Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Koulutuskuntayhtymä käsittelee lukioiden toimenpideohjelmaa

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä

Koulutuskuntayhtymä käsittelee lukioiden toimenpideohjelmaa

Tiedote.
Julkaistu: 29.04.2015 klo 10:28
Julkaisija: Jyväskylän koulutuskuntayhtymä

Jyväskylän koulutuskuntayhtymän hallitus käsittelee kokouksessaan 6.5.2015 lukiokoulutuksen toimenpideohjelmaa. Ohjelmassa on arvioitu keinoja ja seurauksia, mikäli lukiokoulutuksen talous halutaan tasapainottaa vuoteen 2018 mennessä.

Alkuperäisenä tavoitteena 0-tulos 2016

Koulutuskuntayhtymän alkuperäinen tavoite oli lukiokoulutuksen talouden tasapainottaminen vuoteen 2016. Lukioiden verkkoratkaisu, toiminnallinen synergia ja säästötoimet vähensivät lukiokoulutuksen kuluja vuodesta 2011 vuoteen 2014 yhteensä 1,2 miljoonaa euroa. Ilman lukiokoulutuksen valtakunnallista leikkausta lukiokoulutuksen talous olisi ollut tasapainossa 2016.

Tavoite muuttui epärealistiseksi valtakunnallisen rahoitusleikkauksen vuoksi. Koulutuskuntayhtymän lukiokoulutuksen yksikköhintarahoitus pieneni vuosien 2014 ja 2015 leikkausten vuoksi noin 1,7 miljoonaa euroa vuositasolla.

Tehtyjen sopeutustoimien vaikutukset

Lukiokoulutuksen sopeuttamistoimet ovat olleet näkyvästi julkisuudessa, ja muutokset ovat myös herättäneet pelkoja. Lukiokoulutuksessa on kuitenkin onnistuttu tekemään suuret hallinnolliset ja verkostoon liittyvät rakenneratkaisut, jotka useimmissa suomalaisissa lukiokoulutuksen toimintaympäristöissä ovat vielä edessä.

Lukiokoulutuksen keskeiset trendit ovat mittarien valossa myönteisiä. Vuonna 2011 lukiokoulutuksessa oli 2588 opiskelijaa ja ylioppilastutkintoja suoritettiin 696. Vuonna 2014 opiskelijamäärä oli kohonnut 2772 opiskelijaan ja tutkintoja tehtiin 744. Samalla aikavälillä negatiivisten keskeyttäjien määrä laski 2,8 prosentista (65 opiskelijaa) 2,1 prosenttiin (57 opiskelijaa). Oppimistulokset eivät valtakunnallisessa vertailussa ole heikentyneet.

Henkilökunta on toiminut varsin paineistetussa tilanteessa, kun rakennemuutosprosessi on pitkittynyt muun muassa verkkoratkaisusta ja Harjun rakentamisesta tehtyjen valitusten vuoksi. Vaikuttavat toimet ovat aiheuttaneet myös muutosvastarintaa. Muutoksen keskellä lukiokoulutuksen opetushenkilökunnan määrä on koulutuskuntayhtymässä olemisen ajan pysynyt samalla tasolla. Vuonna 2011 heitä oli 159 ja vuoden 2014 henkilöstöraportin mukaan 157. Tuki- ja hankehenkilöstö on jonkin verran vähentynyt, osin hankekannan muutoksia mukaillen.

Lukiokoulutuksen henkilöstön sitoutuneisuus ja työmotivaatio näkyy henkilöstötyytyväisyydessä, joka vuoden 2015 henkilöstökyselyssä sai kokonaisindeksin 3,78 asteikolla 1-5 (vastaajia oli lukiokoulutuksessa 111). Luku on jonkin verran koulutuskuntayhtymän kokonaislukua (3,94) heikompi, mutta silti kohtalaisen hyvällä tasolla.

Vuoden 2015 alussa kaikki verkkoratkaisuun liittyvät toimet ovat saaneet lainvoimaisuuden ja uusien toimintaympäristöjen rakentaminen on aloitettu.

Lukioiden talouden ja toiminnan suunnittelun askelmerkit

Vuosien 2014 ja 2015 leikkaukset loivat tilanteen, jossa koulutuskuntayhtymä arvioi lukiokoulutuksen resurssien kehittämistä uudella aikataululla. Lukiokoulutuksen kuluvan vuoden rahoitusvajetta kuntayhtymän valtuusto on varautunut rahoittamaan 2,2 miljoonaa euroa yksikköhintarahoituksen päälle.

”Toimenpideohjelma on hyvä työpaperi säästöjen ja tulonhankinnan keinoista. Koulutuksen järjestäjänä Jyväskylän koulutuskuntayhtymän keskeinen tehtävä on varmistaa riittävät resurssit laadukkaalle lukiokoulutukselle ja hyödyntää tässä tehtävässä koko kuntayhtymän mahdollisuuksia. Vahva tase ja rahoitustilanne luovat perusvakauden, eikä tarvetta äkkiliikkeisiin ole. Missä määrin toimenpideohjelman keinoja joudutaan tulevina vuosina käyttämään, riippuu paljon uuden hallituksen koulutuspoliittista linjauksista ja panostuksista”, kuntayhtymän johtaja Vesa Saarikoski toteaa.

Lukiokoulutuksen talouden ja toiminnan konkreettinen suunnittelu tehdään talousarvioprosessissa, jossa päätetään vuoden 2016 sitovat tavoitteet ja resurssit. Prosessi käynnistyy syksyllä kuntayhtymän luottamushenkilöiden ja virkamiesten talousarvioseminaarissa.

 


Lisätietoja

Pauli Partanen, hallituksen puheenjohtaja
Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, puh.050 592 4471

Vesa Saarikoski, kuntayhtymän johtaja
Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, puh. 040 341 5100

   

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä | www.jao.fi  

Mediayhteydet, viestintäpäällikkö Niina Luttinen
+358 40 341 5133, etunimi.sukunimi@jao.fi
Viitaniementie 1 A, PL 472, 40101 Jyväskylä

Viestinnän yhteystiedot ja logopankki: www.jao.fi/viestinta

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä on keskisuomalaisten kuntien omistama sivistyksen, taitamisen ja yrittäjyyden monikulttuurinen oppimisyhteisö ja työelämän kehittäjä. Kuntayhtymän tulosalueita ovat Jyväskylän aikuisopisto, Jyväskylän ammattiopisto, Jämsän ammattiopisto, Jyväskylän lukiokoulutus, Jyväskylän oppisopimuskeskus, kiinteistöliikelaitos ja kuntayhtymän johto. Kuntayhtymään kuuluu myös Ravintola Priimus.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs