Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Nuoren tutkijan apurahat vadelman ja nurmibiojalostamon tutkimukseen

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Nuoren tutkijan apurahat vadelman ja nurmibiojalostamon tutkimukseen

Tiedote.
Julkaistu: 16.05.2014 klo 11:18
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Nuoren tutkijan ja työllistävien innovaatioiden apurahat jaettiin torstaina 15.5.2014 Hämeen ammattikorkeakoululla.

Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ja tutkimuksen säätiö myönsi julkisen apurahahaun jälkeen kaksi nuoren tutkijan apurahaa. Apurahan saivat Tommi Oraluoma vadelman tunneliviljelyä koskevalle tutkimukselleen ja Erika Winquist nurmibiojalostamotutkimukselleen. Nuoren tutkijan apuraha on 5 000 euroa.

Lisäksi myönnettiin kaksi tutkimusapurahaa työllistäville innovaatioille. Apurahat myönnettiin Aba Luostariselle vaahtolasi-innovaatioiden tuotekehitykseen ja Turo Nylundille liiketoiminnalle lisäarvoa tuottaviin mobiilisovelluksiin. Työllistävien innovaatioiden apuraha on 3 000 euroa.

Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ja tutkimuksen säätiö on perustettu 3.6.1997. Säätiön tarkoituksena on yleishyödyllisessä mielessä tukea ja edistää Hämeen ammattikorkeakoulun toiminta-alueen taloudellista kehitystä edistävää tutkimusta, tuotekehitystä ja kulttuuritoimintaa.

Lisätiedot

säätiön asiamies, hallintopäällikkö Jyrki Miettunen, p. 03 646 4215 tai sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi

Kuvateksti

Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ja tutkimuksen säätiö jakoi torstaina apurahansa. Työllistävät innovaatiot -apurahan saivat Turo Nylund (vas.) ja Alba Luostarinen (oik.). Nuori tutkija -apurahat annettiin Tommi Oraluomalle (kesk. vas.) ja Erika Winquistille (kesk. oik.).

 

Apurahan saajat

Tommi Oraluoma, nuori tutkija apuraha

Biologisten kasvinsuojelumenetelmien tutkiminen ja tarkkailumenetelmien kehittäminen vadelman tunneliviljelyssä

Jo käynnissä olevassa hankkeessa tutkitaan eri petopunkkien tehoavuutta vihannespunkkia (Tetranychus urticae) vastaan. Lisäksi havainnoidaan erityisesti pikkuvattukirvan (Aphis idaei) sekä vatunäkämäpunkin (Phyllocoptes gracili) esiintymistä viljelmillä. Hankkeen tarkoituksena on myös edistää kasvintuhoojien tarkkailukäytäntöjä tunneliviljelmillä.

Erika Winquist, nuoren tutkijan apuraha

Nurmibiojalostamo

Nautojen lukumäärän väheneminen on johtanut nurmialueiden heikentyneeseen hyödyntämiseen. Nurmenviljelyllä on kuitenkin monia positiivisia ympäristövaikutuksia, ja se sopii erinomaisesti välikasviksi viljanviljelyyn. Hyviä esimerkkejä nurmibiomassan hyödyntämisestä biojalostamoissa löytyy jo Itävallasta ja Saksasta. Tämän kirjallisuustutkimuksen tavoitteena on selvittää, että minkälainen nurmibiojalostamokonsepti sopisi parhaiten Suomen olosuhteisiin.

Aba Luostarinen, työllistävien innovaatioiden apuraha

Vaahtolasi-innovaatioiden tuotekehitys ja tutkimus

Tavoitteena on kehittää kierrätyslasista valmistettava rakennustuote, jossa vaahtolasin monipuoliset ominaisuudet materiaalina yhdistyvät uudenlaisiin esteettisiin piirteisiin. Mahdollisia käyttökohteita ovat esimerkiksi julkisivulaatat ja sisätilojen akustiikka- ja sisustuselementit. Tutkimuksessa hyödynnetään Rifolasi-kierrätyslasihankkeessa ja aiheesta valmistuneessa opinnäytetyössä saatuja tuloksia. Tutkimus keskittyy vaahtolasielementtien valmistuksen hallitsemiseen ja tuoteominaisuuksien määrittelyyn.

Turo Nylund, työllistävien innovaatioiden apuraha

Liiketoiminnalle lisäarvoa tuottava mobiilisovellus

Tutkimuksen tavoitteena on kartoittaa pienyrittäjien arkisia tarpeita ja haasteita, joihin teknologialla voidaan vaikuttaa. Tavoitteena on löytää sellaisia kokonaisuuksia, joihin on kannattavaa lähteä kehittämään yrityksen liiketoiminnalle lisäarvoa tuottavaa mobiilisovellusta. Sovellus voi esimerkiksi olla yrityksen sisäinen työkalu ja vähentää työtunteja.

Liitetiedostot

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi
www.hami.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs