Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Opinnäytetyö: Poistotekstiilien hyödyntäminen kiinnostaa

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Poistotekstiilien hyödyntäminen kiinnostaa

Tiedote.
Julkaistu: 23.05.2012 klo 13:35
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Poistotekstiilien eli käytöstä poistettavien vaatteiden ja muiden tekstiilien hyödyntäminen kiinnostaa ihmisiä. Erilaisia tekstiilien hyödyntäjiä Suomessa on jonkin verran, mutta tulevaisuudessa niitä tarvittaisiin lisää. Tekstiilien hyödyntämistä sekä ihmisten asenteita ja mielipiteitä hyödyntämistä kohtaan on tutkinut Tuuli Ahonen opinnäytetyössään. Ahonen valmistuu Hämeen ammattikorkeakoulusta ympäristösuunittelijaksi keväällä 2012.

Suomessa ei tällä hetkellä kerätä poistotekstiilejä systemaattisesti. Varsinkin huonokuntoiset ja rikkinäiset tekstiilit päätyvät kaatopaikalle, missä ne aiheuttavat haitallisia ympäristövaikutuksia. Suomen neljä suurinta poistotekstiilikerääjää ovat Suomen Punainen Risti, Fida International, UFF-yhdistys ja Pelastusarmeija. Uusille poistotekstiilihyödyntäjille olisi tarvetta.

Ihmisten asenteiden lisäksi työn tavoitteena oli saada tietoa siitä, minkälaista poistotekstiiliä kotitalouksissa syntyy ja kuinka paljon. Tavoitteena oli myös saada tietää, mitä ihmiset poistotekstiileilleen tekevät ja olisivatko he valmiita tulevaisuudessa viemään tekstiilit esimerkiksi uusiin kierrätyspisteisiin.

Poistotekstiillit uudelleenkäytetään

Arvioiden mukaan kotitalouksissa syntyy poistotekstiilejä keskimäärin 5–10 kiloa vuodessa. Tulosten mukaan eniten kertyy naisten vaatteita. Suurin osa poistotekstiileistä uudelleenkäytetään, esimerkiksi myymällä ne kirpputoreilla tai antamalla ne eteenpäin ystäville ja sukulaisille. Tekstiilejä lahjoitetaan myös poistotekstiilikerääjille ja niitä käytetään uudelleen materiaalina esimerkiksi ompelutöissä ja maton kuteina.

Tekstiilien parempaa hyödyntämistä kannatetaan ja pidetään erittäin tärkeänä. Suosituimpia vaihtoehtoja uusille keräyspisteille olivat jo olemassa olevat kierrätyspisteet, kierrätyspisteet, jotka sijaitsevat kauppojen ulkopuolella sekä aivan uudet tekstiilinkeräyspisteet. Vaikka tekstiilien parempaa hyödyntämistä pidetään tärkeänä, olisi hyvin harva siitä kuitenkin valmis maksamaan.

Ahosen opinnäytetyö on kokonaisuudessaan luettavissa ammattikorkeakoulujen verkkokirjasto Theseuksessa.

Lisätietoja:
Tuuli Ahonen, p. 041 483 1473 tai sp. tuuli.anniina(a)hotmail.com

--

Hämeen ammattikorkeakoulussa (HAMK) Forssassa järjestetään torstaina 24.5.2012 Poistotekstiilit 2012 -tapahtuma, jonka avulla halutaan nostaa tekstiilien kierrättäminen valtakunnalliseksi puheenaiheeksi. Tapahtumasta lisätietoja järjestävän VIHI-hankkeen verkkosivuilla

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs