Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Opinnäytetyö: Leikkivälineiden asennettavuutta voidaan parantaa entisestään

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Leikkivälineiden asennettavuutta voidaan parantaa entisestään

Tiedote.
Julkaistu: 19.06.2014 klo 13:13
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Leikkivälinevalmistajien Hagsin, Kompanin ja Lappsetin välillä on eroja asennettavuuden ja asennusohjeistuksen selkeyden suhteen. Katja Pirttilä tutki opinnäytetyössään leikkivälineiden asennettavuuteen vaikuttavia tekijöitä asentajien kokemuksia kartoittamalla. Pirttilä valmistui hortonomiksi Hämeen ammattikorkeakoulun maisemasuunnittelun koulutusohjelmasta Lepaalta kesäkuussa 2014.

Asennusohjeessa kaikki eri osat ovat yhtä tärkeitä tehokkaan asennustyön ja lopputuloksen kannalta. Selkeä ja yksiselitteinen ohjeistus tehostaa työtä huomattavasti. Tällä hetkellä Lappset tarjoaa asentajille selkeästi Hagsia ja Kompania paremman asennusohjeen. Kuitenkin kaikilla tarkastelluilla valmistajilla on vielä tarvetta kehittää ohjeistustaan. Ohjeistuksen selkeyttä voimakkaimmin lisäävät tekijät ovat kohdemaankielisyys ja välinekohtaisuus. Asentajat haluavat ohjeistuksen olevan paperimuotoista sähköisten vaihtoehtojen sijaan.

Asennustyötä voidaan tehostaa myös leikkivälineiden pakkausta kehittämällä. Asentajien näkökulmasta osat tulisi pakata leikkivälinepakkaukseen asennusjärjestykseen. Tämä on haaste välinevalmistajien suuntaan niin logististen, kuin kustannuksellisten seikkojen johdosta. Hagsin harjoittama tapa, pakata kiinnitysosat työvaiheenmukaisesti detajikuvan kera samaan muovipussiin, on asennustyötä voimakkaimmin tehostava. Leikkivälineen osien kuljetuksenaikaisessa suojauksessa nopeaa purkuaikaa ja vähäistä jätemäärää huomattavasti tärkeämpi tekijä on osien vaurioitumattomuus.

Leikkivälineet tulisi olla koottavissa mahdollisimman vähäisellä työkalumäärällä ja käsikäyttöisiä koneita voida hyödyntää mahdollisimman paljon. Nämä asennustyötä tehostavat seikat olivat tällä hetkellä parhaiten hallussa Lappsetilla. Myös tehdasvalmisteisilla elementeillä ja kiinnitysratkaisuilla voidaan nopeuttaa asennustyötä. Lappsetilla esiintyi eniten toistuvia sopivuusongelmia tehdasvalmisteisten osien suhteen.

Lisätietoja: Katja Pirttilä, sp. katja.pirttila(a)outlook.com

Opinnäytetyö on luettavissa kokonaisuudessaan ammattikorkeakoulujen Theseus-verkkokirjastossa.

 

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs