I höst inbjuder Read Hour till Läsgängets språkäventyr där barn får bekanta sig med fem olika språk som talas i Finland: finska, svenska, nordsamiska, skoltsamiska och enaresamiska. Språkäventyret riktat till småbarnspedagogiken är framtagen av Barn- och ungdomsstiftelsen i samarbete med Seinäjoki stadsbibliotek. I arbetsgruppen har även Sametingets instruktör för språknästen ingått. Syftet med språkäventyret är att öka barns nyfikenhet för läsning och nya språk.
Läsgängets språkäventyr är gjort för barnfamiljer och småbarnspedagogiken. Materialet lämpar sig särskilt för barn i åldern 3–6 år. Språkäventyret introducerar barnen till olika språk och kulturer, vilket stöder identitetsskapandet och stärker förståelsen för flerspråkighet.
– Läsgängets språkäventyr ger barnen möjlighet att utveckla sin naturliga nyfikenhet gentemot olika språk. Att berättelsen innehåller fem språk understryker tanken att man i kompiskretsar kan tala många olika modersmål men ändå ha roligt tillsammans, säger Läsgängets skapare Mervi Heikkilä, barnboksförfattare och utvecklingschef vid Seinäjoki stadsbibliotek.
Språkäventyret stöder också de mångsidiga kompetenserna i småbarnspedagogikens läroplan, som handlar om växelverkan, kulturell och kommunikativ kompetens samt multilitteracitet.
De fem språken i språkäventyret – finska, svenska, nordsamiska, skoltsamiska och enaresamiska – valdes utifrån deras kulturella mångfald och särställning. Läsgängets språkäventyr vill främja barns intresse för språk som talas i Finland.
– Det är jättefint att man valde just samiska för språkäventyret, och jag är särskilt glad över att alla tre samiska språk som talas i Finland togs med. Det är viktigt att öka kännedomen om samerna och de samiska språken redan inom småbarnspedagogiken, säger Niina Aikio-Siltala, Sametingets instruktör för språknästen.
Redan i mitten av augusti hade över 800 daghem från kring 200 orter runtom i Finland anmält sig till språkäventyret.
– Vårt mål är att minst tusen daghem ska ge sig ut på språkäventyr med Read Hour under hösten. Vi hoppas också att intresset för flerspråkighet ska vakna på bibliotek och i hemmen, och att materialet får stor spridning, säger Heidi Enbacka, programchef för Read Hour på Barn- och ungdomsstiftelsen.
---
Barn- och ungdomsstiftelsens Read Hour-kampanj ökar barns och ungas läsglädje. Kampanjen ordnas i höst för femte gången och kulminerar fredagen den 8.9 i en lästimme, som alla uppmanas delta i. Read Hour erbjuder gratis material som inspirerar till läsning och berättande på daghem, skolor, bibliotek och hemma. Man kan även delta i Read Hour på sociala medier #readhour.
Läsgängets språkäventyr består av berättelsen som text, uppgifter samt en animerad video. Allt material finns att ladda ner gratis på readhour.com/sv/for-daghem/
Läsgängets språkäventyr möjliggörs av Utbildningsstyrelsen och Svenska kulturfonden.
Mer information
Heidi Enbacka
Programchef, Read Hour
Barn- och ungdomsstiftelsen
tfn 040 131 9185
[email protected]
Barn- och ungdomsstiftelsen förstärker tron på framtiden. Vår mångsidiga verksamhet erbjuder årligen tiotusentals barn och ungdomar över hela Finland kunskap, färdigheter och möjligheter att forma framtiden. Vår stiftelse är politiskt och religiöst obunden. Läs mer om vår verksamhet: nuori.fi/sv/
© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1