Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Kyamkin opiskelijat tutkivat Kotkan kirkon kosteusongelmia

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

Kyamkin opiskelijat tutkivat Kotkan kirkon kosteusongelmia

Tiedote.
Julkaistu: 19.11.2014 klo 07:45
Julkaisija: Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu ja Kotka-Kymin seurakuntayhtymä ovat tehneet pitkään tuloksekasta yhteistyötä. Syksyn 2014 uusi yhteinen projekti on kosteudesta kärsivän Kotkan kirkon tutkimukset. Alkamassa ovat myös Kymin krematorion päästöjen mittaus sekä uusien EU-normien mukainen toiminnan varmistaminen. Ensi vuonna käynnistyy energiatehokkuuden pitkäaikainen kehityshanke.

Josef Daniel Stenbäckin suunnittelema Kotkan kirkko valmistui vuonna 1898 ja saman arkkitehdin suunnittelema Mikkelin kirkko vuotta aiemmin. Uusgoottilaista tyyliä edustavat kirkot ovat alkuperäiseltä rakenteeltaan samankaltaisia, mutta ajan kuluessa niiden kiinteistötekniset ominaisuudet ovat muotoutuneet hyvin erilaisiksi.

Kyamkin energiatekniikan TKI-asiantuntijat suorittivat alustavat katselmoinnit molemmille kirkoille kesällä 2014. Kotkan kirkko kärsii kosteudesta, mutta Mikkelin kirkossa näitä ongelmia ei ole. Katselmointikäynnin perusteella Kyamk teki seurakuntayhtymälle tarjouksen kosteusongelman tutkimisesta ja työ päästiin aloittamaan syksyllä 2014.

Kosteusongelman tutkimusta suorittavat rakennustekniikan opiskelijat, joille restaurointihanke on vapaavalintainen opintojakso. Opintojakso syventää rakennusrestauroinnin perustietoa konstruktiivisin oppimismenetelmin.

Opintojakson opettaja Anu Kuusela kertoo opiskelijoiden olevan erittäin motivoituneita. Kotkan kirkko on museoviraston suojelukohde, mikä tuo työhön ainutkertaista haastavuutta.

Tutkimuskohteena taustotiedot ja uusi tekniikka

Opiskelijat suorittavat opintojaksoa kenttätutkimuksien ja työpajojen muodossa. He ovat tutustuneet asiaan liittyviin aiempiin tutkimuksiin sekä kirkon hallussa oleviin, osittain melko vanhoihinkin aineistoihin. Rakennuksen historian ymmärrys on tärkeä osa restauroinnin ammattiosaamista.

Kosteusongelmaan etsitään vastausta myös tutkimalla jo käytössä olevia ratkaisuja. Tähän liittyen yhteistyötä tehdään mm. Ecodry Gmbh:n kanssa. Ecodryn toimittamilla laitteistoilla poistetaan kosteutta monista historiallisista rakennuksista ja kirkoista ympäri Euroopan. Ecodryn käyttökohde on myös Suomenlinna.

Lisätiedot

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu www.kyamk.fi
Opettaja Anu Kuusela
P. 044 702 8306, anu.kuusela (at) kyamk.fi

Kotka-Kymin seurakuntayhtymä www.kotkanseurakunnat.fi
Hallintojohtaja Jorma Korpela
P. 044 752 94 94, jorma.korpela (at) evl.fi

Ecodry Systeme GmbH www.ecodry.de

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu on arvostettu, vastuullinen ja kansainvälinen kouluttaja. Ammattikorkeakoulu on alueellisen kilpailukyvyn rakentaja, työelämän uudistaja ja innovaatioiden tuottaja.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs