Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Lukihäiriö.fi-sivustolta tietoa lukivaikeudesta

Celia

Lukihäiriö.fi-sivustolta tietoa lukivaikeudesta

Tiedote.
Julkaistu: 28.10.2011 klo 08:24
Julkaisija: Celia

Lukihäiriö eli lukivaikeus on yleistä: noin 6-10 prosentilla suomalaisista on vaikeuksia lukemisessa tai kirjoittamisessa. Uudelle, erityisesti nuorille suunnatulle lukihäiriö.fi-sivustolle on koottu perustietoa lukivaikeudesta: miten se ilmenee, miten sitä testataan ja millaisia apukeinoja ja -välineitä lukivaikeuteen on olemassa. Sivuilla voi myös tehdä pikatestin, joka kertoo alustavasti, voiko testin tekijällä olla lukivaikeus.

Lukihäiriön keskeisin piirre on vaikeus hahmottaa ja käsitellä äänteisiin liittyvää tietoa. Lukivaikeus voi ilmetä esimerkiksi lukemisen hitautena tai vaikeutena ja oikeinkuulemisen vaikeutena. Kirjoittamisessa kirjainten paikat voivat sekoittua, kirjaimia voi olla liikaa tai liian vähän, tai jopa sanoja puuttuu. Luetun ymmärtäminen, sanojen tunnistaminen tekstistä ja lukemista edellyttävien tehtävien tekeminen voi olla hankalaa.

Lukivaikeuksia voidaan tunnistaa ja diagnosoida eri tavoin, ja tutkimuksia tekevät useat eri alojen ammattilaiset, kuten erityisopettajat, puheterapeutit, psykologit ja neuropsykologit.

Lukihäiriön kanssa voi pärjätä hyödyntämällä erilaisia apukeinoja ja -välineitä. Apuvälineitä voivat olla esimerkiksi nauhurit ja tallentimet, tietokoneohjelmat ja -sovellukset tai kamerat. Äänikirjoista voi olla paljon apua lukihäiriössä, jos lukeminen painetusta kirjasta on hidasta, työlästä tai virhealtista. Valtion erikoiskirjasto Celia tarjoaa kaikenlaista kirjallisuutta äänikirjoina mm. henkilöille, joilla on lukivaikeus. Tarjolla on sekä oppikirjoja että kauno- ja tietokirjallisuutta.

Lukihäiriö.fi-sivuston on julkaissut Celia-kirjasto yhteistyössä Kuntoutussäätiön ja SPERESin kanssa.

www.lukihäiriö.fi

Lisätietoja:

Tiedottaja Johanna Kainulainen, Celia-kirjasto, puh. 040 186 9129, etunimi.sukunimi@celia.fi

Psykologi Johanna Nukari, Kuntoutussäätiö, puh. 044 781 3109, etunimi.sukunimi@kuntoutussaatio.fi

Ohjaava opettaja Heidi Lindqvist, SPERES (Suomenruotsalainen erityispedagoginen resurssikeskus), puh. 040 5001908, etunimi.sukunimi@speres.fi

 

Celia-kirjasto Celia on valtion erikoiskirjasto, joka tarjoaa kauno- ja tietokirjallisuutta ja oppikirjoja ääni-, piste- ja elektronisina kirjoina kaikille, joille tavallisen painetun kirjan lukeminen on vaikeaa. Olipa lukemisen vaikeuden aiheuttajana sitten lukihäiriö, näkövamma, vanhuuden heikentynyt näkö tai muu vastaava syy, Celian kirjat tarjoavat mahdollisuuden kirjallisuudesta nauttimiseen ja hyötymiseen. www.celia.fi Kuntoutussäätiö Kuntoutussäätiö on kuntoutuksen tutkija, kehittäjä, arvioija, kouluttaja ja tiedottaja. Yleishyödyllisenä yhteisönä se saa toiminta-avustusta Raha-automaattiyhdistykseltä. Kumppaneina ja asiakkaina on suuri joukko erilaisia organisaatioita. www.kuntoutussaatio.fi SPERES - Finlandssvenskt specialpedagogiskt resurscentrum Suomenruotsalainen erityispedagoginen resurssikeskus koordinoi, suunnittee ja järjestää tukipalveluita ruotsinkielisille tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Kohderyhmänä ovat esikoululaiset, peruskoululaiset ja toisen asteen opiskelijat. www.speres.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs