Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Öljysäiliökartoitus käynnistyy Päijät- ja Kanta-Hämeessä

Lahden ammattikorkeakoulu

Öljysäiliökartoitus käynnistyy Päijät- ja Kanta-Hämeessä

Tiedote.
Julkaistu: 10.09.2012 klo 11:52
Julkaisija: Lahden ammattikorkeakoulu

Hämeessä sijaitsee noin 10 000 lämmitysöljysäiliötä, joista suuri osa on käyttöikänsä päässä. Kun öljysäiliö laitteistoineen lähentelee puolen vuosisadan ikää, on öljyn pääseminen maaperään ja sitä kautta pohjaveteen todellinen riski. Lämmitysöljysäiliöt ovat suurin yksittäinen ympäristövahingon aiheuttaja Hämeessä, jossa vahinkoja sattuu vuosittain parisataa.

Siitä, kuinka suuren aikapommin tarkastamattomat ja vanhat öljysäiliöt muodostavat, ei ole tarkkaa tietoa. Tieto tarkastuksista ja öljysäiliöiden käytöstä poistamisista ei aina kulkeudu viranomaisten rekistereihin.

Osassa ja Päijät- ja Kanta-Hämeen kuntia käynnistetään tämän syksyn aikana öljysäiliöiden ja maatilojen farmarisäiliöiden kartoitustyö. Työn tarkoituksena on tiedon keräämisen ja neuvonnan avulla pienentää öljysäiliöistä aiheutuvaa ympäristöriskiä. Kartoitus toteutetaan Riihimäen kaupungin sekä Hattulan, Janakkalan, Hollolan ja Nastolan kuntien alueilla. Työ tehdään osana EAKR-rahotteista TANKKI-hanketta, jota koordinoi Lahden ammattikorkeakoulu.

Tarkastamaton öljysäiliö on todellinen riski

Öljysäiliön kunnossapito on kiinteistön omistajan ja haltijan vastuulla. Tärkein huoltotoimenpide säiliölle on säännöllinen hyväksytyn tarkastusliikkeen tekemä tarkastus. Määräaikaistarkastukset ovat pakollisia pohjavesialueilla sijaitsevilla maanalaisilla säiliöillä. Tämä pelastusviranomaisen valvoma määräys on voimassa koko maassa, sen sijaan kuntien ympäristöviranomaisten asettamat laajemmat tarkastusvelvoitteet vaihtelevat kunnittain.

Yleinen suositus kuitenkin on, että kaikki öljysäiliöt sijainnista riippumatta tarkastetaan määräajoin. Säännöllisesti tehdyt huollot ja tarkastukset pidentävät niin öljysäiliön kuin koko öljylämmitysjärjestelmän käyttöikää sekä pienentävät öljyvahingon riskiä huomattavasti.

Säiliön omistaja tai haltija vastaa mahdollisesta öljyvahingosta aiheutuvista kustannuksista. Kotivakuutuksesta saatava korvaus öljyvahinkotapauksessa ei ole itsestään selvä. Säiliön määräaikaistarkastuksista saatavat tarkastuspöytäkirjat ovat myös vakuutusyhtiölle osoitus säiliön asianmukaisesta hoidosta ja kunnossapidosta. Vakuutusturvan varmistamiseksi ja riskien välttämiseksi vanhat säiliöt kannattaa vaihtaa uusiin.

Öljyllä pilaantunut maa puhtaaksi ekotehokkaasti

Öljysäiliökartoituksen lisäksi TANKKI-hankkeessa testataan lämmitysöljyllä pilaantuneen maan puhdistusmenetelmiä. Jokaisesta projektissa mukana olevasta kunnasta etsitään kohteita, jotka soveltuvat biologiseen tai sähköosmoosiin perustuvaan kunnostukseen. Kun puhdistus tehdään suoraan kohteessa maamassoja siirtämättä, säästetään ympäristöä ja puhdistuskustannuksia.

Kaksivuotisessa TANKKI-hankkeessa ovat mukana Lahden ja Hämeen ammattikorkeakoulut, Hämeen ELY-keskus, Kanta- ja Päijät-Hämeen pelastuslaitokset, Riihimäen kaupunki sekä Hattulan, Janakkalan, Nastolan ja Hollolan kunnat.

Lisätietoja
Heli Kanto
Projektipäällikkö
p. 044 708 1516
heli.kanto@lamk.fi 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs