Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Naiset mukaan tekemään tietotekniikasta käyttäjäystävällistä

Teknologiateollisuus ry

Naiset mukaan tekemään tietotekniikasta käyttäjäystävällistä

Tiedote.
Julkaistu: 31.08.2011 klo 09:33
Julkaisija: Teknologiateollisuus ry

Peruskoulu- ja lukioikäiset tytöt käyttävät sujuvasti tietokoneita, älypuhelimia ja monenlaisia sovelluksia vapaa-ajallaan. Suuri osa tytöistä myös arvelee, että tietotekniikka-ala on tasa-arvoinen ja soveltuu yhtä hyvin naisille kuin miehillekin. Silti ura tietotekniikka-alalla ei näyttäydy tytöille houkuttelevana uravaihtoehtona. Tätä asennetta Teknologiateollisuus lähtee muuttamaan.

Teknologiateollisuus ry käynnistää joukon hankkeita, joilla kannustetaan tyttöjä ja naisia valitsemaan tietotekniikka-alan opinnot, kasvatetaan teknologiateollisuuden tunnettuutta ja lisätään tietoa uramahdollisuuksista. Ensimmäiset hankkeet käynnistetään jo tämän syksyn aikana. Kaksivuotisessa RailsGirls -projektissa järjestetään tytöille räätälöityä koulutusta verkkosovellusten suunnitteluun ja rakentamiseen.

”Tietotekniikkayritysten huolena on, että tärkeää osaamista ja uusia näkökulmia palveluiden ja sovellusten kehitykseen jää hyödyntämättä, kun naiset eivät hakeudu alalle. Itse käärimme hihat ja käynnistämme konkreettisia, tuloksia tuovia projekteja. Toivomme myös muiden ottavan koppia tärkeästä asiasta”, johtaja Jukka Viitasaari Teknologiateollisuuden tietotekniikka-alan Digi.fi -ryhmästä kertoo. 

Käynnistettävät hankkeet perustuvat Teknologiateollisuuden Digi.fi -ryhmän toteuttaman Naisia ICT-alalle! -tutkimuksen toimenpidesuosituksiin. Tutkija Susanna Bairohin tekemässä haastattelututkimuksessa kävi ilmi, että peruskoulu- ja lukioikäiset tytöt käyttävät sujuvasti tietokoneita, älypuhelimia ja monenlaisia sovelluksia vapaa-ajallaan. Suuri osa tytöistä myös arvelee, että tietotekniikka-ala on tasa-arvoinen ja soveltuu yhtä hyvin naisille kuin miehillekin. Silti ura tietotekniikka-alalla ei näyttäydy tytöille houkuttelevana uravaihtoehtona. 

Esikuvia ja aktiivisia toimenpiteitä

”Naisten saamiseksi tietotekniikka-alalle tarvittaisiin lisää esikuvia. Lisäksi olisi tärkeää kannustaa jo pieniäkin tyttöjä rakentamaan vaikka verkkosivuja omista kiinnostuksen aiheistaan. Minulle ala on tarjonnut luovan, kansainvälisen ja vuorovaikutteisen työympäristön, jossa pääsee ideoimaan, suunnittelemaan ja toteuttamaan huimiakin innovaatioita”, tutkimukseen haastateltu opiskelija ja RailsGirlsin vetäjä Linda Liukas sanoo.

Ensimmäinen RailsGirls-työpaja starttaa jo syyskuussa. Mukaan mahtuu kolmisenkymmentä tyttöä tai naista, jotka ovat uteliaita tutustumaan uusiin tapoihin ratkaista arkisia haasteita. Jatkossa innostuneista vapaaehtoisista koostuva tiimi järjestää 2-3 työpajaa vuodessa ja aktivoi naisverkostoa erilaisin tapahtumin. Lähitulevaisuudessa työpajoja viedään myös ulkomaille, ja tarjontaa laajennetaan erityyppisiin mobiilisovelluksiin.

”Tietotekniikka-alan yritysten lisäksi myös muut yritykset tarvitsevat tietotekniikkaa osaavia naisia. Teknologiateollisuuden uudessa ensi vuoden alussa käynnistyvässä vetovoimaohjelmassa tyttöjen ja naisten innostaminen tietotekniikka-alan töihin onkin valittu yhdeksi keskeiseksi tavoitteeksi”, Teknologiateollisuuden Koulutus ja osaaminen -yksikön johtaja Mervi Karikorpi kertoo.

”Yritysten kanssa toteutettavissa hankkeissa kaikenikäiset tytöt ja naiset ovat keskiössä, mutta yhteistyötä tehdään myös peruskoulujen ja lukioiden rehtoreiden ja opettajien kanssa. Ohjelman käynnistäminen osuu vuoteen, jonka EU:n komissio on jäsenmaiden kanssa nimennyt e-osaamisen teemavuodeksi. Teknologiateollisuuden vetovoimaohjelmassa tytöt ja naiset verkottuvatkin kansainvälisesti. Hienoa on, että koulutuksen tietoyhteiskuntakehitys on saamassa tuulta purjeisiin myös Suomessa, jossa uusi hallitus on sisällyttänyt teeman hallitusohjelmaansa”, Karikorpi iloitsee.    

Lisätietoja:

RailsGirls -työpajoista lisätietoa osoitteessa http://railsgirls.com/

 

Johtaja Jukka Viitasaari

Teknologiateollisuus ry

puh. 040 823 5507 

jukka.viitasaari (at) teknologiateollisuus.fi

 

Johtaja Mervi Karikorpi

Teknologiateollisuus ry

puh. 040 7419801

mervi.karikorpi (at) teknologiateollisuus.fi

 

Opiskelija Linda Liukas

puh. 041 514 3405

linda (at) railsgirls.com

Digi.fi on tietotekniikan toimialaryhmä, jonka jäseniä ovat kaikki Teknologiateollisuus ry:n tietotekniikka-alan jäsenyritykset. Ryhmän tarkoituksena on toimia jäsenyritysten, asiantuntijoiden ja niiden sidosryhmien yhteistyön paikkana. Ryhmän tavoitteena on edistää jäsentensä ja niiden yhteistyökumppanien kilpailukykyä tehostamalla toimialan sisäistä yhteistyötä ja edistämällä alan yritysten verkottumista. Toiminnassa korostuvat elinkeinopolitiikka, keskinäinen kokemusten vaihto ja kansainvälinen yhteistyö. Suomalaisen teknologiateollisuuden päätoimialat ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikka-ala. Toimialalla tehdään 80 % koko elinkeinoelämän tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Ala vastaa 60 % Suomen koko viennistä, ja liikevaihdosta yli 70 % kertyy globaaleilta markkinoilta. Teknologiateollisuus ry:n noin 1 600 jäsenyritystä edustavat lähes 90 % Suomen koko teknologiateollisuudesta.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs