Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Matkalla Kustavissa -hanke on kirkastanut kunnan ilmettä

Turun ammattikorkeakoulu

Matkalla Kustavissa -hanke on kirkastanut kunnan ilmettä

Tiedote.
Julkaistu: 28.11.2013 klo 12:54
Julkaisija: Turun ammattikorkeakoulu

Kehitystyö Kustavissa jatkuu hankkeen päätyttyäkin

Saariston kuningaskunnan kirkastunut ilme

Kustavi on perinteinen saariston kunta, jolla riittää kauniita maisemia, historiaa sekä monipuolisia palveluja. Kaikki matkailun perusedellytykset ovat kohdallaan, haasteena on vain yhä tiukkeneva kilpailu niin kotimaisten kuin ulkomaistenkin matkailijoiden suosiosta.

Viimeisen puolentoista vuoden ajan Kustavissa on ollut käynnissä Turun ammattikorkeakoulun luotsaama Matkalla Kustavissa -hanke, jonka tavoitteena on ollut kehittää Kustavin matkailua yhdessä Kustavin matkailuyrittäjien ja kunnan kanssa. Hanke on nyt päättymässä tämän vuoden lopussa, mutta matkailun kehitys jatkuu yrittäjien ja kunnan tiivistäessä yhteistyötään.

 Kustavissa matkailu on yksi kunnan tärkeimmistä elinkeinoista. Matkalla Kustavissa -hankkeessa on tehty töitä tämän elinkeinon edellytysten kehittämiseksi puolentoista vuoden ajan. Konkreettisia tavoitteita hankkeen toteuttamisaikana ovat olleet Kustavin brändin rakentaminen, asiakaslähtöisen palvelutarjonnan kehittäminen, vastuullisen liiketoiminnan vahvistaminen sekä tarjonnan löydettävyyden parantaminen. Hankkeen pitkän aikavälin tavoitteena on pidentää Kustavin alueen matkailusesonkia.

 

Paljon on saatu aikaiseksi…

Kustavin brändiä lähdettiin rakentamaan brändityöryhmän avulla, joka kehitteli Kustaville uuden matkailuilmeen. Idean tähän brändityöryhmä sai Kustavin historiasta ja kuningas Kustaa lll:sta, joka antoi aikanaan nimensä Kustaville. Näin syntyi slogan ”saariston kuningaskunta” sekä uusi kruunulogo. Myös esimerkiksi Päiväni kuningaskunnassa -video Youtube:ssa viestii Kustavin houkutuksista brändielementtien höystämänä.

 

Asiakaslähtöistä palvelutarjontaa on pyritty kehittämään monipuolisesti. Asiakkaita on kuultu toteuttamalla Lohimarkkinoilla 2012 sekä kesällä 2013 monessa yrityksessä palautekysely. Yritysten kesätyöntekijöille järjestettiin kesäkuun alussa perehdytyspäivä, jotta he osaisivat neuvoa asiakkaita koko Kustavin osalta. Yhdistysten matkavastaaville järjestettiin tutustumismatka Kustaviin. Yrittäjille on tarjottu työvälineitä palveluiden kehittämiseen ja he ovat rakentaneet palveluistaan yhteispaketteja. Käsityöyrittäjät esiintyivät yhteisosastolla Ruokaa ja kädentaitoja -messuilla. Tapahtumajärjestäjän käsikirjaan on koottu runsaasti käytännön vinkkejä tulevien tapahtumien järjestämiseen.

 

Vastuulliseen liiketoimintaan tähtäsi seminaari, joka avasi arvonlisäverotuksen ja valmismatkalain kiemuroita. Tehdyt kartoitukset kertovat asiakkaiden arvostavan vastuullisuutta ja Kustavin yrittäjät ovatkin nostamassa vahvemmin lähiruoan, pakallisperinteet sekä ekologisuuden osaksi tarjontaansa ja markkinointiviestintäänsä.  Vastuullisia liikkumisen muotoja on myös pyritty tuomaan asiakkaille houkutteleviksi vaihtoehdoiksi. Esimerkiksi melontapalvelu saatiin Kustavin uusille matkailun internetsivuille ja tavoitteena on vielä saada pyöräreitit asiakasystävälliseen muotoon.

 

Palveluiden saavutettavuutta asiakkaan näkökulmasta on parannettu luomalla Kustavin uudet matkailun internetsivut www.visitkustavi.fi, jotka tukevat myös Kustavin uutta matkailuilmettä. Matkalla Kustavissa facebook-sivuilla on puolestaan jaettu viikoittain ajankohtaista tietoa Kustavin tapahtumista. Yrittäjiä varten on koottu tietoa niin maksullisista kuin maksuttomistakin markkinointikanavista. Yhteistyöneuvottelut VisitÅlandin ja Metsähallituksen kanssa avaavat myös uusia markkinointi- ja PR-kanavia.

 

Hankkeen tapaamisissa on käyty eri yrityksissä ja toimijat ovat oppineet tuntemaan paremmin toisiaan. Yhdessä olemme vahvempia -ajattelu on voimistunut.

 

… mutta kehittämistä riittää jatkossakin

 

Kustavin matkailun kehityksen takaamiseksi jatkossakin perustettiin Kustaviin 23.10.2013 uusi matkailuyrittäjien yhdistys Saariston kuningaskunta ry. Yhdistyksen tarkoitus on mm. positiivisessa hengessä edistää Kustavissa toimivien matkailijoille palveluitaan tuottavien yritysten ja organisaatioiden yhteistoimintaa sekä lisätä Kustavin vetovoimaisuutta ja tunnettuutta niin kotimaisilla kuin ulkomaisillakin matkailumarkkinoilla. Yhdistyksen tavoitteena on vakiinnuttaa säännölliset kunnan ja yhdistyksen edustajien tapaamiset, joissa yhteisistä markkinointi- ja kehittämistoimista sovitaan. Puheenjohtaja Essi Vuontisjärvi toteaa, että matkailun kehittäminen vaatii myös investointeja. Esimerkiksi käyntilaiturit ja kyltitys kaipaisivat Kustavissa uudistusta.

 

Kesä 2014 houkuttelee uutuuksilla Kustaviin

Vuoden 2014 kesälle Kustavissa on luvassa monenlaisia uutuuksia. Kustavin Katanpäässä aloittavat uudet yrittäjät, jotka uudistavat linnakesaaren tarjontaa mm. valokuvanäyttelyllä sekä uudella kahvilalla. Peterzénsillä on luvassa uusia majoitustiloja kylpyhuoneineen, lämpimän veden käyttömahdollisuuksineen sekä langattomine internetyhteyksineen. Kustavin Lootholmassa jo tänä vuonna pidentynyt hiekkaranta kasvaa ensi kesäksi entisestään ja laituria tullaan jatkamaan venepaikkojen suosion kasvaessa.

Kustavin kirjallisuusyhdistys ry:n ensi kesän Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon teemana on Palopuheet ja kipinöivät lauseet, toisin sanoen painokkaat puheenvuorot, saarnat ja madonluvut sanataiteellisina keinoina. Kustavin Kipinässä on puolestaan ensi kesänäkin heinäkuun lopulla pop-up -ravintola, jossa pääsee maistelemaan suomalaisen ja ulkomaisen huippukokkiosaamisen anteja.

 

 

Lisätiedot:

Projektipäällikkö, matkailupalveluiden rehtori

Telle Tuominen, Turun AMK, 044 9074 960

 

Puheenjohtaja, yrittäjä Essi Vuontisjärvi

Saariston kuningaskunta ry, 040 7332 294

 

Kunnanjohtaja Veijo Katara

Kustavin kunta, 0500 785 324

 

 

Turun ammattikorkeakoulu on noin 9500 opiskelijan ja 800 asiantuntijan monialainen koulutusyhteisö. Tarjoamme työelämää palvelevaa koulutusta, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä organisaatioiden kokonaisvaltaista kehittämistä Varsinais-Suomessa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs