Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » LAMK mukaan kriisityöhön

Lahden ammattikorkeakoulu

LAMK mukaan kriisityöhön

Tiedote.
Julkaistu: 29.09.2015 klo 09:25
Julkaisija: Lahden ammattikorkeakoulu

Lahden ammattikorkeakoulussa on käynnistetty kriisityö-projekti, joka työllistää kaikki LAMKin koulutusalat. Kriisityö-projektin tarkoituksena on avustaa turvapaikanhakijoita erilaisin keinoin, sekä Suomessa että heidän lähtömaassaan. Kriisityö-projektin tavoitteena on luoda kansallisesti levitettävä toimintamalli, jolla ammattikorkeakoulut voivat osallistua nykyisen tilanteen purkamiseen, tai varustautua mahdollisia vastaavia tilanteita varten tulevaisuudessa. Siirtyessään käytäntöön, toimintamalli keventää kriisistä yhteiskunnalle koituvia kustannuksia.

Toimimalla mukana varainkeruussa sekä apuna turvapaikanhakijoiden keskuudessa, vapautetaan opiskelijoiden avulla eri toimijoiden resursseja sinne, missä ammattilaisten apua eniten tarvitaan. Opiskelijoiden osallistuminen sisällytetään opintoihin ja lisäksi opiskelijat saavat toiminnastaan käytännön kokemusta avustustyöstä sekä esimerkiksi sairaanhoitajana toimimisesta erilaisissa kriisitilanteissa. Toimintamalli toteutetaan muokkaamalla opintojen järjestämistä ja resursointia erilaisissa oppimisympäristöissä, jolloin toiminta ei kuluta yhteiskunnan verovaroja normaalia opetusta enempää. LAMKin kanssa projektissa yhteistyössä ovat tällä hetkellä ainakin Maahanmuuttovirasto, SPR sekä World Vision.

Opiskelijat isossa osassa tärkeää projektia

LAMK on suunnitellut yhdessä Maahanmuuttoviraston kanssa sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden jalkauttamista turvapaikanhakijoiden keskuksiin pitämään terveysinfoja ja suorittamaan kevennettyjä terveystarkastuksia. Liiketalouden, tekniikan ja muotoilun aloilla on mahdollisuus tuottaa erilaisia tiedotteita Maahanmuuttoviraston tarpeisiin. Lisäksi on käynnistynyt osaprojekti, jossa monialaisella tiimillä järjestetään turvapaikanhakijalapsille osallistavaa toimintaa. Tämän tarkoituksena on luoda lapsille onnistumisen kokemuksia rankkojen kokemuksien peitoksi.

Yhteistyössä SPR:n kanssa on käynnistynyt Kontti-projekti, jossa opiskelijat voivat ilmoittautua Lahdessa Launeella sijaitsevaan Konttiin lajittelemaan lahjoitustavaroita. Tämän lisäksi LAMK aikoo jalkautua SPR:n katastrofirahaston lipaskerääjiksi ympäri Lahtea kaikkien alojen edustuksella 15.-16.10.2015.

Suomen World Visionin kanssa on suunnitteilla suuri hyväntekeväisyyskonsertti, jollaista Lahdessa ei ole aiemmin järjestetty.  Suomen World Vision on lasten elinoloja ja oikeuksia edistävä järjestö, joka tekee kehitysyhteistyötä paikan päällä kriisimaissa. Konsertin tuotto saadaan näin suunnattua suoraan sinne, missä hätä on suuri. Suunnitteluvaiheessa olevaa konserttia varten on LAMK:ssa perustettu työryhmä, joka koostuu eri alojen opettajista ja opiskelijoista.

Kriisityön kohderyhmä ja aikataulu

Varainkeruulla ja lahjoituslajittelulla autetaan mahdollisesti eri turvapaikanhakijoiden keskuksia Lahdessa ja ympäri Suomen. Lisäksi World Visionin avulla apua jaetaan turvapaikanhakijoiden lähtömaihin.

Kriisityö-projekti etenee osaprojekti kerrallaan. Tällä hetkellä käynnissä olevia toimia ovat Kontti-projekti ja lokakuussa toteutetaan lipaskeräys. Turvapaikanhakijoiden keskukseen jalkautuminen terveystarkastusten osalta pilotoidaan viikolla 40, kun sairaanhoitajaopiskelijoiden tiimi lähtee opettajan johdolla päiväksi Turun keskuksiin. Erityisesti tämä toimintamalli pyritään pilotoinnin jälkeen työstämään ammattikorkeakouluihin kansallisesti levitettäväksi malliksi mahdollisimman nopealla aikataululla.

Lisätietoja
Sanna Hakala
TtM, fysioterapeutti AMK
Fysioterapian opettaja
Lahden ammattikorkeakoulu
044 023 0785

www.lamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs