Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Opinnäytetyö: Historiallisten puutarhojen suunnittelussa ja hoidossa tarvitaan erityisosaamista

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Historiallisten puutarhojen suunnittelussa ja hoidossa tarvitaan erityisosaamista

Tiedote.
Julkaistu: 24.04.2015 klo 13:13
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hämeen ammattikorkeakoulun maisemasuunnittelun koulutusohjelman opinnäytetyönä on syntynyt opas historallisten puutarhojen kanssa toimimiseen. Käytännönläheisen oppaan on kirjoittanut puutarhuri, kulttuurituottaja sekä keväällä 2015 valmistunut maisemasuunnittelija Hanna Keljo.

Suomessa on herätty vaalimaan historiallisesti arvokkaita puutarhoja ja kulttuuriympäristöjä viimeisten vuosikymmenten aikana innokkaasti. Historialliset puutarhat, kulttuuriympäristöt ja perinnekasvit kiinnostavat etenkin nyt kuuman puutarhabuumin aikana. Arvokkaissa ympäristöissä työskennellessä tarvitaan kuitenkin monenlaisten erityisseikkojen huomioonottamista, jotta nämä arvokkaat kulttuuriympäristöt saadaan säilymään tuleville sukupolville.

Historiallisten puutarhojen suunnittelun, saneerauksen ja hoidon ongelmakohtia - käytännön vinkkejä historiallisten kohteiden kanssa työskentelyyn antaa käytännönläheistä ohjeistusta viheralan ammattilaisille. Sen tarkoituksena on toimia täydennyksenä samasta aiheesta kirjoitettuun RT-korttisarjaan (julkaistu 2013). Etenkin suunnittelu- ja hoitotyössä törmää moninaisiin ongelmiin, joita ei normaalissa vihertyökohteessa välttämättä ole – kohteen historiallinen status myös vaatii erilaisia selvityksiä ja inventointeja, että alueella voidaan toimia sen arvon mukaisella tavalla. Apuja ja vinkkejä on tarjolla niin työn tilaajan, suunnittelijan, työn toteuttajan kuin hoitotyötä tekevänkin näkökulmasta.

Tarkoituksena on edistää puutarhojen historiallisesti arvokkaiden piirteiden sekä historiallisen kerroksellisuuden säilymistä jatkossakin, auttaa työntekijöitä hahmottamaan alueiden erityisarvoja sekä tarjota työkaluja näiden arvojen selvittämiseen ja säilyttämiseen kohteissa. Työssä keskitytään etenkin suunnitteluprosessin moniin mutkiin historiallisissa puutarhakohteissa.

 

Lisätietoja

Hanna Keljo

hanna.keljo@gmail.com

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs