Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Metsänomistajia koulutetaan metsänhoitoon ja puunkorjuuseen

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Metsänomistajia koulutetaan metsänhoitoon ja puunkorjuuseen

Tiedote.
Julkaistu: 05.10.2012 klo 10:30
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hämeen ammatti-instituutti järjestää Evon yksikössä metsänhoidon ja puunkorjuun täydennyskoulutusta metsänomistajille tai metsäalalle aikoville. Koulutuksessa käsitellään kattavasti metsän- ja taimikonhoidon suunnittelua, puuston ja puutavaran mittaamista, metsänviljelyä sekä manuaalista puunkorjuuta tavallisimpia työmenetelmiä käyttäen. Käytännönläheisessä koulutuksessa sahaa ei tarvitse pelätä.

Metsien hoito ja puunkorjuu -koulutus soveltuu erityisesti metsänomistajille tai metsäalalle aikoville.

Viime toukokuusta syyskuuhun kestäneeseen koulutukseen osallistuivat myös metsänomistajat Pertti Kauppinen ja Harri Jyväsjärvi.

– Paljon täällä on opittu joka päivä. Metsänomistajana oli kiinnostavaa tutustua metsänhoitoon aina metsänviljelystä puunkorjuuseen. Koulutus lisäsi ymmärrystä siitä, mitä eri työvaiheita prosessi pitää sisällään, Kauppinen pohtii.

– Oli mielenkiintoista perehtyä myös metsänhoitosuosituksien sisältämiin harvennusmalleihin, joilla metsänomistaja voi arvioida metsänsä harvennustarvetta, voimakkuutta ja hakkuukertymää. Koulutus on kasvattanut laaja-alaisesti metsäluonnon tuntemusta, Jyväsjärvi lisää.

Turvallista työvälineiden opettelua

Koulutuksen kymmenen lähipäivää käytetään pääasiassa Evon opetusmetsässä metsänhoidon tavallisempia työmenetelmiä ja työvälineiden käyttöä harjoitellen. Noin 2000 hehtaarin opetusmetsä tarjoaa harjoittelulle turvallisen ja aidon oppimisympäristön.

– Koulutukseen osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta työvälineiden käytöstä. Osa koulutukseen osallistuneista ei ollut aiemmin edes käynnistänyt moottorisahaa, taustoittaa koulutuksen järjestelyissä avustanut metsätalouden koulutusohjelman lehtori Antti Tiilola.

Tiilolan mukaan koulutuksen teemat käydään läpi ensin teoriassa, sitten esimerkkiä näyttämällä ja lopuksi käytännössä harjoitellen. Kouluttajina toimivat Eveliina Ikonen ja Ossi Hakkarainen Hämeen ammatti-instituutista.

– Harjoituksissa edetään vaiheittain. Opetus on hyvin perusteellista ja henkilökohtaista. Kouluttajilta saa yksityiskohtaiset ohjeet ja käytännön vinkkejä – pääkouluttajaltamme Ossi Hakkaraiselta kolmenkymmen vuoden kokemuksella.

Myös koulutukseen osallistunut Erkka Mikkola kiittelee koulutusta hyvin järjestetyksi ja etenemisvauhtia sopivaksi.

– Koulutuksessa on saanut paljon uutta tietoa sahaustekniikoista ja ergonomiasta. Muutaman päivän metsätöitä tekee millä tyylillä vain, mutta pidemmän päälle alkaa kunto loppua, metsäalasta kiinnostunut Mikkola toteaa.

– Harjoituksista on oppinut oikeita työtapoja, ja nyt huomaa tehneensä monia asioita ”tyhmästi”. Kaiken kaikkiaan koulutus on ollut kannattava investointi ja positiivisen kokemuksen myötä koulutustarjontaa tulee varmasti seurattua enemmän, metsänomistaja Pertti Kauppinen sanoo.

Seuraava Metsien hoito ja puunkorjuu -koulutus on suunnitteilla keväälle 2013.

Lisätietoa:

www.hamk.fi/taydennyskoulutus > Luonnonvara-ala

koulutuspäällikkö Liisa Mikkola, puh. (03) 646 3442 tai sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi

Kuvateksti: Kaatuu minne pitääkin. Metsien hoidon ja puunkorjuun koulutuksessa opeteltiin myös ison puun kaatoa.

Liitetiedostot

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs