Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Ohutlevykeskuksen materiaalitestaus laajeni Brasiliaan

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Ohutlevykeskuksen materiaalitestaus laajeni Brasiliaan

Tiedote.
Julkaistu: 30.11.2015 klo 08:43
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Ohutlevykeskuksen yhteistyö brasilialaisen Feevalen yliopiston kanssa syvenee. Neuvottelut korroosiotutkimukseen ja ulkotestaukseen liittyen aloitettiin noin vuosi sitten. Silloin sovittiin ulkotestikentän perustamisesta Feevaleen.

Materiaalien ja niistä tehtyjen tuotteiden tulee kestää käyttöolosuhteissaan luvatun ajan. Parhaiten tuotteiden kestävyyden arviointi onnistuu testaamalla tuotetta olosuhteissa, joihin se pahimmillaan voi joutua. Ulkona materiaaleihin vaikuttavat lukemattomat tekijät kuten auringon säteily, lämpötilat ja niiden vaihtelut, ilman suhteellinen kosteus, sateet ja ilman epäpuhtaudet.

Ensimmäisten neuvottelujen jälkeen Feevalessa on toimittu aktiivisesti yhteistyön eteenpäinviemiseksi. Professori Vanusca Dalosto Jahnon johdolla on rakennettu ulkotestikenttä. Ulkotestikentän avajaiset pidettiin keskiviikkona 25.11.2015. Testikentän avasivat virallisesti käyttöön Feevalen rehtori Inajara Vargas Ramos sekä Ohutlevykeskus-tutkimusyksikön johtaja Jarmo Havula. Rehtori Ramos sekä Havula totesivatkin yhdessä avajaispuheissaan, että ulkotestikenttä on konkreettinen merkki hyvästä yhteistyöstä.

Tietoa materiaalien pitkäaikaiskestävyydestä Brasialian sääolosuhteissa

Yhtenä Ohutlevykeskuksen tutkimusaiheena on metallien ilmastollinen korroosio ja materiaalien kestävyys erilaisissa olosuhteissa. Näihin liittyen Ohutlevykeskuksen tutkijat ovat mukana kansainvälisissä hankkeissa ja tekevät ulkotestausta yhdessä muiden tutkimuslaitosten kanssa. Ohutlevykeskuksella on kaksi omaa ulkotestikenttää, toinen Hämeenlinnassa ja toinen suomalaisessa metsässä kasvustonkestotestejä varten. Feevalen yliopisto sijaitsee Novo Hamburgossa, Rio Grande do Sulin osavaltiossa, aivan Brasilian eteläosassa. Olosuhteet Hämeenlinnassa ja Novo Hamburgossa ovat hyvin erilaiset, Suomessa materiaalien tulee kestää kylmää ja pakkasta kun Brasiliassa näytteiden täytyy selvitä lämmöstä ja runsaasta auringonvalosta ja etenkin sen UV-säteilystä.

Feevalen ulkotestikenttä laajentaa Ohutlevykeskuksen osaamista tuottamalla tietoa materiaalien pitkäaikaiskestävyydestä Brasilian sääolosuhteissa. Ensimmäiset Suomesta lähetyt näytteet ovat jo testeissä. Vastavuoroisesti Suomessa testataan Brasiliasta lähetettäviä näytteitä.

--

Hämeen ammattikorkeakoulun Ohutlevykeskus on korkeatasoinen teknologiateollisuuden tutkimus- ja koulutusympäristö, jossa tehdään soveltavaa tutkimus- ja kehitystyötä yhteistyössä yritysten ja eri tutkimuslaitoksen kanssa. Ohutlevykeskuksen tutkimustoiminta tähtää suomalaisen ohutlevy- ja metalliteollisuuden kilpailukyvyn parantamiseen. Työtä tehdään seuraavissa tutkimusryhmissä: pinnoitteet ja pitkäaikaiskestävyys, muovaustekniikka, valmistustekniikka, teräsrakenteet sekä energiatehokkuus ja rakennusfysiikka.

--

Kuva 1. Feevalen yliopiston rehtori Inajara Vargas Ramos ja Ohutlevykeskuksen johtaja Jarmo Havula ulkotestikentän avajaisissa.

Kuva 2. Ensimmäiset näytteet uudella testikentällä Feevalen yliopistolla Brasiliassa.

Kuva 3. Brasiliaan avattiin materiaalitestauksen ulkokenttä yhteistyössä Feevale Universityn ja Hämeen ammattikorkeakoulun kanssa.

--

Lisätietoja

Tiina Vuorio, p. 0400 536 612 tai sp. tiina.vuorio@hamk.fi
Jarmo Havula, p. 040 824 1955 tai sp. jarmo.havula@hamk.fi

Liitetiedostot

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs