Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Liikkuva koulu 2014 -palkinto myönnettiin Lappeenrannan kaupungille

Lappeenrannan kaupunki

Liikkuva koulu 2014 -palkinto myönnettiin Lappeenrannan kaupungille

Tiedote.
Julkaistu: 08.10.2014 klo 14:00
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus ovat myöntäneet Liikkuva koulu -palkinnot Lappeenrannan ja Helsingin kaupungeille. Vuoden 2014 palkinto myönnetään kuntien lisäksi myöhemmin vielä kuudelle yksittäiselle koululle. Palkinnot jakoivat opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru sekä puolustusministeri Carl Haglund Liikkuva koulu -seminaarissa Helsingissä.


Lappeenranta on käynnistänyt Liikkuva koulu -toiminnan syksyllä 2013 aluehallintoviraston avustuksen tuella. Palkintoperusteluissa mainitaan, että poikkeuksellista Lappeenrannan Liikkuvien koulujen toteutuksessa on, että suurehko kaupunki on aloittanut toiminnan heti kaikilla 30 koululla. Liikkuva koulu -toiminta on ollut kunnianhimoista ja laajaa sisältäen 16 eri toimenpidealuetta. 

Poikkeuksellista on ollut myös perusopetuksen johtajan Mari Routin erittäin vahva rooli toiminnan koordinoinnissa. Perusopetuksen johtajan toiminnallisen roolin myötä Lappeenrannan opetustoimi on vahvasti sitoutunut Liikkuva koulu -toiminnan edistämiseen. 

− Olemme erittäin iloisia tästä huomionosoituksesta, ja kouluilla tehtävän työn esiin nostamisesta. Koulut ovat innostuneesti yhdessä oppilaiden kanssa keksineet monenlaista iloa ja virkistystä tuottavaa toimintaa, joka on lisännyt sekä oppilaiden että opettajien arkiliikuntaa ja hyvinvointia, kertoo Routti. 

Lappeenrannan toiminnan toteutuksessa on tehty vahvaa yhteistyötä paikallisen liikunnan aluejärjestön kanssa. EKLU:n (Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu) roolina on ollut koulujen toiminnan sisällöllinen ohjaus. 

Liikkuva koulu -palkinto myönnetään esimerkillisestä työstä liikunnallisen toimintakulttuurin rakentamiseksi kouluympäristössä. Palkinnolla halutaan kiinnittää huomio toimintaan, jossa on rohkeasti, määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti muutettu koulupäivän rutiineja fyysisesti aktiivisen ja hyvinvoivan koulupäivän ja elämäntavan mahdollistamiseksi.  Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiurunmukaan liikunnalla on tärkeä oppimista edistävä vaikutus.

- Liikunta edistää luokkahuonekäyttäytymistä, tehtäviin keskittymistä sekä oppitunteihin osallistumista. Välituntiliikkumisen lisääminen on hyvä asia, mutta se ei yksin riitä. On tärkeää etsiä rakenteellisia ratkaisuja, joilla saadaan kaikki oppilaat osallistumaan koulupäivän aikaiseen liikkumiseen.

- Lisäksi koulujen toimintakulttuuria on kehitettävä yhteisöllisempään ja osallistuvampaan suuntaan. Viihtyisämpi ja oppilaiden osallisuuskokemuksia lisäävä koulupäivä syntyy tekemällä yhdessä ja ottamalla oppilaat mukaan suunnitteluun, päätöksentekoon ja toimintaan, Kiuru totesi.

Liikunta-asioista vastaava puolustusministeri Carl Haglund iloitsi Liikkuvan koulun kasvusta.

- Syksyllä 2014 Liikkuvia kouluja on Suomessa jo noin 800. Se on yli 30 prosenttia kaikista peruskouluista. Kehitys on ollut huimaa. Hienointa on huomata ja saada viestiä siitä, kuinka sitoutuneita koulut ovat oppilaiden liikuttamiseen, hän sanoi. 

- Päiväkoti ja koulu voivat tarjota mahdollisuuden myös niille lapsille, jotka ovat jääneet seuratoiminnan ulkopuolelle, mahdollisuuden omaksua aktiivisen elämäntavan edellytyksiä ikätovereidensa seurassa, Haglund muistutti.

Lisätietoja: 

Perusopetusjohtaja Mari Routti, LPR,
puh. 040 8372 646
mari.routti@lappeenranta.fi

Kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg, LPR,
puh. 040 0705 875
tuija.willberg@lappeenranta.fi

Ohjelmajohtaja Antti Blom, Opetushallitus,
puh. 040 348 7316 

Kulttuuriasiainneuvos Päivi Aalto-Nevalainen, OKM,
puh. 0295 3 30054

Liitetiedostot

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 72 600 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs