Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Opetushenkilöstölle koulutusta tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelusta

Oulun yliopisto

Opetushenkilöstölle koulutusta tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelusta

Tiedote.
Julkaistu: 12.02.2014 klo 13:05
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto, nais- ja sukupuolen tutkimus
Tiedote 12.2.2014

Opetushenkilöstölle koulutusta tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelusta

Toiminnallisesta tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelusta toteutetaan maksuton täydennyskoulutus verkossa kevätlukukauden 2014 aikana. Koulutus on suunnattu yleissivistävän koulutuksen opetushenkilöstölle. Erityisesti mukaan toivotaan esi- ja alkuopetuksen ammattilaisia.

Koulutuksen aikana aloitetaan työskentely oppilaitoksen toiminnallisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelun parissa. Osallistujat saavat kokemuksen suunnittelutyön eri vaiheista ja työkalut toiminnan jatkamiseksi koulutuksen jälkeen. Toimintaa kehitetään yhdessä oppilaiden ja heidän vanhempiensa sekä muiden organisaation jäsenten kanssa.

Tasa-arvolakia ollaan parhaillaan uudistamassa. Uudistuksen myötä toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitteluvelvollisuus tulee myös perusopetuksen kouluille. Toiminnallinen tasa-arvosuunnittelu on kuulunut osaksi toisen asteen oppilaitosten ja korkeakoulujen velvollisuuksia jo vuodesta 2005 lähtien.

Tasa-arvosuunnittelu on havaittu hyväksi keinoksi edistää sukupuolten tasa-arvon toteutumista. Lisäksi sillä voidaan nähdä olevan yhteyksiä myös kiusaamisen ennaltaehkäisyyn, lasten moninaisuuden huomioimiseen ja sosiaalisten taitojen kehittämiseen. Lakiuudistuksen vaikutukset koskevat siten jokaista peruskoulun rehtoria, opettajaa, ohjaajaa ja muuta henkilökunnan jäsentä.

Lain odotetaan astuvan voimaan elokuussa 2016 samanaikaisesti uuden opetussuunnitelman myötä. Näiden kahden perusopetusta määrittävän asiakirjan yhtäaikainen työstäminen nähdäänkin hyödyllisenä. Toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelu voidaan linkittää ajankohtaiseen opetussuunnitelman uudistustyöhön.

Tutkimusperustainen opettajankoulutus on yksi Oulun yliopiston strategisista kehittämisaloista. Myös tässä täydennyskoulutuksessa on lähdetty tutkimusperustaisesti liikkeelle ja aineistoa on kerätty pilottipaikkakunnilta Oulusta, Sodankylästä ja Sotkamosta. Toiminnallista tasa-arvo- ja yhdenvertaissuunnittelua perusopetuksessa käsittelevä koulutus hyödyntää alan asiantuntijoiden ja tutkijoiden viimeisintä tietoa. Koulutus on Opetushallituksen rahoittama ja sen järjestää Oulun yliopiston nais- ja sukupuolentutkimus.

Koulutuksen toinen kurssi ”Koulun kulttuuri tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta” alkaa perjantaina 14.2.2014 järjestettävällä seminaaripäivällä. Koulutukseen otetaan vielä osallistujia.

Lisätietoja:

projektipäällikkö Mervi Heikkinen, Oulun yliopisto, nais- ja sukupuolentutkimus, puh. 0294 48 3817, sähköposti: mervi.heikkinen (at) oulu.fi

http://tasa-arvosuunnittelua.blogspot.fi/

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs