Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Lasten erityistarpeet huolettavat vanhempia koulujen alkaessa

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lasten erityistarpeet huolettavat vanhempia koulujen alkaessa

Tiedote.
Julkaistu: 11.08.2014 klo 12:12
Julkaisija: Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Koulunalku mietityttää vanhempia ja lapsia. Vanhemmat ovat huolissaan lapsensa erityistarpeiden huomioinnista. Lapsia jännittävät kaverisuhteet ja isossa ryhmässä esillä oleminen. MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja Nuortennetin kirjepalvelu sekä Vanhempainpuhelin ja Vanhempainnetin kirjepalvelu vastaavat koulujen alkaessa tuhansien lasten ja vanhempien soittoihin ja kirjeisiin. Lapsille ja nuorille järjestetään maratonpäivystys 15.8. jolloin puhelulinjat ja chat-keskustelut ovat avoinna klo 22 saakka.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton auttavissa puhelimissa huolet koulussa pärjäämisestä puhuttavat sekä lapsia että vanhempia. Vanhemmat kantavat huolta lastensa erityispiirteistä, joiden pelätään vaikeuttavan koulunaloitusta ja epäilevät, ettei opettaja isossa ryhmässä ehdi huomata kaikkien lasten tarpeita. Erityisesti hyvin ujojen ja sosiaalisissa tilanteissa tukea tarvitsevien lasten vanhemmat miettivät lapsen kykyä selviytyä ja löytää oma paikkansa luokassa.

Lapset ja nuoret kertovat MLL:n päivystäjille usein yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemuksista. Osa lapsista kokee koulusysteemin myös epäreiluksi ja aktiivisuutta liikaa korostavaksi. Heidän mielestään koulussa ei ole tilaa erilaisuudelle, vaan ihanneoppilaina pidetään niitä, jotka ovat luokassa kovaäänisimpiä. Arat oppilaat tuntevat, etteivät jännittämisen vuoksi pysty näyttämään oikeaa osaamistaan. He kaipaavat opettajalta paljon enemmän tukea ja toivovat, että koko luokan edessä esillä olemisen sijaan voisivat tehdä tehtäviä kirjoittamalla tai pienemmissä ryhmissä. Jos ujolta lapselta vaaditaan jatkuvasti tilanteita, jotka hän kokee sietämättömiksi, voi ujoudesta ja varautuneisuudesta kehittyä sosiaalista ahdistuneisuutta, paniikkioireita ja masennusta.

- Näin voi käydä etenkin silloin, jos aikuinen ei suojaa lasta muiden vähätteleviltä kommenteilta. Koulussa pitäisi pystyä kiinnittämään lasten temperamenttieroihin enemmän huomiota. Oppilaalle voidaan melko pienin ponnistuksin antaa mahdollisuuksia näyttää osaamisestaan myös vaihtoehtoisilla tavoilla. Koulun pitäisi olla paikka, jossa kaikenlaiset lapset voisivat tuntea olonsa turvalliseksi, tehdä parhaansa ja nauttia onnistumisista. Opettajilta vaaditaan lapsen kehitysvaiheiden tuntemista, kykyä luoda luokkaan turvallinen ilmapiiri ja tukea hyvin erilaisia oppijoita. Kovin isossa ryhmässä se ei onnistu, auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki sanoo.


MLL:n vapaaehtoisilla maratonpäivystys

Koulunalku huomioidaan Lasten ja nuorten puhelimessa maratonpäivystyksellä perjantaina 15.8. jolloin puhelimeen vastataan klo 14 alkaen aina klo 22 saakka. Lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus käydä koko illan ajan myös chat-keskusteluja päivystäjien kanssa.

Lasten ja nuorten puhelimessa MLL:n kouluttamat vapaaehtoiset päivystäjät tarjoavat lapsille ja nuorille aikuisen tukea ja aikaa. Puheluihin vastataan vuoden jokaisena päivänä. Nuortennetin kirjepalveluun voi kirjoittaa milloin tahansa luottamuksellisen viestin, johon vastataan noin kolmen päivän kuluessa. Nuorilla on mahdollisuus myös chat-keskusteluihin kolmena iltana viikossa. Vanhempainpuhelimessa ja Vanhempainnetin kirjepalvelussa päivystäjät tarjoavat vanhemmille mahdollisuuden purkaa ajatuksiaan ja huoliaan luottamuksellisesti.

Lasten ja nuorten puhelin 116 111 (maksuton)
ma-pe 14-20, la-su 17-20

Vanhempainpuhelin 0800 92277 (maksuton)
ma 10-13 ja 17-20, ti 10-13 ja 17-20, ke 10-13, to 14-20

Kirjepalvelut:
www.mll.fi/nuortennetti
www.mll.fi/vanhempainnetti

Lasten ja nuorten chat Nuortennetissä
ma-ke 17-20


Lisätietoja
auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki, p. 050 562 4299
viestintäjohtaja Liisa Partio p. 040 580 8984 tai tiedottaja Camilla Heikkilä p. 040 580 2393

 

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin, vaikuttava, valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka toimii lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyväksi. Edistämme lasten perusturvallisuutta, hyvinvointia ja tervettä kehitystä - jokaisen lapsen oikeutta hyvään ja onnelliseen lapsuuteen. Keskusjärjestön lisäksi MLL:oon kuuluu 10 piirijärjestöä ja 558 paikallisyhdistystä, joissa on yli 91 000 jäsentä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs