Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Omnian avoin ammattiopisto mahdollistaa yksilöllisiä ja joustavia polkuja

Omnia

Omnian avoin ammattiopisto mahdollistaa yksilöllisiä ja joustavia polkuja

Tiedote.
Julkaistu: 12.12.2013 klo 14:16
Julkaisija: Omnia

Omniassa on järjestetty avoimen ammattiopiston toimintaa syksystä 2012 lähtien. Toiminnan ideana on tarjota joustavasti ammatillisen perustutkinnon opetussuunnitelman mukaisia opintoja niin Omnian opiskelijoille kuin ilman koulutuspaikkaa oleville nuorille. Avoin ammattiopisto mahdollistaa opiskelijoille valinnaisuuden yli tutkintorajojen, nopeuttaa opinnoista valmistumista sekä tukee siirtymistä tutkinnosta toiseen. Lisäksi toiminnan avulla ehkäistään koulutuksellista syrjäytymistä kuntayhtymän alueella tarjoamalla ilman koulutuspaikkaa oleville nuorille koulutusta ja ohjausta.

Avoimessa ammattiopistossa pyritään erityisesti varmistamaan opiskelijoiden tutkinnon suorittaminen. Opinnoista eroamista pohtiville luodaan ohjauksen ja avoimen ammattiopiston opintojen avulla opintopolku, joka tukee koulutusalanvaihtoa tai muita jatkosuunnitelmia. Avoin ammattiopisto tarjoaa myös opinnoista eronneille mahdollisuuden palata opintoihin ja suorittaa tutkinto loppuun. Jos eronneella opiskelijalla on työpaikka, huomioidaan se koulutuksen suunnittelussa.  

Ensimmäisenä vuonna avoimessa ammattiopistossa opiskeli yhteensä 177 opiskelijaa, joista iso osa oli Omnian opiskelijoita. Opinto-ohjaajat ovat kokeneet avoimen ammattiopiston hyödyttäneen myös opiskelijoita, jotka haluavat nopeuttaa valmistumistaan. Vuonna 2012 hiusalan perustutkinnon opiskelijana aloittanut Kirsi Peltonen hyödynsi heti ensimmäisenä opiskeluvuotenaan yhteisten opintojen tarjontaa ammatillisten opintojen rinnalla. Hän valmistuu 1,5 vuodessa, kun yleisesti aika on 3 vuotta.  

Omnialla on merkittävä rooli Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten nuorisotakuun varmistajana. Avoimen ammattiopiston rinnalla opiskelijan ja hakijan palvelupiste InfoOmnian alueellinen ohjaus on keskeisessä asemassa. Etsivän nuorisotyön ohjaajien kautta Omniaan ohjautuu ilman koulutuspaikkaa olevia nuoria. Heille suunnitellaan yksilöllisiä polkuja koulutukseen, töihin tai muihin palveluihin, riippuen nuoren lähtökohdista ja tavoitteista. Yksi vaihtoehto on osallistua avoimen ammattiopiston tarjontaan ja tätä kautta selkiyttää tulevaisuudensuunnitelmia. Avoimen ammattiopiston tarjonta madaltaa myös kynnystä siirtyä tutkinto-opiskelijaksi.

Avoin ammattiopisto -toimintaa on kehitetty Opetushallituksen rahoittaman KOLVI OY -hankkeen puitteissa, jonka tavoitteena on edistää opintojen läpäisyä ja opiskelijoiden yksilöllisiä polkuja. Omnia on mukana valtakunnallisessa avoin ammattiopisto -verkostossa yhdessä Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Stadin avoimien ammattiopistojen kanssa. Verkoston tavoitteena on tiedon ja osaamisen jakaminen, toiminnan tunnetuksi tekeminen sekä vaikuttaminen.

 Lisätietoja:

  • vararehtori Maija Aaltola, Omnian ammattiopisto, puh. 050 384 9354

Omnia vastaa jäsenkuntiensa Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen ammatillisesta toisen asteen koulutuksesta. Monialaisessa koulutuskuntayhtymässä on vuositasolla noin 10.000 ammatillisen koulutuksen opiskelijaa, joista perustutkintokoulutuksessa on noin 5.000.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs