Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Lukuvuosimaksut: Lapin AMK ottaa käyttöön poikkeuksellisen kannustavan apurahajärjestelmän

Lapin AMK

Lukuvuosimaksut: Lapin AMK ottaa käyttöön poikkeuksellisen kannustavan apurahajärjestelmän

Tiedote.
Julkaistu: 07.10.2016 klo 07:19
Julkaisija: Lapin AMK

 

​Suomessa otetaan ensi syksystä alkaen käyttöön lukuvuosimaksut englanninkielisiin koulutuksiin. Niitä tullaan perimään ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen tutkinto-opiskelijoilta, jotka eivät ole EU- ja ETA-alueen tai Sveitsin kansalaisia. Maksusta vapautuvat myös ne, joilla on ulkomaalaislaissa tarkoitettu Euroopan unionin sininen kortti, jatkuva tai pysyvä oleskelulupa tai pitkään oleskelleen kolmannen maan kansalaisen EU-oleskelulupa.

Lukuvuosimaksuja aletaan periä elokuussa 2017 ja sen jälkeen alkavista opinnoista. Maksun suuruus vaihtelee eri korkeakouluissa.

Samalla korkeakoulut on velvoitettu kehittämään apurahajärjestelmän, jolla ne tukevat maksulliseen tutkintokoulutukseen osallistuvia opiskelijoita.

Vielä viime keväänä käytössä ollut 100 euron suuruinen hakemusten käsittelymaksu poistuu samalla käytöstä.

Lapin AMK loi kannustavan stipendijärjestelmän

Lapin AMKissa lukuvuosimaksu tulee olemaan 8000 euroa, mikä on myös Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO:n arvio lukuvuosimaksujen valtakunnallisesta keskiarvosta. Maksu on Lapin AMKissa saman suuruinen AMK- ja ylempää YAMK-tutkintoa opiskeleville.

Apurahajärjestelmä on opintoihin kannustava. Ensimmäisen vuoden opiskelija saa apurahan joka kattaa peräti 80 prosenttia lukuvuosimaksusta. Jotta tämän 6400 euron etuuden saa, tarvitsee vain tulla valituksi Lapin AMKiin ja ottaa opiskelupaikka vastaan. Seuraavina lukuvuosina stipendi kattaa 60 prosenttia lukuvuosimaksusta (4800 euroa), jos opiskelijan opinnot ovat edellisen vuoden aikana edenneet vähintään 55 opintopisteen vuosivauhtia. Kun opiskelija valmistuu tutkintoon ohjeellisessa ajassa, palautetaan hänelle lukuvuosimaksu koko viimeisen lukuvuoden ajalta.

Apurahajärjestelmä on opiskelijalle taloudellisesti merkittävä: kun opinnot sujuvat optimaalista vauhtia ja opiskelija valmistuu ajallaan, jää apurahojen jälkeen koko tutkinnon hinnaksi 8 000 euroa.

Lapin ammattikorkeakoulussa on viisi kokonaan englanninkielistä koulutusohjelmaa, joista neljä on Bachelor-tasoisia AMK-tutkinto-ohjelmia ja yksi Master-tasoinen YAMK-koulutus.

Aiheesta muualla

  • Lapin AMKissa lukuvuosimaksu on saman suuruinen kuin Lapin yliopistossa, mutta stipendijärjestelmät poikkeavat.
  • Helsingin Sanomien (19.6.2016) mukaan yliopistojen lukuvuosimaksut vaihtelevat 5000 ja 20000 euron välillä.
  • Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote 22.10.2015
  • Ulkomaalaisten hakijoiden määrä on vähentynyt Lapin AMKissa jo muutaman vuoden ajan. Lapin AMKin uutinen 3.2.2016

 

Lisätietoja

Opetusjohtaja Veli Juola, etunimi.sukunimi@lapinamk.fi, puh. 0400 264 910

Lapin ammattikorkeakoulu on Euroopan unionin pohjoisin ammattikorkeakoulu. Sijainti on meille mahdollisuus erikoistua: vahvuutemme on arktinen olosuhdeosaaminen. Hyödynnämme pohjoisen tarjoamia rajattomia mahdollisuuksia niin opetuksessa kuin TKI-toiminnassammekin. Toimipaikkamme sijaitsevat Kemissä, Rovaniemellä ja Torniossa.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs