Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Lähiruoan ekologisia vaikutuksia selvitetään

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Lähiruoan ekologisia vaikutuksia selvitetään

Tiedote.
Julkaistu: 05.02.2013 klo 15:19
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Vuoden 2013 aikana selvitetään lähiruoan ekologisia vaikutuksia neljässä maakunnassa. Tätä tietoa kaipaavat niin tiedostavat kuluttajat kuin lähiruoan tuottajat.

Ruoan alkuperä ja ekologiset vaikutukset kiinnostavat kuluttajia, ja niitä koskevalla viestinnällä on kysyntää. Vastuun kantaminen ympäristöstä on yksi syy, joka ohjaa kuluttajia valitsemaan luomua ja lähiruokaa. Kuitenkaan lähiruoan ekologisista vaikutuksista ei vielä ole riittävästi näyttöä eikä ruoan tuottajilla ole työkaluja, jotka tukevat lähiruoan vaikutusten viestimistä.

Lähiruoan ekologisten vaikutusten argumentaatiopankin rakentaminen

Hankkeessa tuotetaan lähiruokaa palveleva argumentaatiopankki, jolla tähdätään erityisesti maatalousyrittäjien ja pienten elintarvikejalostajien toimintaedellytysten edistämiseen. Argumentaatiopankki tarjoaa perustellut teemat lähiruokayritysten viestinnällisiin tarpeisiin ja antaa dokumentoidun pohjan lähiruoan markkinointiväittämille. Viestin tulee rakentua asiakaslähtöisesti ja arvoketjun yhteisesti määrittämin periaattein. Työssä osoitetaan myös ne tuotantoketjujen kohdat, joissa voidaan säästää resursseja. Argumentaatiopankin perustana tulee olemaan neljällä alueella testattu lähiruoan arviointikehikko.

Kohderyhmänä selvityksessä ovat lähiruokayritykset, joiden tuotantoketju voidaan jäljittää. Koska kyse on tuotteiden ekologisista vaikutuksista, tulee mukana olla koko ruokaketju elinkaarilaskennan mukaisesti. MTT kokoaa ekologisten vaikutusten arviointikehikon ja Turun yliopisto toteuttaa selvitystä Varsinais-Suomessa, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Keski-Suomessa ja Hämeen ammattikorkeakoulu Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Selvitys toteuttaa Lähiruokaohjelmaa ja sitä rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö elintarvikeketjun kehittämisvaroista.

Selvityksen kautta voidaan löytää myös niitä argumentteja, joita pystytään julkisissa elintarvikehankinnoissa hyödyntämään. EU:ssa valmisteilla olevan hankintadirektiivin osalta on tärkeää aloittaa elinkaarilaskenta myös lähiruokayrityksissä. Tässä on mahdollisuus, johon edelläkävijäyritysten on syytä tarttua!

Lisätietoja:
Laura Mattinen, projektipäällikkö, Turun yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Brahea
p. 040 684 7450, sp. etunimi.sukunimi@utu.fi

Sanna Lento, Hämeen aluekoordinaattori, HAMK
p. 040 509 6443, sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs