Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Lamkista uusi menetelmä: puuta voidaan hitsata muovilla

Lahden ammattikorkeakoulu

Lamkista uusi menetelmä: puuta voidaan hitsata muovilla

Tiedote.
Julkaistu: 12.11.2012 klo 08:45
Julkaisija: Lahden ammattikorkeakoulu

Puukappaleiden yhteen liittämiseen voidaan käyttää lämpömuovattavia muoveja. Samoin muiden materiaalien, kuten metallien, kankaiden, keraamisten aineiden tms. liittämiseen puuhun.

Lahden ammattikorkeakoulussa on kehitetty menetelmä, jota voidaan kutsua puun ”hitsaamiseksi”. Tällöin liitos tai rakenne syntyy tuomalla saumaan lisää materiaalia. Uudella menetelmällä ei ole vielä omaa nimeä.

Käytettäessä kovia ja kuituvahvisteisia muoveja saadaan lujia konstruktiivisesti kestäviä hitsausliitoksia ja rakenteita. Menetelmä mahdollistaa myös elastisten ja pehmeiden muovien käyttämisen, jolloin syntyy joustavia ja taipuisia liitoksia.

Liitospintojen muoto ja rakenne suunnitellaan itsesitovaksi, jos tehdään kantavia rakenteita esimerkiksi kalusteisiin ja rakentamiseen. Jos muoviaineen tartunta hitsattaviin pintoihin on hyvä, voivat pinnat olla sileitä.

Menetelmä on monipuolinen, koska sitä voidaan käyttää sekä ohuiden että suurien ja massiivisten rakenteiden liittämiseen.

Muoviaine voidaan puristaa saumaan ruiskuvalukoneella käyttäen työkaluina ja niiden osina hitsattavia puukappaleita. Jatkossa hitsaaminen voidaan tehdä myös siirrettävällä kevyellä plastisaattorilla, jollaista PUM-osahanke kehittää.

Esimerkiksi puu- ja muovialojen yritykset voivat soveltaa kehitettyjä menetelmiä ja muodostaa molempia aloja hyödyttäviä tuotantoketjuja.

Lahden ammattikorkeakoulu ja hitsausmenetelmää tuotteistava PUM-osahanke auttaa yrityksiä kehitystyössä ja testaamisessa, kun haetaan yrityksille sopivia sovelluksia.

Tervetuloa tutustumaan menetelmään puuntyöstömessuilla!

PUM-osahanke esittäytyy puuntyöstömessuilla Lahden Messukeskuksessa medialle lehdistötilaisuudessa ke 14.11. ja yleisölle pe 16.11 klo 12 -13.

PUM-osahanke on EAKR-rahoitteisen Lahden tiede- ja yrityspuisto Oy:n hallinnoiman Puuri-projektin osahanke.

Lisätiedot

Lahden ammattikorkeakoulu, Tekniikan ala,
Irma Mäkelä, projektipäällikkö
puh. 050 502 0616 tai irma.makela@lamk.fi
www.puurikastamo.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs