Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Muotoiluajattelulla kehitetään kaupunkeja

Lahden ammattikorkeakoulu

Muotoiluajattelulla kehitetään kaupunkeja

Artikkeli.
Julkaistu: 23.09.2014 klo 09:04
Julkaisija: Lahden ammattikorkeakoulu

Muotoiluinstituutissa kävi kesälläkin kuhina, kun Lahden ammattikorkeakoulun historian ensimmäiset kaupunkimuotoilun opiskelijat kehittivät uusia palveluita.

Kaupunkimuotoilun osaajaksi – täydennyskoulutuksen tavoitteena on lisätä kaupunkien ja muotoilijoiden kyvykkyyttä kehittää palveluita ja toimintoja muotoilun menetelmiä hyödyntäen. Opinnoissa keskitytään myös muotoilumenetelmien ymmärtämiseen sekä palvelumuotoilun tuottamiseen. Seuraavan kerran opiskelijat kokoontuvat lähipäiville syksyllä 25.-26.9., jolloin myös Helsinkiläinen palvelumuotoilutoimisto Diagonal on koulutuksessa mukana.

Koulutukseen osallistuu 23 kaupunkimuotoilusta kiinnostunutta ammattilaista seitsemästä eri kaupungista ympäri Suomea.

- Opiskelijat ovat suurimmaksi osaksi kaupunkien ja kuntien suunnittelutehtävissä olevia henkilöitä, muotoilijoita ja sisustusarkkitehteja ja on meillä mukana yksi kaupunginjohtajakin, kertoo Sami Makkula Lahden ammattikorkeakoulusta.

Monelle mukana olijalle verkostoituminen muiden saman alan asiantuntijoiden kanssa on yksi koulutuksen päätavoitteista.

- Palvelumuotoilijat ja vuorovaikutussuunnitelijat toimivat usein organisaatiossaan yksin tai hyvin pienissä yksiköissä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin, Makkula sanoo.

Miten kaupungit sitten muuttuvat, kun niihin valmistuu liuta erikoistuneita muotoilijoita?

- Kaupunkimuotoilijat ovat yksittäisiä ihmisiä isossa organisaatiossa ja ihmeitä ei tietenkään pystytä tekemään. Pyritään kuitenkin tätä kautta saamaan muotoilun sanansaattajia, ns. agentteja maailmalle. Jos kaupungissa esimerkiksi suunnitellaan uutta puistoa, voitaisiin hyödyntää muotoiluosaamista ja miettiä puiston käyttötarkoitus aivan uudella tavalla, Makkula kuvailee. 

Palvelumuotoilun työkalut käyttöön

Lahden kaupungin vuorovaikutussuunnittelija Henrik Saari, sisustusarkkitehtitoimisto Kapanalan yrittäjä Anneli Suihkonen ja Espoon kaupungin ympäristömuotoilija Niko Riepponen kehuvat kaupunkimuotoilun koulutusta yhteen ääneen. (Liitteenä olevasas kuvassa vasemmalta Anneli Suihkonen, Niko Riepponen ja Henrik Saari)

- Olin jo pidempään etsinyt täydennyskoulutusta, josta saisin työhöni lisää palvelumuotoilun työkaluja. Tämän koulutuksen sisältö vastasi tarpeeseeni jopa enemmän kuin osasin etsiä, ylistää Muotoiluinstituutista vuosi sitten valmistunut Anneli Suihkonen.

Ensimmäisenä kehitystehtävänään opiskelijat ovat saaneet Lahden satama-alueen kehittämisen ryhmätyönä. Suunnitelmissa oli mm. drive-in elokuvateatteria Sibeliustalon seinustalla, rullaluistelukaista kävelykadulle ja uusi rakennus näyttely- ja liikuntatiloineen.

- Maailmaa katselee ihan uusin silmin nykyään ja ympäristöä huomioi aivan uudella tavalla. Niin hyvässä kuin pahassakin, jätin esimerkiksi erääseen kylpylähotelliin monisivuisen palautekirjeen lähtiessäni, nauraa Niko Riepponen.

Opiskelijat ovat myös mielissään lähipäivinä syntyneestä keskustelun määrästä. Tunnit menevät pitkälti yhdessä keskustellen ja asioita pyöritellen monialaisella asiantuntijajoukolla. 

- Ollaan saatu aikaan todella hyvää ajatustenvaihtoa, Riepponen kehuu.

Koulutuksen jälkeen opiskelijat toivovat omaavansa pakillisen uusia työkaluja palvelujen kehittämiseen, erityisesti asiakastiedon keruuseen ja saadun tiedon hyödyntämiseen.

- Järjestän työssäni erilaisia työpajoja ja muita yleisötilaisuuksia. Toivon tämän jälkeen keksiväni niiden järjestämiseen uudenlaisia ajatuksia. Minua kiinnostaa myös käyttäjätiedon saaminen käytettävämpään muotoon niin, että se tulisi oikeasti laajemmin ja helpommin nähtäväksi ja hyödynnettäväksi, Henrik Saari kertoo.

Kaupunkimuotoilun osaajaksi – täydennyskoulutus toteutetaan yhdessä Euroopan sosiaalirahaston sekä Kansainvälisen designsäätiön kanssa. Lue lisää: www.toimivakaupunki.fi 

Teksti ja kuva Terhi Kuisma

Lisätietoja
Sami Makkula, LAMK p. 044 708 0102
Aku Mattila, LAMK, p. 044 708 0901

Liitetiedostot

 

Lahden ammattikorkeakoulu on monialainen ja kansainvälinen ammattikorkeakoulu, joka on tunnettu erityisesti muotoilu- ja ympäristöosaamisestaan sekä innovatiivisuudestaan.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs