Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » KyAMK kouluttaa Koskenrinteen henkilökuntaa siirtoergonomian käyttöön

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

KyAMK kouluttaa Koskenrinteen henkilökuntaa siirtoergonomian käyttöön

Tiedote.
Julkaistu: 18.04.2012 klo 11:26
Julkaisija: Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

Palvelutaloyhdistys Koskenrinne ry kouluttaa koko henkilökuntansa siirtoergonomian käyttöön työhyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Koulutushanke toteutetaan yhteistyössä Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kanssa ajalla 1.4.2012–28.2.2014.

Työsuojelurahasto on myöntänyt Koskenrinne ry:lle avustusta henkilökunnan kuntotestauksiin ja tutkimukseen, jolla selvitetään, miten ergonomisen toimintatavan omaksuminen vaikuttaa työhyvinvointiin.  Koskenrinteessä tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat merkittävimpiä sairauksien ja poissaolojen aiheuttaja.

Työhyvinvointi pidentää työuraa

Väestön ja hoitohenkilöstön ikärakenteen muutokset ennakoivat, että nykyisen hoitohenkilöstön on välttämätöntä jaksaa ja jatkaa työssä nykyistä pidempään entistä suuremman potilas- ja asiakasmäärän sekä jatkuvasti lisääntyvien sairauksien hoitamiseksi. Pelkkä ammatillinen koulutus ei riitä täyttämään määräiässä eläköityvän hoitohenkilöstön tuottamaa vajausta.

Hoitotyö on fyysisesti kuormittavaa etenkin kotipalvelussa, vanhainkodeissa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla. Hoitotyön kuormitus aiheuttaa loukkaantumisia ja sairauspoissaoloja sekä elämänlaadun heikkenemistä ja inhimillistä kärsimystä. Työn laadun tulisi olla korkealla, jotta päivittäinen askare olisi miellyttävä ja jopa hyvinvoinnin ja innoituksen lähde.

Työterveyslaitoksen tilastojen (2008) mukaan Suomessa korvattiin pitkien sairauspoissaolojen sairauspäiviä yhteensä 16,3 miljoonaa, joista 13 miljoonaa sairauspäivää oli palkansaajilla. Palkansaajilla korvattuja sairauspäiviä oli keskimäärin 6,3 päivää henkilöä kohti, mikä vastaa yhteensä noin 63 000 henkilötyövuotta. Eniten sairauspäiviä aiheuttivat tuki- ja liikuntaelinsairaudet (36 %) ja mielenterveyden häiriöt (22 %).

Hyvä ergonomia parantaa hoidon laatua

Tutkimusten perusteella hoitotyön yksi fyysisesti kuormittavimpia työvaiheita ovat asiakkaan/potilaan liikkumisen avustaminen, kuten potilassiirrot. Selkävaivat olivat sitä yleisempiä mitä enemmän hoitaja joutui potilasta siirtämään. Yli 80 % selkävaivoihin johtaneista työtapaturmista liittyi potilassiirtoihin vuoteesta WC:hen ja WC:stä vuoteeseen.

Ongelmia aiheuttivat myös ahtaat huonetilat sekä potilassiirtolaitteiden hallitsemattomuus. Hyvän siirtotaidon on todettu vähentävän työn kuormituksesta johtuvia liikuntaelinongelmia, edistävän hoidon laatua, lisäävän avustajan riskinarviointikykyä ja parantavan potilaiden turvallisuutta avustustilanteissa.

Lisätiedot

Palvelukotiyhdistys Koskenrinne ry ,
Eeva-Liisa Säisä, eeva-liisa.saisa@koskenrinne.fi, p. 044 095 0070

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu
Sosiaali- ja terveysala
Toimialajohtaja Seija Aalto, seija.aalto@kyamk.fi , p. 044 702 8709

www.kyamk.fi

Kaikki KyAMK:n mediatiedotteet osoitteessa www.kyamk.fi/mediatiedotteet

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu on menestyksen tekijä: laadukas, työelämäläheinen ja kansainvälinen korkeakoulu, jossa onnistumme yhdessä.


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs