Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Monikulttuurisia taitoja terveysalalle

Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Monikulttuurisia taitoja terveysalalle

Tiedote.
Julkaistu: 11.11.2013 klo 12:48
Julkaisija: Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Seinäjoen ammattikorkeakoulun Work for Future -hanke tarjoaa terveysalan ammattilaisille mahdollisuuden vahvistaa taitojaan kohdata eri kulttuureista tulevia työntekijöitä ja asiakkaita ”Kulttuuritaito voimavaraksi terveysalalla” –iltapäivissä.

Osallistujille maksuttomat tilaisuudet järjestetään Kauhajoella 12.11., Alajärvellä 13.11., Alavudella (Töysä) 14.11. ja Seinäjoella 19.11. Asiantuntijoina on yritys- ja organisaatiokouluttaja, fysioterapeutti, M.Med.Ed. Harri Lammi Talement Oy:sta sekä Seinäjoen ammattikorkeakoulun edustajia. Tilaisuuksiin on ilmoittautunut yhteensä noin 80 henkilöä Etelä-Pohjanmaan alueen terveysalan organisaatioista.

Muista kulttuureista tulevien ajatusmaailman ja toimintamallien ymmärtäminen on osa nykypäivän ammattitaitoa terveysalalla. ”On tärkeää, että työyhteisöissä osataan kohdata jokainen työtoveri ja asiakas tasa-arvoisesti kulttuuritaustasta riippumatta”, painottaa projektipäällikkö Maria Loukola SeAMKin Work for Future -hankkeesta.

Välineitä kulttuurienväliseen viestintään

Ulkomaalaisten määrä Etelä-Pohjanmaalla on tällä hetkellä noin 2 500 henkilöä, kun se kymmenen vuotta sitten oli 1 000. Maahanmuuttajien palveleminen vaatii terveysalalla työskentelevältä muun muassa kykyä ymmärtää erilaisia kommunikointitapoja sekä kulttuuritaustasta riippuvaisia käsityksiä koskien terveyttä ja sairautta.             

Seinäjoen keskussairaalassa työskentelevät osastonhoitaja Anne Peräsalo ja apulaisosastonhoitaja Marjatta Rajamäki ottavat mielellään ulkomaisia sairaanhoitajaopiskelijoita osastolleen harjoittelemaan.

”Työyhteisömme kannalta ulkomaalaisten harjoittelu osastollamme on arvokas ja rikastuttava kokemus, sillä suomalaiset työntekijämme oppivat samalla paljon muista kulttuureista. Tällainen ammattitaito on tärkeää tulevaisuutta ajatellen, koska alueemme kansainvälistyy jatkuvasti”, Peräsalo ja Rajamäki kertovat.

Ulkomaalaisten kollegojen määrä kasvaa

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) arvioi, että vuoteen 2025 mennessä sosiaali- ja terveysalalle tarvitaan 20 000–60 000 uutta työntekijää. Alan työntekijöistä noin puolet eläköityy vuoteen 2025 mennessä ja samaan aikaan koulutukseen astuvat nuorisoikäluokat pienenevät. TEMin mukaan alan palveluiden turvaamiseksi tarvitaan rakenteiden uudistamisen lisäksi myös työntekijöiden rekrytoimista ulkomailta. Organisaatioiden kansainvälistyessä myös suomalaisten työntekijöiden monikulttuuriset taidot ovat tarpeen.  

Work for Future -hankkeen tavoitteena on edistää alueen yritysten ja organisaatioiden, Seinäjoen ammattikorkeakoulun sekä sen kansainvälisten opiskelijoiden välistä yhteistyötä. Hankkeen rahoittavatEuroopan aluekehitysrahasto, Etelä-Pohjanmaan liitto sekä SeAMK.

Lisätietoja: maria.loukola@seamk.fi sekä www.seamk.fi/kv-osaajia >> Ajankohtaista.

Liitetiedostot

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa voi opiskella kuudella eri koulutusalalla ja suorittaa tutkinnon 20 eri koulutusohjelmassa. SeAMKissa on noin 4500 opiskelijaa ja vuosittain lähes 500 ulkomaista opiskelijaa. Korkeakoulu on myös vahvasti mukana sekä valtakunnallisessa että maakunnallisessa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyössä.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs