Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Opinnäytetyö: Hevosenlanta hyötykäyttöön Porin alueella

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Hevosenlanta hyötykäyttöön Porin alueella

Tiedote.
Julkaistu: 27.05.2013 klo 15:48
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hevosenlanta tuntuu olevan ongelma talleille, ja yleinen käsitys on, ettei lantaa saa helposti lannoitteeksi viljelijöille.  Jessica Jokinen Hämeen ammattikorkeakoulun maaseutuelinkeinojen koulutusohjelmasta on opinnäytetyössään selvittänyt hevostallien ja viljelijöiden yhteistyötä lannan hyötykäytössä sekä toteuttanut yhteistyön toimintamallin ja ohjeistukset lannan käytöstä lannoitteena osana opinnäytetyötään.

Tutkimus toteutettiin projektiluonteisena kokeilumallina, johon otettiin mukaan 12 hevostallia ja seitsemän viljelijää puhelinkeskustelujen perusteella. Tallien koko vaihteli kahden ja kahdenkymmenen hevosen välillä.

Lanta tuli viljelijöille tarpeeseen

Viisi tallia otti yhteyttä kahteen viljelijään ja kolme tallia sai yhteistyön aikaiseksi ja lantaa luovutettua viljelijälle. Muut tallit olivat saaneet lannan loppusijoitettua jollain muulla tavalla. Viisi talleista oli sitä mieltä, että mahdollisesti tulevaisuudessa voisivat ottaa yhteyttä viljelijöihin lannan luovutuksen merkeissä.

Viljelijät olivat tyytyväisiä lannan laatuun ja lantaa luovuttaneet tallit olivat helpottuneita tällaisen ratkaisun löytymisestä. Projektin tulos jäi kokonaisuudessaan suppeaksi, joten hevosenlannan loppusijoitus ei välttämättä olekaan niin iso ongelma, kuin se on annettu ymmärtää. Kuitenkin tallien ja viljelijöiden verkostoituminen saatiin näin hyvin alulle. Opinnäytetyön ohjeistus ja toimintamalli palvelevat hyvin tietoa ja käytännön hyötyä tavoittelevia talleja ja viljelijöitä Porin seudulla.

Lisätietoja:

Jessica Jokinen, p. 045 132 0224 tai jessica.jokinen(a)hotmail.com

 

 

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs