Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Lukiolaiset: Opiskelijapalautteen vaikutettava lukioiden rahoitukseen

Suomen Lukiolaisten Liitto

Lukiolaiset: Opiskelijapalautteen vaikutettava lukioiden rahoitukseen

Julkaistu: 31.05.2014 klo 07:00
Julkaisija: Suomen Lukiolaisten Liitto

Gaudeamus igitur kajahtaa tänään kaikissa Suomen lukioissa uusien ylioppilaiden laulamana. Samalla päättyy vuosien sinnikäs työ, joka abiturienteilla huipentuu ylioppilaskirjoituksiin. Ylioppilaskirjoitusten tuloksista on viime viikkoina uutisoitu näyttävästi tiedotusvälineissä.

 

“On sääli, että näin keväisin yleinen huomio lukiokoulutuksessa kiinnittyy vain sen viimeisiin metreihin, ylioppilaskirjoituksiin. Arvosanavertailut täyttävät lehtien palstat ja täysin huomiotta jää se kasvu ja kehitys, mitä lukioissa opiskeluvuosien aikana tapahtuu”, harmittelee Suomen Lukiolaisten Liiton (SLL) puheenjohtaja Otto Ahoniemi.

 

Mediahuomion kiinnittyminen yo-kirjoitusten tuloksiin on kuitenkin ymmärrettävää: tällä hetkellä käytössä ei ole muitakaan keinoja, joilla lukioiden työn laatua voisi mitata. Tarvetta uusille mittareille kuitenkin on, sillä lukion kehittäminen ei yo-kokeiden arvosanakeskiarvoilla onnistu. Lukiolaisten mielestä painoarvoa on annettava opiskelijoilta kerätylle palautteelle. Palautetta tulisi kerätä esimerkiksi opetuksen laadusta, hyvinvoinnista ja tukipalveluista sekä opiskelijoiden osallisuudesta.

 

“Jo tällä hetkellä korkeakouluissa kerätään opiskelijoilta palautetta korkeakoulun toiminnasta. Tämä palaute vaikuttaa osaltaan myös korkeakoulun saamaan rahoitukseen. Nyt on syytä tuoda tämä järjestelmä myös lukioon”, linjaa Ahoniemi.

 

Lukiolaiset kannattavat opiskelijapalautteen sisällyttämistä opetus- ja kulttuuriministeriössä valmisteltavaan lukioiden uuteen rahoitusmalliin. Opiskelijapalaute on reilu ja oikeudenmukainen kriteeri vaikuttavuuteen perustuvan rahoituksen määrittämisessä, sillä sen tuloksiin koulutuksen järjestäjät voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa. Sen sijaan esimerkiksi jatko-opintoihin sijoittautuminen tai opintomenestys ovat kriteereinä huonoja, sillä niihin liittyy paljon koulutuksen järjestäjästä riippumattomia tekijöitä.


“Olemme jo pidempään kannattaneet opiskelijapalautteen ottamista mukaan lukion rahoitukseen. Nyt siihen olisi erinomainen tilaisuus, kun rahoitusmalli on pöydällä ”, Ahoniemi päättää.

Lisätietoja

 

Puheenjohtaja Otto Ahoniemi, 040 419 5707, otto.ahoniemi@lukio.fi

Koulutuspoliittinen asiantuntija Wiking Vuori, 044 566 9767, wiking.vuori@lukio.fi

"Suomen Lukiolaisten Liitto - SLL on lukiolaisten oma valtakunnallinen, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton edunvalvonta-, palvelu- ja harrastusjärjestö. Vuonna 1985 perustettu SLL on 50 000 jäsenen voimin yhtä kuin lukiolaiset lukiolaisten asialla."

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs