Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Kronstadtin avaukseen kotkalaisedustus

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

Kronstadtin avaukseen kotkalaisedustus

Kutsu.
Julkaistu: 03.05.2013 klo 09:14
Julkaisija: Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

Itäisellä Suomenlahdella Venäjällä, Pietarin edustalla sijaitseva saarikaupunki Kronstadt avautuu veneilyturisteille 23.5.2013. Uuden vierasvenesataman ”Fort Konstantin” avajaisiin on kutsuttu myös joitakin suomalaisia.

Yksi avajaisiin kutsutuista on Kymenlaakson AMK:n RescOp-meriturvallisuushankkeen projektipäällikkö Veijo Parviainen. Hän lähtee matkaan omalla venekunnallaan, mukaan lähtee mahdollisesti muitakin venekuntia Suomesta.

Veijo Parviainen on lupautunut puhumaan sataman avajaisissa lyhyesti, mitä avautuminen merkitsee venematkailun kehittämisen kannalta. Krondstadtin vierasvenesataman avaus tulli- ja rajavartiopisteineen sekä vapaaehtoisuuteen perustuva meripelastustoiminta luovat loistavat edellytykset veneilyturismin kasvuun Itäisellä Suomenlahdella.

Myös suomalaisen median edustajat voivat tulla seuraamaan tapahtumaa.

Aika: 23.5.2013 klo 11 alkaen
Paikka: ”Fort Konstantin” - niemeke. Alue sijaitsee Kronstadtin saaren länsilaidalla, heti tulvapatotien sisääntuloaukon jälkeen, vasemmalla puolella.

Kronstadtin avautuminen merkitsee venematkailun kannalta sitä, että matka-aika Suomesta lyhenee huomattavasti. Tähän asti tulli- ja rajamuodollisuudet on voitu hoitaa vain Pietarissa. Venematka Kronstadtista Pietariin kesti tullimuodollisuuksineen noin 10 tuntia. Uudessa vierasvenesatamassa voidaan hoitaa myös veneilijöiden rajamuodollisuudet.

Suomalais-venäläinen yhteistyöfoorumi Suomenlahden Merikokous on ajanut aktiivisesti Kronstadtin avautumista veneilyturismille. Foorumissa on mukana monia merellisiä toimijoita Suomesta, Venäjältä ja Virosta, mm. Kymenlaakson ammattikorkeakoulun osin hoitama RescOp –meriturvallisuushanke, jonka avulla on kehitetty Kronstadtin kaupunkiin suomalaisen mallin mukaistaen vapaaehtoista meripelastusasemaa. Venäläinen osapuoli laajentaa toimintaansa kattamaan koko itäisen Suomenlahden Venäjän puoleisen alueen, sekä osin siihen liittyviä sisävesireittejä.

RescOp-hanke toteutetaan Kaakkois-Suomi - Venäjä ENPI CBC-ohjelman tuella ja hankkeen koordinoinnista vastaa Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus Merikotka. RescOp-hankkeen toteuttajina ovat lisäksi Kymenlaakson ammattikorkeakoulu, Aalto-yliopisto, Suomen Meripelastusseura sekä Pietarin seudun yliopistoja, tutkimuslaitoksia ja hallinnon edustajia.

Sotilasalueesta turistikohteeksi

Kronstadt on ollut aiemmin sotilasaluetta ja sinne alkoi vapaa pääsy vasta 1996. Itse Kronstadtin kaupungista (noin 43000 asukasta) on kehittymässä idyllinen vierailukohde, jonka linnoituksesta osa on liitetty Unescon maailmanperintöluetteloon. Tulvapato, joka on samalla osa Pietarin kaupunkia ympäröivää kehätietä, valmistui vuonna 2011.

Vierasvenesataman aluetta rakentavan 3park -nimisen kansainvälisen yhtiön tavoitteena on, että uusi satama saavuttaa kansainvälisesti mitattuna korkealaatuiset vierasvenepalvelut vuoden 2014 loppuun mennessä.

Pietarin nähtävyydet ovat tavoitettavissa hyvin Kronstadtin kävijälle. Kulkuyhteydet ovat hyvät: bussi Pietariin puolen tunnin välein, tai katamaraani kolme kertaa päivässä.

Kaupungissa on vielä hyvin tavoitettavissa historian havinaa, sekä myös jo uudistusten läpikäyneitä kohteita, joista paras esimerkki on keväällä 2013 yleisölle avautuva merenkulkijoiden kirkko, laivaston Katedraali.

Lisätietoja

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu, RescOp-hanke
Projektipäällikkö Veijo Parviainen
P. 044 702 8512
etunimi.sukunimi@kyamk.fi

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu on menestyksen tekijä: laadukas, työelämäläheinen ja kansainvälinen korkeakoulu, jossa onnistumme yhdessä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs