Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Laserkeilaus taipuu moneen

Centria-ammattikorkeakoulu

Laserkeilaus taipuu moneen

Tiedote.
Julkaistu: 29.04.2016 klo 14:33
Julkaisija: Centria-ammattikorkeakoulu

Centria-ammattikorkeakoulun laserkeilaus pääsi median otsikoihin mediassa Ylivieskan kirkon palon jälkeen. Kirkko laserkeilattiin kaksi vuotta sitten, ja tämä olemassa oleva dokumentaatio mahdollistaa nyt yksityiskohtaisenkin kopion rakentamisen tuhoutuneesta kirkosta. Virtuaalimalli kirkosta on parhaillaan tekeillä, ja se valmistuu lähikuukausina.

Rakennusten skannaaminen on vain yksi sovellus, johon Centrian laserkeilainta voi käyttää. Centria on skannannut sillä esimerkiksi Ylivieskan keskustaa myllyaukion ympäristössä, Oulun keskustaa torinrannan ja tuomiokirkon kortteleissa, Kitzhin puukirkot Venäjällä Äänisen saaressa sekä joidenkin teollisuuskohteiden sisätiloja saneeraussuunnitelmia varten.

- Tuotetun mittausaineiston tietoja voidaan hyödyntää vaikkapa maa-alueen käytön suunnittelussa, rakennettavan kohteen rakennusaikaisissa mittauksissa, saneerausrakentamisen suunnittelussa, laitehallien suunnittelussa, dokumentoinnissa, markkinoinnissa, kaivosteollisuudessa, virtuaalimaailman objektien luomisessa tai vaikkapa yrityksen sisäisissä koulutuksissa, avaa lehtori Mikko Himanka keilauksen soveltamismahdollisuuksia.

Centrialla on käytössään Leican ScanStation 2 -laserkeilain, jolla tuotetaan tarkasteltavasta kohteesta kolmiulotteinen mittausaineisto, joka voidaan sijoittaa tarvittaessa haluttuun koordinaatistoon. Jokaisella mittauspisteellä on koordinaattitieto keilauskohdan suhteen sekä todellisuutta vastaava väritieto, joka lisää fotorealistista illuusiota huomattavasti. Kolmiulotteista mittausaineistoa voidaan tuottaa, kun ympäristön lämpötila on plussan puolella. Aineistoa tuotetaan useista eri keilauskohdista, jotka yhdistämällä saadaan aikaiseksi kolmiulotteinen mittausaineisto monimutkaisestakin kohteesta.

Mallista voidaan tehdä CAD-malli ja rakennuspiirustukset vaikkapa saneeraus- ja laajennuskohteissa, jossa vanhasta rakennuksesta ei ole olemassa tarkkoja mittoja. Tarpeen vaatiessa se voidaan vaikka tulostaa 3D-tulostimella halutussa koossa.

Mitä on laserkeilaus?

Laserkeilain on motorisoitu laseretäisyysmittari, joka mittaa halutulla tiheydellä fyysisen ympäristön kohteiden etäisyyksiä mittapisteestä. Tuloksena hahmottuu pilvimäinen mittauspisteiden joukko. Katveiden poistamiseksi sama kohde skannataan tyypillisesti riittävän monesta kulmasta, jotta saadaan kattava pisteaineisto aikaiseksi. Nämä eri paikoista otetut pistepilvet yhdistetään myöhemmin toisiinsa yhdeksi suureksi aineistoksi. Mitä tiheämmässä pisteet ovat, sitä tarkempi mallista tulee.

Hyvässä rakennusskannauksessa on miljoonia, jopa kymmeniä miljoonia mittapisteitä. Kun tämä pistepilvi visualisoidaan 3D-koordinaatistossa, kohdetta voi pyöritellä ja siinä voi kulkea läpi vapaasti. Läheltä katsottaessa illuusio kuitenkin haihtuu, ja pinnat osoittautuvatkin vain joukoksi irtonaisia pisteitä.

Lisätietoja:
lehtori Mikko Himanka, 044 449 2537, mikko.himanka@centria.fi
palvelupäällikkö Jani Rättyä, 044 449 2577, jani.rattya@centria.fi

Videossa on tuotettu Ylivieskan keskustassa olevan myllyn ja sen ympäristöstä mittausaineisto. Tuotetun mittausaineiston voi tallentaa useassa eri tiedostomuodossa, joka mahdollistaa aineiston viennin haluttuun ohjelmistoon.

Liitetiedostot

Centria-ammattikorkeakoulun Oy:n osakkeenomistajina ovat Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä, Pietarsaaren kaupunki, Keski-Pohjanmaan konservatorion kannatusyhdistys ry ja Raudaskylän Kristillisen Opiston kannatusyhdistys ry.

Centria-ammattikorkeakoulu edistää alueen kehittymistä ja hyvinvointia työelämälähtöisen opetuksen sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan yhteisvaikutuksena. Ammattikorkeakoulun kampukset sijaitsevat Kokkolassa, Ylivieskassa ja Pietarsaaressa. Ammattikorkeakoulu kouluttaa tekniikan, liiketalouden hyvinvoinnin ja kulttuurin aloille.
 
Keskeiset tunnusluvut 2014
 
Koulutusohjelmia                                   22
Opiskelijoita                                          2901
Tutkintoja                                             612
Henkilöstömäärä                                   253 (-14)
Kokonaistuotot                                      26,2 M€ (-14)

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs