Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Nastolassa selvitetään teollisuuden hukkaenergian hyötykäyttöä

Lahden ammattikorkeakoulu

Nastolassa selvitetään teollisuuden hukkaenergian hyötykäyttöä

Tiedote.
Julkaistu: 24.05.2016 klo 09:08
Julkaisija: Lahden ammattikorkeakoulu

Alueen yritykset yhteistyöhön keskenään NETS-hankkeessa

Nastolan Energiasäätiön aloitteesta joukko nastolalaisia yrityksiä on ottanut tavoitteekseen yhdistää voimansa ja säästää energiaa. Taustalla on vasta käynnistynyt NETS-hanke, jossa seitsemän yritystä, Nastolan Energiasäätiö ja Lahden ammattikorkeakoulu (LAMK) tutkivat erilaisia yhteistyömahdollisuuksia, kuten tuotannon sivuvirroista syntyvän energian valjastamista alueen yritysten tarpeisiin.

Asiamies Antti Pohjonen Nastolan Energiasäätiöstä pitää hanketta uraauurtavana.

- Energiasäätiölle hanke on merkittävä, se nousee meidän tavoitteidemme ytimestä. Säätiön tarkoituksena on tukea seutukunnallisen, monipuolisen energiahuollon kehittämiseksi ja nykyaikaisen sähkönjakelutoiminnan edistämistä, Nastolan alueen yritystoiminnan ja asukkaiden tarpeisiin. Uusiutuvan energian monipuolinen hyödyntäminen ja energian käytön tehostaminen on globaali, vahva trendi, johon tällä hankkeella haetaan paikallista sovellusta.

Toisen hukka, toisen aarre

Nastolassa on pienellä alueella paljon teollisuuslaitoksia, jotka ovat merkittäviä energiankäyttäjiä. Kun yhden yrityksen tuotannossa syntyvä tarpeeton sivuvirta voi olla toisen hyödynnettävissä, edellytykset konkreettiselle yhteistyölle ovat olemassa. Esimerkiksi tuotantoprosessissa syntyvä ylimääräinen lämpö voitaisiin hyödyntää toisessa laitoksessa.

Yksi NETSin alullepanijoista, koneenrakennusteollisuudelle pyöriä valmistavan Levypyörä Oy:n toimitusjohtaja Pertti Lemettinen odottaa hankkeelta merkittäviä konkreettisia tuloksia sekä uudenlaisen yhteistyön syntymistä yritysten ja paikallisen ammattikorkeakoulun väleille. Yritykset etsivät jatkuvasti keinoja energian ja materiaalien käytön tehostamiseen.

- Levypyörä on panostanut paljon ympäristönäkökulmiin. Yrityksille ympäristöasiat ovat tärkeitä ja niissä on yhteisiä tavoitteita. Lemettisen mukaan Nastolassa on pitkät perinteet teollisuusyritysten välisestä yhteistyöstä

- Oli luonnollista, että lähdemme porukalla hankkeeseen, jossa voimme myös oppia toisiltamme. Paikallisena toimijana ja osaajana LAMK oli paras mahdollinen yhteistyökumppani.

Monistettavia malleja

Vaikka NETS käynnistyy Nastolassa, kokemuksia voidaan soveltaa myös muilla alueilla. Hankkeen projektipäällikkö Jussi Kuusela LAMKista kertoo, että esiin nousevissa ratkaisuissa panostetaan käyttäjälähtöisyyteen ja syntyvän tiedon ymmärrettävyyteen.

Nastolan energiaekosysteemi ja teolliset symbioosit, eli NETS käynnistyi toukokuun alussa ja se jatkuu 30.4.2018 saakka. Hanke on saanut Päijät-Hämeen liiton myöntämän Euroopan aluekehitysrahaston osarahoituksen. Muita rahoittajia ovat LAMK ja Nastolan Energiasäätiö.

Lisätietoja:

Jussi Kuusela
TKI-asiantuntija
Lahden ammattikorkeakoulu, Tekniikan ala
Niemenkatu 73, 15140 Lahti
www.lamk.fi
044 708 1264
jussi.kuusela@lamk.fi

 

Lahden ammattikorkeakoulu on tutkiva, kehittävä ja oivaltava korkeakoulu. LAMKissa voi opiskella liiketaloutta, matkailua, tekniikkaa, sosiaali- ja terveysalaa sekä muotoilua ja media-alaa.

www.lamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs