Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Opetusministeri Krista Kiuru haluaa uskoa maailman osaavin kansa 2020 -tavoitteeseen

Koulutuskeskus Salpaus

Opetusministeri Krista Kiuru haluaa uskoa maailman osaavin kansa 2020 -tavoitteeseen

Tiedote.
Julkaistu: 08.04.2014 klo 15:07
Julkaisija: Koulutuskeskus Salpaus

Miten suomalaisista tulee maailman osaavin kansa? Tätä tulevaisuudenkuvaa pohdittiin Ammatillisen koulutuksen suurseminaarissa, joka järjestettiin Taitaja2014 -kisojen yhteydessä tiistaina 8.4. Lahdessa. Seminaarissa eri näkökulmia nostivat esiin mm. opetusministeri Krista Kiuru, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ja koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann.

Opetusministeri Krista Kiuru näki puheenvuorossaan mustia pilviä huippuosaamistavoitteen edessä. Yhtenä huolestuttavimpana nykyilmiönä hän näkee koulutuksellisen huono-osaisuuden periytymisen: kaikilla ei enää ole tasa-arvoiset lähtökohdat osaamisensa kehittämiseen.

- Ikävintä kaikessa on se, että ei puhuta enää pelkästä koulutustaustasta, vaan myös oppilaiden motivaatio jää vähäiseksi.

Kiuru huomautti kuitenkin, että maailman osaavin kansa -tavoite on silti lähempänä kuin ajatellaankaan, Pisa-tulokset ovat edelleen hyviä, vaikka parantamisen varaa on ja isoja haasteita tullaan kohtaamaan.

- Tärkeintä on pitää kiinni vahvasta ja laadukkaasta koulutusjärjestelmästä kiinni. Vaikeassa taloudellisessa tilanteessa ei saisi tehdä säästöpäätöksiä, joilla on ikäviä seurauksia pitkälle tulevaisuuteen.


Opettajien asiantuntevuus tärkeää

Opetusalan ammattijärjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen muistutti seminaarissa, että huippuosaajat eivät synny itsestään, vaan taustalla on syvä ymmärrys siitä, miten teoria ja käytäntö yhdistyvät. Tähän tarvitaan myös asiantuntevaa ja henkilökohtaista ohjausta.

- Taitojen oppiminen on siirtynyt lähiopetuksen vähentämisen seurauksena yhä enemmän työpaikoille. Onko yrityksissä kuitenkaan taitojen opettamiseen riittävästi aikaa ja pedagogista osaamista? Työelämäsidosta on tärkeää pitää vahvana, mutta tavoitteena on, että myös opettajat ovat mukana työpaikoilla.

Salpauksen rehtori Päivi Saarelainen korosti Luukkaisen tapaan opettajien tärkeää roolia huippujen valmentajina, mutta hän peräsi puheenvuorossaan myös sitä, onko koulutus muuttunut riittävästi ja riittävän nopeasti tulevaisuuden työelämää varten.

- Teknologian muutos vaikuttaa ammatilliseen koulutukseen juuri nyt, emme edes tiedä, millaisia ammatteja tulevaisuudessa tulee olemaan. Ammatillisen koulutuksen tarjontaa onkin rohkeasti uudistettava.

Huipulla tarvitaan vahvaa erikoisosaamista

Lahtelaisen, maailmanlaajuisesti tunnetun hitsausalan perheyrityksen Kemppi Oy:n toimitusjohtaja Anssi Rantasalo mainitsi puheessaan, että huipulle pääsemiseen tarvitaan paitsi laajapohjaista osaamista, myös vahvaa tietämystä omasta erikoisosaamisalueesta. Liiketoiminta- ja teknologiaosaamisen lisäksi suomalaiset tarvitsevat tietämystä myös mm. vastuullisesta liiketoiminnasta, monikulttuurisuudesta, muotoilusta tai palveluosaamisesta.

- Meidän koulutusyksiköidemme on tuotettava huippuosaajia, joiden ei tarvitse lähteä Harvardiin etsimään itselleen sopivaa koulutusta.

Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann toi puheenvuorossaan urheilijan näkökulman huippuosaamiseen.

- Suomessa ei ehkä ole maailman parhaimpia pelaajia, mutta jokaisella pelaajalla on joitakin erinomaisia taitoja. Nämä taidot voidaan joukkueessa yhdistää.

Dettmann haluaa kumota sen väitteen, että suomalainen olisi huono yhteisöpelaaja. Hänen mukaansa suomalainen on ehkä paras kimppakaveri, jonka voi saada joukkueeseen.

- Suomalainen ymmärtää kaverin merkityksen tiimin tulokselle.

 

Lisätietoja:

Marjaana Keskitalo
Taitaja2014 markkinointi- ja viestintävastaava
puh. 044 7081470
marjaana.keskitalo@salpaus.fi


www.taitaja2014.fi 

Finalistien oppilaitokset ja tietoja kotipaikkakunnista

Taitaja2014-kuvapankki
 

Taustamateriaalia ja tärppejä jutuntekoon

Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen vuosittainen tapahtuma.  Taitaja2014 järjestetään Lahden Urheilu- ja messukeskuksessa 8.-10.4.2014. Tapahtumassa noin 400 ammattiin opiskelevaa nuorta kilpailee ammattitaidon suomenmestaruuksista 44 eri lajissa oikeata työpaikkaa vastaavissa olosuhteissa. Samalla käydään myös TaitajaPLUS-ammattitaitokilpailu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille ja Taitaja9-joukkuekisa peruskoulun ysiluokkalaisille. Taitaja2014-tapahtumaan on vapaa pääsy, ja sinne odotetaan noin 40 000 kävijää. Tapahtuman järjestää Koulutuskeskus Salpaus yhteistyökumppaneineen. Taitajan taustaorganisaationa toimii Skills Finland ry.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs