Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Opinnäytetyö: Laajalla viranomaisyhteistyöllä taataan talousveden turvallisuus pohjavesialueilta kuluttajan hanaan saakka

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Laajalla viranomaisyhteistyöllä taataan talousveden turvallisuus pohjavesialueilta kuluttajan hanaan saakka

Tiedote.
Julkaistu: 19.05.2014 klo 12:36
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Maailman terveysjärjestö WHO on vuonna 2003 laatinut periaatteet talousveden turvallisuussuunnitelmalle, Water Safety Planille (WSP), joka kattaa talousveden tuotantoketjun vedenmuodostumisalueilta aina kuluttajan hanaan saakka. Suomessa on tällä hallituskaudella käynnissä hanke, jonka tavoitteena on laatia Suomen oloihin sopiva kansallinen talousveden turvallisuussuunnitelma.

Water Safety Planiin liittyvää viranomaisyhteistyötä on Hämeenlinnan seudulla selvittänyt Sari Rantala ammattikorkeakoulututkintoon kuuluneessa opinnäytetyössään. Rantala valmistuu toukokuussa 2014 insinööriksi (AMK) Hämeen ammattikorkeakoulun bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelmasta.

Suomen oloihin ollaan laatimassa verkkopohjaista WSP-työkalua, joka soveltuu suurille, yli 1000 kuutiota vuorokaudessa ja yli 5000 henkilölle talousvettä toimittaville vesilaitoksille. Isoille vesilaitoksille on päädytty laatimaan niin sanottu laajennettu WSP-malli, jossa talousveden turvallisuus otettaisiin huomioon jo alueiden käytön suunnittelussa ja laaja-alaisesti päätösten teossa.

Viranomaisyhteistyötä tarvitaan mallin laadinnassa ja hyödyntämisessä

Rantala on työssään tutkinut, minkälaista viranomaisyhteistyötä verkkopohjaisen WSP-mallin käyttöönotto ja hyödyntäminen vaatii Hämeenlinnan kaupungin ja Hattulan kunnan viranomaisilta. Opinnäytetyöhön kuului myös tiedottamista verkkopohjaisesta WSP-mallista. Eri viranomaisryhmille pyrittiin tuomaan esiin laajennetun WSP:n ideologiaa siitä, että WSP ei koske ainoastaan vesilaitoksia vaan talousveden turvallisuus huomioitaisiin kaikessa  kunnallisessa ja kansallisessa päätöksenteossa.

Opinnäytetyöhön liittyvissä kokoontumisissa saatiin välitettyä mukana olleille viranomaisille tietoa verkkopohjaisesta WSP-mallista ja niissä heräsi mukavasti keskustelua viranomaisyhteistyökuvioiden nykytilasta ja kehittämistarpeista.

Lisätiedot:

Sari Rantala, p. 050 323 5292 tai sp. etunimi.sukunimi@student.hamk

Opinnäytetyö on luettavissa ammattikorkeakoulujen Theseus-verkkokirjastossa.   

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi
www.hami.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs