Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Opinnäytetyö: Omaleimaisuutta puutarhaan keskiajan tyylillä

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Omaleimaisuutta puutarhaan keskiajan tyylillä

Tiedote.
Julkaistu: 19.06.2012 klo 14:03
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Ideoita yksilöllisiin puutarhoihin haetaan usein renessanssin aikaisista tai sitä myöhemmistä puutarhoista, mutta keskiaikaisten puutarhojen piirteet ovat jääneet suomenkielisessä kirjallisuudessa vähemmälle huomiolle. Pohjoisen sijainnin ja vaativan ilmastomme takia keskiaikaistyylisen puutarhan perustaminen Suomeen on haastava tehtävä, mutta ei missään nimessä mahdoton. Keskiaikaisen puutarhan piirteitä ja niiden sovittamista Suomen oloihin tutki Siiri Soittila kirjallisuustutkimukseen keskittyvässä opinnäytetyössään. Soittila valmistui hortonomiksi Hämeen ammattikorkeakoulusta maisemasuunnittelun koulutusohjelmasta keväällä 2012.

Erilaisia ratkaisuja yhdistelemällä keskiaikapuutarha voidaan rakentaa niin pieneen kuin isoonkin pihaan. Useat rekonstruoidut keskiaikapuutarhat osoittavat, että niitä kohtaan tunnetaan kiinnostusta ja niistä haetaan uusia elämyksiä. Keskiaikaisesta puutarhasta voivat hakea innoitusta yhtä hyvin historianelävöittäjien ryhmät kuin maisemasuunnittelijatkin.

Yhdistele ennakkoluulottomasti

Yhdistämällä keskiaikaisia piirteitä moderneihin ja tekemällä kompromisseja uuden ja vanhan välillä voidaan Suomeenkin perustaa vakuuttava ja kaunis keskiaikainen puutarha. Muureihin ja muihin rakenteisiin on tehtävä meidän ilmastossamme routasuojaukset, ja arimmat kasvit on korvattava muilla lajeilla. Korvaavien lajien tulisi olla mahdollisimman samankaltaisia kuin alkuperäisten kasvien, jotta puutarhan yleisilme säilyisi ajanmukaisena. Päätös autenttisuuden tasosta on kuitenkin aina puutarhurin käsissä.

Materiaalien ja työtapojen kirjo on nykyään laaja, ja puutarhurin kannattaakin yhdistellä vaihtoehtoja ennakkoluulottomasti keskiaikapuutarhaa suunnitellessaan. Sama koskee kasveja: kun omat luonnonkasvimme yhdistetään modernien lajikkeiden ja sitkeimpien keskiaikaisten lajien kanssa, lopputulos on viihtyisä ja autenttinen. Keskiajalla tuoksu oli kasville yhtä tärkeä ominaisuus kuin ulkonäkökin. Tähän olisi hyvä kiinnittää huomiota myös nykyajan puutarhoissa.

Lisätietoja
Siiri Soittila, sp. siiri(a)varjola.net

Opinnäytetyö on luettavissa kokonaisuudessaan ammattikorkeakoulujen Theseus-verkkokirjastossa.

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs