Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Opinnäytetyö: Hyvinvointihankkeet hyvä keino maatalousyrittäjien hyvinvoinnin tukemiseen

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Hyvinvointihankkeet hyvä keino maatalousyrittäjien hyvinvoinnin tukemiseen

Tiedote.
Julkaistu: 06.10.2014 klo 09:45
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Maatalousyrittäjät kokivat hyvinvointihankkeen tukeneen heidän omaa hyvinvointiaan, työssä jaksamista, sosiaalisia suhteita sekä antaneen hyviä keinoja arjesta irtautumiseen. Maatalousyrittäjien kokemuksia hyvinvointihankkeista on tutkinut Marianne Saha opinnäytetyössään. Saha valmistuu agrologiksi Hämeen ammattikorkeakoulun maaseutuelinkeinojen koulutusohjelmasta syksyllä 2014.

 

Maatalousyrittäjien työ on tänä päivänä sitovaa, fyysisesti ja henkisesti vaativaa, riskialtista ja vaatii monipuolista ammattiosaamista. Työ voi olla myös hyvin yksinäistä ja yllättäviin muutoksiin on osattava varautua. Hyvinvointihankkeilla pyritään tarjoamaan maatalousyrittäjille erilaisia keinoja hyvinvoinnin tueksi.

 

Maatalousyrittäjiä koskevia hyvinvointihankkeita on tullut päätökseen maaseudun kehittämisohjalmakauden 2007–2013 päättyessä. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää maatalousyrittäjien omia näkemyksiä ja kokemuksia hyvinvointihankkeen vaikutuksista sekä löytää syitä, miksi osa viljelijöistä ei lähde hankkeisiin mukaan. Tutkimuksessa Saha haastatteli maitotilallisia, jotka olivat mukana Pohjois-Pohjanmaalla toimineessa 3M-hankkeessa.

 

Maatalousyrittäjät kaipaavat keinoja työssä jaksamiseen sekä vertaistukea

 

Sahan tekemässä tutkimuksessa maatalousyrittäjät kokivat kaipaavansa keinoja arjesta irtautumiseen sekä kattavaa hyvinvoinnin tukemiseen liittyvää toimintaa. Mahdollisuus tavata muita saman alan ihmisiä ja uudet ystävät koettiin myös tärkeiksi. Tutkimuksen tulosten perusteella hyvinvointihanke oli tukenut näitä odotuksia. Hankkeen avulla maatalousyrittäjät saivat lisäksi uskoa omaan työhön ja tulevaisuuteen.

 

Tutkimuksessa selvisi myös, että osa maatalousyrittäjistä voi olla niin väsyneitä etteivät he jaksa poistua kotoaan eivätkä siksi lähde tällaiseen toimintaan mukaan. Sahan haastattelemat yrittäjät kuitenkin suosittelisivat osallistumista hyvinvointihankkeisiin myös muille maatalousyrittäjille. Hyvinvointihankkeille toivotaan jatkoa myös tulevaisuudessa.

 

Opinnäytetyö on luettavissa ammattikorkeakoulujen Thesesus-verkkokirjastossa

 

Lisätietoja:

Marianne Saha, p. 050 374 0581 tai sp. etunimi.sukunimi@gmail.com

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs