Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Kukka-Maria Rosenlund purkaa näyttelyssään sukunsa tarinaa

Turun ammattikorkeakoulu

Kukka-Maria Rosenlund purkaa näyttelyssään sukunsa tarinaa

Kutsu.
Julkaistu: 07.03.2014 klo 11:13
Julkaisija: Turun ammattikorkeakoulu

Kukka-Maria Rosenlund: Näkymätön jälki

Turun taidemuseo, Studio 14.3. – 27.4.2014

Avajaiset torstaina 13.3. klo 18–20. Tervetuloa!

Näkymätön jälki on Kukka-Maria Rosenlundin taiteellinen opinnäytetyö Turun AMK:n Taideakatemian kuvataiteen koulutuksesta.

Näkymätön jälki kertoo menetyksen pelosta ja muistoista. Rosenlund hahmottaa menneisyyden aikajanaa valokuvan kautta. Näyttely esittelee alumiinille pohjustettuja pigmenttivedoksia, joissa Rosenlund purkaa sukunsa tarinaa ja pohtii sodan kokemuksen siirtymistä sukupolvelta toiselle.

Rosenlund lähestyy suvun muistoja, perhealbumeista löytyneitä vanhoja valokuvia ja isoäitinsä muistikirjoja kuin tutkimusmateriaalia niitä tarkastellen ja uudelleen kuvaten. Muistoista, vaikenemisesta, menetyksen pelosta ja luopumisesta kertovat kuvat ovat samaan aikaan voimakkaan henkilökohtaisia ja yleisesti tunnistettavia. Menneisyys ja nykyisyys elävät niissä rinnakkain aikajanalla, joka on muokannut niin taiteilijan omaa identiteettiä kuin kokonaisia sukupolvia ja kansakuntaa.

– Kuulun kolmanteen sodan jälkeiseen sukupolveen. Tiedostin jo varhain menetyksen mahdollisuuden osana tavallista elämää. Lapsuuden mummolakyläilyillä huomasin, kun puheääni hiljeni ja muuttui vakavaksi. Isovanhempieni sotamuistot pistivät terävästi elämän arvaamattomuudella ja pahuudella. Yritin käsittää sodan pelkoja ja mummun koti-ikävää Karjalaan, Rosenlund sanoo.

– Minuun on jäänyt jokin selittämätön haikeus, ehkä koen elämän enemmän menneisyyden kuin läsnä olevan hetken kautta. Perheen alitajunnassa siirtyy eletyn elämän tapahtumia sukupolvelta toiselle. Menneisyys muovaa tahtomattaan, hiljaisuus astuu helposti kynnyksen yli ja jää taloksi. Löysin arvoituksen vanhan albumikuvan sisältä, tavallaan sen toiselta puolelta. Muisti sekoittaa totuuden ja harhan. Aika tekee tehtävänsä jättämällä tapahtuman aina vain kauemmaksi. Lopulta kuvasta muodostuu peili, josta katson ainoastaan omaa elämääni suoraan silmiin.

Näyttelyä ovat tukeneet Valtion valokuvataidetoimikunta ja Canson Infinity.

Lisätietoja:

Kukka-Maria Rosenlund
kukka.rosenlund@gmail.com
puh. 050 377 3621

Lehdistökuvat saatavilla Turun taidemuseon kautta

 

Turun ammattikorkeakoulu on noin 9500 opiskelijan ja 750 asiantuntijan monialainen koulutusyhteisö. Tarjoamme työelämää palvelevaa koulutusta, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä organisaatioiden kokonaisvaltaista kehittämistä Varsinais-Suomessa.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs