Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Kyamk ja Mamk fuusioon 1.1.2017

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy

Kyamk ja Mamk fuusioon 1.1.2017

Tiedote.
Julkaistu: 17.10.2014 klo 16:36
Julkaisija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy

Kymenlaakson (Kyamk) ja Mikkelin (Mamk) ammattikorkeakoulut fuusioituvat 1.1.2017. Asia sai lopullisen päätöksen Kyamkin ja Mamkin emoyhtiön, Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu (Xamk) Oy:n hallituksessa perjantaina 17.10. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n osakassopimus on hyväksytty omistajakaupunkien kaupunkien valtuustoissa ja hallituksissa Mikkelissä, Kouvolassa, Savonlinnassa ja Kotkassa. Pieksämäen kaupunki ja Iitin kunta ovat luopumassa omistajuudestaan.

Uusi ammattikorkeakoulu on syntyessään Suomen 5. suurin, jossa on noin 800 työntekijää ja 9000 opiskelijaa. Uuden ammattikorkeakoulun toimilupaa haetaan keväällä 2016, toimiluvasta päättää valtioneuvosto. Aikataulu on tiukka.

- Asioiden on syytä olla valmiita 2016, sillä toimilupahakemukseen aiomme sisällyttää myös uusia koulutusvastuita. Etelä-Savon osalta uutta koulutusta haetaan Mikkeliin ja sen sisältö liittyy kaupungin strategiaan. Koulutus voisi liittyä esimerkiksi digitaalisuuteen, digitaaliseen arkistointiin tai hyvinvointiin ja terveyteen. Olennainen osa tätä olisi Mikkeliin suunnitteilla oleva monitoimiareena, Xamk Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja Jyrki Koivikko kertoo.

Kymenlaaksossa uudet koulutusavaukset liittyvät tekniikkaan.

-Tarvetta voisi olla esimerkiksi kiinteistöalan amk-koulutukseen, Xamk Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jussi Lehtinen pohtii.

Nykyisten koulutusten osalta uusi ammattikorkeakoulu ei ole tuomassa suuria muutoksia, sillä haitallisia päällekkäisyyksiä ei ole - koulutukset pikemminkin tukevat toisiaan. Koulutusten karsimisia on tehty yhteisesti jo aikaisempina vuosina. Puheenjohtajat korostavatkin yhteistyön hyvää luottamusta ja henkeä.

- Kyseessä on ensimmäinen vapaaehtoinen, kahden maakunnan välinen ammattikorkeakoulujen fuusio. Olemme lähteneet tähän, sillä uskomme että yhdessä olemme enemmän ja pärjäämme paremmin kilpailussa, toteaa Jussi Lehtinen.

Nykyisellä Xamk Oy:n hallituksella on merkittävä rooli uuden ammattikorkeakoulun synnyttämisessä. Tiukan aikataulun vuoksi työhön käydään ripeästi.

- Osakassopimuksen mukaan nykyinen hallitus valitsee toimitusjohtajan ja muut toimitusjohtajan suorassa alaisuudessa toimivat johtohenkilöt. Tavoitteena on valita ylin johto mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta se on mukana hallituksen kanssa valmistelemassa strategiaa, toimintasuunnitelmaa ja muuta organisaatiota, Jussi Lehtinen kertoo.

- Ylintä johtoa ovat todennäköisesti toimitusjohtajan lisäksi varatoimitusjohtaja, hallinto-, talous-, kehitys ja ehkä opetusjohtaja, Jyrki Koivikko, toteaa. Asiasta ei ole kuitenkaan vielä tehty päätöksiä, vaan puheenjohtajat keskustelevat aiheesta ensi viikolla.

 Taloudellisesti fuusio on ollut ja tulee olemaan merkittävä molemmille ammattikorkeakouluille. Opetus- ja kulttuuriministeriöltä on saatu noin 20 miljoonaa euroa rahaa yhteistyön eri vaiheiden tukemiseen. Yhteistyöstä oli myös hyötyä, kun ministeriö leikkasi valtakunnallisesti ammattikorkeakoulujen koulutusta. Mamkilta ja Kyamkilta koulutusleikkaukset jäivät alle keskiarvon.

Myös tukipalveluiden siirtäminen emoyhtiöön on tuonut jo nyt noin 660 000 euron vuotuiset säästöt toiminnan tehostamisena. Ammattikorkeakoulujen talous on hyvällä pohjalla, molemmat ovat tekemässä parin miljoonan tulosta tänä vuonna. Tulevat vuodet ovat kuitenkin taloudellisesti tiukkoja, kiristyvän rahoituksen vuoksi.

Uuden ammattikorkeakoulun toivotaan olevan entistäkin vahvempi aluekehittäjä ja –vaikuttaja molemmissa maakunnissa.

- Ammattikorkeakoulun rooli on erityisen tärkeä, sillä kummassakaan maakunnassa ei ole yliopistoa. Yliopistojen ja maakunnissa sijaitsevien yliopistoyksiköiden kanssa tullaan tekemään vahvaa yhteistyötä, kuten tähänkin saakka, Lehtinen summaa.

Lisätietoja:

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen

• puheenjohtaja Jussi Lehtinen, 0400 644 206

• varapuheenjohtaja Jyrki Koivikko, puh. 0400 143 661

 

 

Xamk Oy:n hallituksen kokoonpano 2012–2016

• Jussi Lehtinen (Kotka), puheenjohtaja

• Jyrki Koivikko (Mikkeli), varapuheenjohtaja

• Matti Koski (Kotka)

• Eero Mattila (Kouvola)

• Marjatta Nykänen (Kouvola)

• Kirsi Torikka (Savonlinna)

• Pauliina Viitamies (Mikkeli)

• Päivi Ylönen (Mikkeli)

 

 

Liitteet:

 

  • Mamkin ja Kyamkin yhteistyön etenemisen aikajana
  • kuvat: Xamk Oy:n hallituksen puheenjohtajat Jyrki Koivikko (vasemmalla) ja Jussi Lehtinen kertoivat fuusion seuraavista askeleista.

Liitetiedostot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy on Mikkelin ammattikorkeakoulun ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulun emoyhtiö. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n omistavat Mikkelin, Savonlinnan,  Kotkan ja Kouvolan kaupungit. Toimitusjohtajana on Mikkelin ammattikorkeakoulu Oy:n toimitusjohtaja/rehtori Heikki Saastamoinen ja hallituksen puheenjohtajana Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jussi Lehtinen. Yhtiössä työskentelee noin 100 työntekijää, jotka tarjoavat tukipalveluja Mamkille ja Kyamkille.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs