Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Lähi-idän kriisi valtaa Köysiteatterin näyttämön

Turun ammattikorkeakoulu

Lähi-idän kriisi valtaa Köysiteatterin näyttämön

Tiedote.
Julkaistu: 10.10.2014 klo 14:54
Julkaisija: Turun ammattikorkeakoulu

Pyhä sota vaatii edelleen uhrinsa Jerusalemin alueella. Sama tragedia on toistunut historiassa useasti. Vähän alle tuhat vuotta sitten Lähi-idän alueella temppeliritarit olivat jo silloin suojelemassa omaa pyhää maataan. Tähän ajanjaksoon perustuu myös Taideakatemian aikuisopiskelijan Kari Brandstakan ohjaama ja käsikirjoittama opinnäytetyö Non nomen.

 

Näytelmän päähenkilönä on oikea historiallinen henkilö Hugo de Payens. Hänen elämästään tiedetään kuitenkin kovin vähän.

 

“Päähenkilön kautta haluan enemmänkin reflektoida omia ajatuksiani sodasta ja moraalista. Lisäksi uskonnon ja sodan käyttäminen samassa yhteydessä on paradoksaalista ja kiehtovaa”, Brandstaka kertoo.

 

Brandstakaa alunperin ajanjaksossa kiehtoi tietynlainen romanttinen ajatus ritareista hevostensa selässä tekemässä jaloja tekoja. Ajan myötä, ja etenkin nykyajan tapahtumien seurauksena, uskonnollisen sodan ristiriitaisuus avautui Brandstakalle entistä selkeämmin.

 

“Suurempana teemana näytelmä pohtii juuri ihmisyyttä ja sitä mikä meitä ajaa tekemään tiettyjä asioita. Kun esimerkiksi seuraa tämänhetkisiä tapahtumia Lähi-idässä ei voi olla ajattelematta, mikä saa meidät sotimaan. Tuolla alueella voidaan katsoa sodan jatkuneen pian jo tuhat vuotta.”

 

Ajankohtaisuus kiinnostaa

Brandstaka aloitti käsikirjoituksen työstämisen jo neljä vuotta sitten. Aiemmin näytelmää on esitetty lyhyempänä versiona, mutta nyt Taideakatemiassa alkava esitys on ensimmäinen kerta, kun se esitetään täyspitkänä

“Aiemmin oli tullut palautetta, että näytelmä voisi olla pidempikin. Onneksi Taideakatemiassa resurssit ja mahdollisuudet ovat sellaiset, että tällainen produktio oli mahdollinen.”

Jatkuva uutisointi Syyrian ja Palestiinan tilanteesta saattaa olla puuduttavaa ja aiheen seuraaminen lehtien sivuilta tai televisioruudulta ei välttämättä tuo mitään uutta. Non nomen taasen käsittelee aihetta taiteen keinoin ja näkökulma on varmasti erilainen kuin päivittäisessä mediassa.

"Uskon että jo pelkästään aihe ja ajankohtaisuus saa ihmiset kiinnostumaan ja tulemaan paikalle. Velvollisuus, vastuuntunto ja muut ihmisen moraaliin vaikuttavat tekijät pääsevät esityksessä suurennuslasin alle."

 

Non nomen- esitykset Turun Taideakatemian Köysiteatterissa 14.-18.10.2014, osoitteessa Linnankatu 54

 

 

Liput 10/5€

 

 

lippuvaraukset@turkuamk.fi

 

 

Lisätiedot:

 

Kari Brandstaka

 

kari.brandstaka@pp1.inet.fi

 

040 704 2505

 

Liitetiedostot

Turun ammattikorkeakoulu on noin 9500 opiskelijan ja 750 asiantuntijan monialainen koulutusyhteisö. Tarjoamme työelämää palvelevaa koulutusta, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä organisaatioiden kokonaisvaltaista kehittämistä Varsinais-Suomessa.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs