Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Lukuinto-ohjelma etsii edelläkävijäkouluja ja -kirjastoja

Oulun yliopisto

Lukuinto-ohjelma etsii edelläkävijäkouluja ja -kirjastoja

Tiedote.
Julkaistu: 12.11.2012 klo 11:08
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto, humanistinen ja kasvatustieteiden tiedekunta
Tiedote 12.11.2012

Lukuinto-ohjelma etsii edelläkävijäkouluja ja -kirjastoja

Lukuinto-ohjelmassa edistetään 6–16-vuotiaiden lasten ja nuorten lukemista ja lukutaitoja yhdessä koulujen, kirjastojen ja vanhempien kanssa. Lukuinnossa muodostetaan yhteisöjä tukemaan ja vahvistamaan lasten ja nuorten monipuolisia lukemisen ja kirjoittamisen taitoja. Yhteisön ytimen muodostavat koulu–kirjasto-parit, jotka yhdessä suunnittelevat, kokeilevat ja toteuttavat omia lukutaitoihin liittyviä kehittämisideoitaan.

Ohjelmaan etsitään nyt kiinnostuneita kouluja ja kirjastoja pilotoimaan uusia toimintamalleja. Hakuaika pilotoimaan on 12.11.–12.12.2012. Sähköinen haku tapahtuu osoitteessa www.lukuinto.fi. Pilotoijat valitaan sekä hakemusten sisällön että alueellisen ja kielellisen edustavuuden perusteella. Valinnassa painotetaan kehittämisideoiden kekseliäisyyttä ja monipuolisuutta. Pilotoijille räätälöidään heidän tarvitsemaansa koulutusta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittaa kolmivuotista valtakunnallista Lukuinto-ohjelmaa, jota toteuttavat yhdessä Oulun yliopiston humanistinen tiedekunta ja kasvatustieteiden tiedekunta. Ohjelma toteutetaan 1.8.2012–30.6.2015 välisenä aikana. Syksy 2012 käytetään toiminnan suunnitteluun, vuosi 2013 uusien toimintamallien kehittämiseen ja testaamiseen pilotoimalla. Vuosi 2014 on valtakunnallinen Lukuinto-teemavuosi.

Suomalaisten nuorten lukuinto on laskenut, vaikka suomalaiset ovat perinteisesti lukevaa kansaa. Lukutaitoamme tukevat maailman paras kirjastojärjestelmä, ilmainen koulutus, laadukas sanomalehdistö sekä runsas lastenkirjojen määrä.

Uusi tieto- ja viestintäteknologia ja media ovat haastaneet perinteistä lukemisen ja lukutaidon kulttuuria. Opettajat kaipaavat täydennyskoulutusta tiedonhankinnan ja medialukutaidon ohjauksensa tueksi, ja pedagogisten taitojen tarve kirjastoissa on korostuneempi kuin ennen. Lukemisen kulttuuri on murroksessa ja nuorten kyky hahmottaa tarinan ja pitkän tekstin sisältöä lukemalla ja kirjoittamalla on PISA-tutkimusten mukaan heikentynyt.

Lukuinto-ohjelma ja Oulun yliopisto vastaavat näihin haasteisiin kehittämällä lasten ja nuorten luku- ja kirjoitustaitoa ja vahvistamalla opettajien, kirjastoammattilaisten ja vanhempien osaamista ja keinoja lasten ja nuorten lukuinnostuksen tukemiseen.

Oulun yliopistossa Lukuinnon ohjaavaan asiantuntijaryhmään kuuluvat professorit Riitta-Liisa Korkeamäki (kasvatustiede), Maija-Leena Huotari (informaatiotutkimus) ja Erkki Karvonen (informaatiotutkimus ja viestintä). Toteuttavaan työryhmään kuuluvat projektipäällikkö FT Eeva Kurttila-Matero sekä suunnittelijat KM Marianna Junes ja FM Reija Loukusa-Ahonen.

Lisätietoja antavat:

projektipäällikkö Eeva Kurttila-Matero
+358 50 525 5576
eeva.kurttila-matero@oulu.fi

suunnittelija Marianna Junes
marianna.junes@oulu.fi
+358 40 180 0802

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs