Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Opinnäytetyö: Rakennustuotteiden CE-merkinnän pakolliseksi tuloon on varauduttava

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Rakennustuotteiden CE-merkinnän pakolliseksi tuloon on varauduttava

Tiedote.
Julkaistu: 11.06.2012 klo 10:31
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Helsingin rakennusvalvontaviraston toimeksiannosta Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelija Ulla Poutanen on tehnyt ylempään AMK-tutkintoon kuuluvan opinnäytetyön CE-merkittyjen rakennustuotteiden kelpoisuudesta ja käytöstä rakentamisessa. Rakennustuotteiden CE-merkintä tulee Suomessa pakolliseksi 1.7.2013, kun Euroopan unionin rakennustuoteasetus astuu kaikilta osin voimaan. Helsingin rakennusvalvontavirasto varautuu muutoksiin kouluttamalla henkilöstöä sekä verkottumalla muiden rakennusvalvontojen ja alan toimijoiden kanssa.

Opinnäytetyössä kerättiin koulutusaineistoa rakennustuotteiden CE-merkintäjärjestelmästä ja tuotteiden kelpoisuuden arviointia ohjaavasta lainsäädännöstä sekä niihin tulossa olevista muutoksista. Työhön liittyneellä valtakunnallisella kyselytutkimuksella tarkasteltiin rakennusvalvonnan menettelyjä ja niiden toimivuutta rakennustuotteiden kelpoisuuden arvioinnissa sekä koulutus- ja kehittämistarpeita. Viraston tavoitteena on varmistaa, että sen henkilöstöllä on vähintään perustiedot rakennustuotteiden kelpoisuuden osoittamisesta CE-merkinnän avulla.

Säädösten muutokset tuovat muutoksia rakennustuotteiden kelpoisuuden arviointiin

EU:n rakennustuoteasetuksen tavoitteena on parantaa rakennustuotteiden vapaata liikkuvuutta. Kansallisesti velvoittava EU:n asetus tuo CE-merkinnän pakollisuuden lisäksi muutoksia CE-merkintäjärjestelmään. Muutoksilla on tarkoitus yksinkertaistaa ja selkeyttää CE-merkinnän menettelyjä. Rakennusvalvontojen tulee ottaa toiminnassaan huomioon CE-merkintäjärjestelmän ja kansallisten säädösten muutokset.

Rakennusvalvonnoille tehdyn kyselyn perusteella rakennusvalvonnan sekä rakennuttajien, rakentajien ja suunnittelijoiden tiedot rakennustuotteiden CE-merkintäjärjestelmästä ja menettelyistä kelpoisuuden arvioinnissa ja osoittamisessa ovat puutteellisia. Rakennusvalvonnoissa odotetaan koulutusta ja ohjeita myös ympäristöministeriöltä. Huolena rakennusvalvonnoissa on tuotteiden kelpoisuuden arvioinnin kannalta olennaisten standardien saatavuus viranomaiskäyttöön vain maksullisina.

Ulla Poutasen opinnäytetyö on ladattavissa maksutta PDF-muodossa ammattikorkeakoulujen verkkokirjasto Theseuksesta.

Lisätietoja: Ulla Poutanen, p. 040 151 2078 tai sp. etunimi.sukunimi@hel.fi 

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs