Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Laaja kansallinen verkosto edistämään ammatillisen koulutuksen vientiä

Omnia

Laaja kansallinen verkosto edistämään ammatillisen koulutuksen vientiä

Tiedote.
Julkaistu: 13.01.2016 klo 11:04
Julkaisija: Omnia

Helsingissä joulukuussa 2015 järjestetyssä ammatillisen koulutuksen viennin edistämishankkeen päätöstilaisuudessa esiteltiin toimintasuunnitelma ja toimenpide-ehdotuksia koulutusviennin vauhdittamiseksi. Toimenpiteitä tarvitaan muun muassa rahoituksen ja lainsäädännön uudistamiseen sekä tutkintoon tähtäävän koulutusviennin aloittamiseen. Esteet tulee purkaa, jotta ammatillisesta koulutusviennistä voi kehittyä tulevaisuudessa kasvavaa liiketoimintaa, ja kilpailukyvyn lisäämiseksi suomalaisesta koulutusosaamisesta tulee rakentaa kansallisen tason brändi. Tämä vaatii sekä liiketoiminta- että palvelumuotoiluosaamisen kehittämistä.

Toimintasuunnitelma on julkaistu hankkeen internetsivujen Materiaalit-välilehdellä: http://www.ammatillinenkoulutusvienti.fi/materiaalit/. Painettu toimintasuunnitelma on saatavissa tammikuussa.

Ammatillisten koulutuspalvelujen ostamisesta on tehtävä helppoa

-       Suomalaisen koulutuksen ostaminen on monimutkaista. Ulkomaiset asiakkaat eivät tiedä mistä kysyä, ja kansallisten toimijoidenkin on vaikea löytää kumppaneita Suomen sisältä, toteaa opetusneuvos Tarja Riihimäki opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Suomi tarvitsee yhden luukun, johon asiakas voi ottaa yhteyttä, ja joka kokoaa kansalliset toimijat yhteen. Suomen kokoisessa maassa koulutuksen järjestäjillä ei ole varaa kilpailla keskenään, vaan heidät on koottava yhteen, jotta toimijat voivat täydentää toistensa osaamista. Koulutuksen järjestäjien lisäksi yhteistyöhön tarvitaan myös yrityksiä. Näin varmistetaan, että asiakkaille voidaan tarjota valmiita avaimet käteen -paketteja.

Työ jatkuu

Päätöstilaisuus toi yhteen toimijoita niin koulutuksen järjestäjien kuin Opetushallituksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön puolelta. Hanketta luonnehdittiin hyödylliseksi, konkreettiseksi ja apua antavaksi. Hanke on osunut oikeaan aikaan ja paikkaan mm. tulevan ammatillisen koulutuksen reformin kannalta.

Tilaisuudessa kuultujen puheenvuorojen kuin keskustelunkin perusteella momentum olisi hyvä pitää yllä – ja niin on tarkoituskin. Viennistä kiinnostuneiden koulutuksen järjestäjien lukumäärä on kasvanut hankkeen alun neljästätoista jo kahteenkymmeneenviiteen. Verkoston yhteen kokoamisen mahdollisuuksia kartoitetaan tälläkin hetkellä.

Hankkeen vaikuttavuuden varmistamiseksi sille on myönnetty lisäaikaa toukokuun loppuun 2016 saakka. Kevään aikana jalkautetaan toimenpide-ehdotuksia, järjestetään Ammatillisella koulutuksella on vientiä -tilaisuus verkostolle ja sidosryhmille sekä osallistutaan ammatillisen koulutuksen tiekartan valmisteluun.

Lisätietoja:

 

Ammatillisen koulutuksen viennin edistämishanke toteutetaan Opetushallituksen tuella. Sitä koordinoi Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia. Kumppaneina Etelä-Savon koulutus Oy, Helmi liiketalousopisto Oy, Helsinki Business College Oy, Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, Kemi-Torniolaakson koulutuskuntayhtymä Lappia, Kiipulasäätio/Kiipulan ammattiopisto, Oulun seudun koulutuskuntayhtymä, Päijät-Hämeen koulutuskonserni-kuntayhtymä, Satakunnan koulutuskuntayhtymä, Savon koulutuskuntayhtymä, Suomen Kosmetologien Yhdistyksen Opiston Säätiö ja Tampereen Aikuiskoulutuskeskus.

 

 

Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia on monialainen koulutuksen järjestäjä, joka tarjoaa nuorille ja aikuisille toisen asteen ammatillista koulutusta, oppisopimuksia, lukio-opetusta, työpajatoimintaa sekä vapaan sivistystyön kursseja. Eri-ikäiset oppijat voivat joustavasti yhdistää esimerkiksi opintoja ja harrastustoimintaa mielekkäiksi kokonaisuuksiksi. Omniassa työskentelee 860 alansa ammattilaista ja oppijoita on eri yksiköissä vuosittain yli 60.000.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs