusi vuorovaikutusta ja luovuutta vahvistava menetelmä nuorille mielenterveyskuntoutujille

Tiedote.
Julkaistu: 26.05.2014 klo 10:49
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hämeen ammattikorkeakoulun ohjaustoiminnan koulutusohjelman opiskelija Päivi Mattila tutki opinnäytetyössään, miten teosvaihtomenetelmä sopii käytettäväksi nuorten mielenterveyskuntoutujien työpajalla.

Teosvaihtomenetelmää ei ole aikaisemmin juurikaan tutkittu – ei myöskään terapeuttisessa viitekehyksessä. Tutkimustulokset hankittiin havainnoimalla teosvaihtopäiviä ja haastattelemalla tutkimukseen osallistuneita nuoria ja ohjaajia. Opinnäytteen tutkimushavaintojen perusteella voidaan sanoa, että teosvaihto on monipuolinen ja terapeuttiseen käyttöön soveltuva väline, joka tarjoaa tekijöilleen mahdollisuuden vuorovaikutuksen, itseilmaisun ja oman luovuuden kehitykselle.

Tutkimus toteutettiin Helsinkiläisen Leikkiväki ry:n Klemmari-työpajalla aikavälillä 15.1.–19.2.2014. Leikkiväki ry on kolmannen sektorin toimija, joka tarjoaa taidepainoitteista työpajatoimintaa nuorille mielenterveyskuntoutujille. Klemmari-työpaja koostuu Leikkiväessä käyvistä nuorista, jotka eivät kahdeksan kuukauden mittaisen Kutomo-työpajajakson jälkeen ole löytäneet omaa jatkopolkuaan, esimerkiksi opiskelu- tai työpaikkaa. 

Parityöstä potkua oman luovuuden kehittämiseen

Teosvaihtomenetelmä on parityönä toteutettava prosessi, joka tutkimuksessa toteutettiin valokuvauksen keinoin. Prosessissa vaihdetaan säännöllisin väliajoin parin kanssa itse tehtyjä teoksia, joiden äärellä voidaan käydä myös keskusteluja teosten herättämistä aiheista. Seuraavalle tapaamiskerralle molemmat tuottavat uudet teokset parin edellisellä kerralla esittelemän teoksen pohjalta. Prosessia jatketaan ennalta määrätyn ajan tai kunnes parista tuntuu, että prosessi on saanut luontaisen päätöksensä.

Menetelmän parhaimmaksi anniksi tutkimukseen osallistujat kokivat teosvaihtoprosessin aikana säännölliseksi muodostuneen valokuvauksen. Teosvaihtomenetelmä mahdollisti itselle uudenlaisen lähtökohdan kuvaamiseen, mikä kokeilun kautta lisäsi mahdollisuuksia oman luovuuden kehitykselle. Kuvien sanaton vuorovaikutus toi mukanaan myös mahdollisuuden ilmaista itseään taiteen avulla. Tämä toi teosvaihdon tekijöille kokemuksen nähdyksi ja kuulluksi tulemisesta.

Opinnäytetyöhön voi tutustua tarkemmin ammattikorkeakoulujen Theseus-verkkokirjastossa.  

Lisätietoja: Päivi Mattila, p. 040 7363028 tai sp. mattila.p@outlook.com

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi
www.hami.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs