Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Naisenergia jylläsi robottien tanssikisassa

Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Naisenergia jylläsi robottien tanssikisassa

Tiedote.
Julkaistu: 15.05.2013 klo 16:19
Julkaisija: Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Nurmon lukion tyttökvartetti nappasi voiton eteläpohjalaisten lukioiden huikeassa ROBO-puulaakissa. Toiseksi sijoittui Alavuden tyttöjoukkue ja kolmanneksi Alajärven sekajoukkue. Noin 40 nuorten rakentamaa ja ohjelmoimaa robottia teki taidokkaita temppuja yhdessä noin sadan tanssivan rakentajansa kanssa.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun organisoimassa projektissa oli kaikkiaan mukana 15 lukiota, joista 12 osallistui loppukilpailuun Seinäjoki-salissa. Kummiyritykset olivat sponsoroineet robotit ja saivat vastalahjaksi näkyvyyttä kilpailuissa sekä tunnettuutta alalleen. Voittajajoukkueen yhteistyökumppaneina olivat Ideal PLM ja Atria.

-       Haluamme luoda suhteita mahdollisiin työntekijöihin sekä auttaa nuoria oman alan löytämisessä. Yritysvierailulla esittelimme heille mm. Atrian tuotannossa ja logistikassa käytössä olevaa robotiikkaa, kertoi katsomossa istunut rekrytointipäällikkö Elina Harju Atrialta.

Hauska ja haastava kurssi

Mia Pihlaja Nurmon lukiosta hakeutui mukaan valinnaiselle lukiokurssille, koska oli nähnyt edelliset kisat ja homma näytti hauskalta.

-       Parasta on ollut yhdessä tekeminen ja itsensä haastaminen. Välillä on epäonnistuttu niin rakentamisessa kuin ohjelmoinnissakin ja sitten taas kokeiltu uudelleen. Kurssi on avannut silmiä sille, mihin kaikkeen robotiikalla pystyy, Mia kuvasi.

Kilpailun suojelijana ja tuomariston puheenjohtajana toiminut ministeri Paula Risikko luonnehti Nurmon esitystä räjähtäväksi ja teknisesti taidokkaaksi. Alavuden lukion ryhmässä oli 11 tyttöä, joiden robotit pysyivät myös hyvin pystyssä ja tekivät hienosti tunnetuksi kummiyritystään Fasadia. Miksi sitten robotit eivät houkutelleet poikia mukaan?

-       Pojat eivät meidän lukiossa oikein innostuneet, kun eivät halunneet itse esiintyä robottien kanssa. Toisaalta jos tehtävänä olisi ollut joku kuljetusrobotin teko, me emme ehkä olisi kiinnostuneet, pohti Susanna Ala-Kanto.

Yritysyhteistyö yhtenä mausteena kisassa

Alajärveltä oli mukana iso joukkue, jossa oli mukana sekä poikia että tyttöjä. Punaisissa lippiksissään he tanssivat lukionsa kolmannelle sijalle ja mainostivat samalla Finnlamellin hirsitaloja mieleenpainuvalla esityksellään. Tuomaristo halusi antaa kunniamaininnan Kauhavan lukion isolle ryhmälle, joka tanssillaan ja rekvisiitallaan hoiti myös ansiokkaasti Skaalan tunnetuksi tekemistä.

Kummiyritysten näkyvyys oli yhtenä kriteerinä tuomariston arvioidessa esityksiä. Muita perusteita olivat tekninen toteutus, liikkeiden monipuolisuus ja samantahtisuus musiikin kanssa sekä esityksen mieleenpainuvuus.

ROBO-puulaaki jatkuu uudella teemalla

Ensimmäistä kertaa koko maakunnan laajuisena toteutetun ROBO-puulaakin isä, koulutusohjelmapäällikkö Hannu Reinilä katseli tyytyväisenä lukiolaisten robottien taidokkaita esityksiä. Tarkoitus on, että ROBO-puulaakista tulee vuotuinen perinne. Syksyllä robotteja ohjelmoidaan vielä Etelä-Pohjanmaan liiton rahoituksella ja loppukilpailu nähtäneen Opinlakeus-messuilla.

-       Hahmot voivat olla jatkossa muita kuin humanoidirobotteja ja ne kilpailevat esimerkiksi jossakin pelissä cup-systeemillä. Uusi teema julkistetaan vielä kevään aikana, Reinilä lupaa.

Tuomaristoon kuuluivat tällä kerralla ministeri Risikon lisäksi Teknologiateollisuus Ry:n asiantuntija Lasse Ala-Kojola, Etelä-Pohjanmaan yrittäjien kehityspäällikkö Tommi Ylimäki sekä Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Daniel Sazonov.

Katso myös video ROBO-puulaakista 

http://klasi.fi/?ib=view&row=833

 

Teksti: Auli Laitila

Kuvat: Sanna Kontiola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liitetiedostot

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa voi opiskella kuudella eri koulutusalalla ja suorittaa tutkinnon 20 eri koulutusohjelmassa. SeAMKissa on noin 4500 opiskelijaa ja vuosittain lähes 500 ulkomaista opiskelijaa. Korkeakoulu on myös vahvasti mukana sekä valtakunnallisessa että maakunnallisessa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyössä.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs