Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Medivida Oy vahvistaa henkilöstön osaamista

Lahden ammattikorkeakoulu

Medivida Oy vahvistaa henkilöstön osaamista

Tiedote.
Julkaistu: 12.10.2015 klo 13:32
Julkaisija: Lahden ammattikorkeakoulu

Lahden ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalalla käynnistettiin syyskuussa työvoimakoulutus, joka toteutetaan yhteistyössä Hämeen ELY-keskuksen sekä Medivida Oy:n Kivirantakotien henkilökunnan kanssa. Koulutuksen aiheena on lastensuojelu ja mielenterveys perheiden kanssa tehtävässä työssä.

Koulutus on Kivirantakotien nykyiselle henkilöstölle suunnattua räätälöityä täydennyskoulutusta. Puolentoista vuoden mittaisen koulutus- ja kehittämisprosessin keskiössä on henkilöstön osaamisen vahvistaminen lasten ja nuorten mielenterveysosaamisessa sekä perhetyössä. Teemojen myötä koulutuksen aikana tutustutaan myös palveluosaamiseen, asiakaslähtöisyyteen sekä yrittäjämäiseen työotteeseen.

Koulutus suunnitellaan asiakkaan kanssa yhdessä, jolloin siitä koostuu monipuolinen kokonaisuus, jossa opettaja toimii valmentavassa roolissa. Oppiminen tapahtuu verkossa, omassa työssä sekä koulun lähipäivissä. Suorittamalla kaikki opintoihin liittyvät tehtävät, osallistuja kerryttää ammattikorkeakoulutasoisia opintoja yhteensä 10 opintopisteen verran.

- Tämä on suuri osaamispääoma sekä Kivirantakodeille, että osallistujille, sanoo Ann-Nina Maksimainen LAMKin sosiaali- ja terveysalalta.

Henkilöstön laaja-alainen osaaminen on tärkeää

Medivida on suomalainen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluyritys, jonka pääasiakkaita ovat kunnat, kuntayhtymät ja yksityiset sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköt.

Kuntien tiukka taloustilanne on pakottanut kuntia etsimään kustannustehokkaampia ratkaisuja lastensuojeluun, sillä kunnan tulee järjestää sosiaalihuollon palvelut edullisesti ja laadukkaasti. Lasten sijoittaminen lastensuojelun palveluihin on kunnalle aina iso väliintulo ja investointi.

Medivida Oy:n Etelä-Suomen lastensuojelun toimialajohtaja Jarmo Lonkola on vastuussa Medivida Oy:n lastensuojelun sijaishuollon sekä avohuollon työn kehittämisestä ja johtamisesta Etelä-Suomessa. Medivida Oy halusi saada lisää positiivista vaikuttavauutta palvelutuotantoonsa asiakastyössä, joten yritys alkoi kehittää asiakasperheille tarjottavia palveluita.

Lonkola uskoo, että tuloksellisuuden kannalta lasta ja vanhempia ei kannata kuntouttaa erillään toisistaan, vaan yhdessä. Tutkimusten mukaan koko perheen kuntoutus on inhimillistä ja kustannustehokasta palvelua kunnille, sillä pitkällä aikavälillä sen vaikuttavuus on varsin hyvä. Lisäksi perheiden arki on muuttunut haastavammaksi esimerkiksi nuorten päihteiden käytön takia, mikä vaikuttaa niin lasten, kuin vanhempienkin hyvinvointiin.

Onkin tärkeää, että henkilöstöllä on laaja-alaista osaamista, jotta perheitä voidaan auttaa mahdollisimman monissa eri elämäntilanteissa. Tavoitteena on, että perhe pystyy selviytymään itsenäisesti.

LAMK yhteistyökumppanina oli luonnollinen valinta

Medivida Oy:lla on positiivisia kokemuksia Lahden ammattikorkeakoulusta niin harjoittelussa olleiden opiskelijoiden kuin henkilöstön omien opiskelukokemustenkin myötä. Kun Lonkola kuuli, että Lahden ammattikorkeakoulu järjestää ammatillista täydennyskoulutusta monille yrityksille, oli valinta koulutusyhteistyökumppanille selvä.

- Halusimme mukaan kumppanin, jolla on tarjota työntekijöille ammattikorkeakoulutasoista koulutusta, Lonkola sanoo.

Lonkola aloitti koulutuksen suunnittelun yhdessä organisaation lastensuojeluyksiköiden johtajien kanssa. Ammatillisen täydennyskoulutuksen tarpeita oli kartoitettu työntekijöiden toiveiden sekä asiakkaiden palautteen avulla. Lonkola arvioi yhdessä LAMKin edustajan kanssa koulutuksen vastaavuutta ja suunnitteli koulutusohjelmaa, joka vastaa parhaiten työntekijöiden sekä tämän päivän asiakasperheiden tarpeisiin.

- On erinomaista, että koulutusryhmä voi vaikuttaa opetuksen toteutukseen koko koulutusprosessin ajan, hän iloitsee.  

Tavoitteena vähentää perheiden tarvetta kodin ulkopuoliseen tukeen

Tavoitteena on henkilöstön tietojen ja taitojen lisääntyminen, sekä asiakasperheiden ja palveluntilaajien tyytyväisyys. Medivida Oy kehittää yhdessä LAMKin kanssa perheille ja asiakkaille kohdennettuja työmenetelmiä, joiden avulla perheiden tarve kodin ulkopuoliseen tukeen vähentyy.

Koulutus on tarkoitettu lasten ja perheiden palveluissa toimiville sosiaali- tai terveysalan koulutuksen omaaville henkilöille. On tärkeää, että työryhmillä on työssään yhtenäiset päämäärät ja keinot asiakkaiden tukemiseen.

- Haluamme siis päivittää ja kehittää osaamistamme”, Jarmo Lonkola toteaa.

Yhteensä koulutukseen osallistuu hieman yli 20 Medivida Oy:n työntekijää. Medivida Oy:n työntekijät ovat sijaishuoltoyksikkö Kivirannasta sekä arviointi- ja kriisiyksikkö Eskosta. Lisäksi koulutukseen osallistuvat alueellisten arvopalvelukeskusten työntekijöitä ja perhekotien Mattila ja Onnela perhekotivanhemmat.

Lonkola haluaa sisäistää yksiköissä tehtävään ohjaus-, hoito- ja kasvatustyön kiinalaiseen sananlaskun ajatuksen: Anna ihmiselle kala niin hän elää päivän, mutta jos opetat hänet kalastamaan niin silloin hän elää loppuelämänsä.

- Toivon, että henkilökunnalla olisi taitoa opettaa asiakkaitamme tunnistamaan ja käsittelemään omia tunteitaan ja auttaa asiakkaita löytämään itse oikeat ratkaisut haasteisiinsa, hän sanoo.

 

www.lamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs