Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Ökat samarbete mellan teknologiföretagen och högskolorna – Avtalet Turku Future Technologies som undertecknats i Åbo betjänar hela Finland

Turun kaupunki

Ökat samarbete mellan teknologiföretagen och högskolorna – Avtalet Turku Future Technologies som undertecknats i Åbo betjänar hela Finland

Pressmeddelande.
Publicerad: 27.10.2015 kl. 12:30
Utgivare: Turun kaupunki

Turku Future Technologies (TFT) är ett forsknings-, utvecklings- och innovationsnätverk som startar nästa år och gör det möjligt för företagen inom teknologibranschen att använda det toppkunnande högskolorna erbjuder. TFT erbjuder företagen ett nätverk med åtta högskolor varifrån ca 2 300 yrkeskunniga personer utexamineras årligen. Målet är att förstärka det tekniska kunnandet samt främja Åboregionens och Sydvästra Finlands synlighet och dragningskraft som kompetenskoncentration inom tekniken. Fördelarna med den nya verksamhetsmodellen är till nytta för hela Finland.

Samarbetsavtalet Turku Future Technologies undertecknades i Åbo idag. I avtalet ingår Aalto-universitetet, Villmanstrands tekniska universitet, Uleåborgs universitet, Tammerfors tekniska universitet, Åbo yrkeshögskola, Åbo universitet, Yrkeshögskolan Novia/Aboa Mare och Åbo Akademi. Inom TFT profilerar sig varje högskola på sina egna starka områden. Samarbetet upprätthålls av städerna Åbo och Raumo samt Åboregionens utvecklingscentral.

Uppbyggandet av Turku Future Technologies startades i samarbete med högskolor och företagslivet för ett år sedan. TFT är en lösning där toppkunnandet inom den finländska forskningen och utbildningen på ett så effektfullt sätt som möjligt möter företagens behov inom den tillverkande teknologiindustrin. Genom det effektiverade högskolesamarbetet vill man göra högskolornas mångsidiga kunnande och experter tillgängliga för företagen på ett nytt sätt. Målet är att särskilt effektivera högskolornas växelverkan med små och medelstora företag. Den starkt växande marinindustrin med ett leverantörsnätverk som omfattar hela Finland är ett av insatsområdena i det nya samarbetet.

Varvsbolaget Meyer Turkus vice vd Tapani Pulli berättar om samarbetet:

     – Meyer Turku behöver nu och i framtiden välutbildad och kompetent personal för krävande högteknologiska uppgifter. Vi är alltså nöjda att vi får vara med och utveckla projektet Turku Future Technologies.

Situationen där Finlands ledande tekniska universitet och högskolor börjar operera med den utbildning som företagen behöver, produktionsutveckling, produktutveckling och utveckling av affärsverksamheten i Åbo, Raumo och Sydvästra Finland är unik. Turku Future Technologies öppnar helt nya möjligheter för företagen att utveckla sin verksamhet genom det effektiverade högskolesamarbetet. Även bilindustrin drar nytta av högskolesamarbetet:

     – Lönsamheten i bilindustrin förutsätter förmåga att svara på den hårda internationella konkurrensen. Tack vare sitt kunnande har Valmet Automotive nått toppen inom sin bransch, men det behövs innovativa lösningar och utveckling av kompetensen för att man ska kunna vara framgångsrik hela tiden. TFT är ett konkret initiativ som stöder Valmet Automotive i sina strävanden att utveckla sin konkurrenskraft och utvidga sitt samarbetsnätverk i Finland, berättar direktör för Valmet Automotives stödfunktioner Risto Hukkanen.

Åbos stadsdirektör Aleksi Randell och Raumos stadsdirektör Kari Koski är nöjda med att det tekniska kunnandet ökar i Åbo:

     – Både Åbo och Raumo ekonomiska region och även hela Sydvästra Finland är ett kärnområde för den finländska teknologiindustrin och det höga teknologiska kunnandet. Utbildningen och forskningen inom teknologibranscherna har ändå varit på en anspråkslös nivå i vår region. För att råda bot på bristen har man under Åbo stads ledning samarbetat mellan högskolorna och regionerna vilket lett till Turku Future Technologies-samarbetet. Vårt gemensamma mål är att säkerställa det tekniska kunnandet, det kontinuerliga utvecklandet och förnyelsen.

 

Ytterligare information:

Esa Tuomisto,
tfn +358 50 5590 514, esa.tuomisto@turku.fi
Åbo stad, Chef för samhällsrelationer

Vesa Lakaniemi
tfn +358 50 5590 048, vesa.lakaniemi@rauma.fi
Raumo stad

Niko Kyynäräinen
tfn +358 50 5590 538, niko.kyynarainen@turku.fi
Åboregionens Utvecklingscentral

Bilagor

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs