Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Korkeakouluyhteistyöllä Suomen mestaruuteen

Oulun ammattikorkeakoulu

Korkeakouluyhteistyöllä Suomen mestaruuteen

Tiedote.
Julkaistu: 17.09.2012 klo 10:36
Julkaisija: Oulun ammattikorkeakoulu

SM rallicross -sarjan viimeinen osakilpailu ajettiin Hyvinkäällä lauantaina 15.9. Kilpailun voittanut Atro Määttä varmisti voitollaan myös Super Car -luokan Suomen mestaruuden.

Mestaruuteen vaaditaan kuljettajan mestarikäsien lisäksi osaamista monella teknisellä osa-alueella. Kilpamoottori on kehitetty Atro Määtän ja Oulun seudun ammattikorkeakoulun (Oamk) yhteistyönä. Oamkin auto- ja moottorilaboratorio on tehnyt määrätietoisesti töitä moottorien kehityksessä vuodesta 1995 alkaen.

Uusi moottori valmistui kilpailua edeltäneellä viikolla. Odotukset uudelta moottorilta olivat suuret, sillä se oli ensimmäinen, jonka Oamkin auto- ja moottorilaboratorion opiskelijat ja henkilökunta suunnittelivat ja säätivät viimeisintä tekniikkaa edustavaa moottorin palotapahtuman analysointilaitteistoa hyödyntäen.

Kehitystyö aloitettiin noin puolitoista vuotta sitten, kun ongelmana olivat toistuvat moottoririkot. Moottorin toiminnan analysoinnissa käytettiin Oamkin autolaboratorioon hankittua polttomoottorin palotapahtuman analysointiin kehitettyä mittauslaitteistoa. Järjestelmällä pystytään mittaamaan 1,25 miljoonaa mittausta sekunnissa moottorin sylinteristä. Mittaustuloksista pystytään analysoimaan ja laskemaan moottorin tarkka toiminta. Saatujen tuloksien pohjalta voidaan mallintaa tarvittavat muutokset, jotta moottori voidaan optimoida kulloinkin haluttuun tarkoitukseen.

Nyt käytössä ollut moottori on kehityskaaren kolmas versio. Suoraan optimiin ei päästy, koska moottorin rakenteelliset muutokset olivat työläitä toteuttaa ja vaativat uusien moottorinosien valmistusta, jotta haluttu kokoonpano saatiin aikaan. Sitkeä kehitystyö ja moottorien rakentaminen kuitenkin toivat odotettua tulosta. Moottorista saatiin huomattavasti enemmän tehoa lähtökohtaan verrattuna, ja moottorin kestoa on saatu parannettua.

Ääriolosuhteissa kehitetystä ja testatusta moottorista saatuja tuloksia ja oppeja hyödynnetään Oamkin opetuksessa sekä nykyisissä että tulevissa projekteissa. Arvokasta tietoa on saatu esimerkiksi moottorin hyötysuhteen optimointia varten. Tätä tietoa voidaan suoraan hyödyntää bio- ja puukaasua polttoaineena käyttävissä, lämpöä ja sähköä tuottavissa pienvoimalamoottoreissa, joiden kehitystyössä Oamkin autolaboratorio on mukana. Kilpamoottorin huimissa käyttöolosuhteissa moottorin rakenteelliset ongelmakohdat tulevat nopeasti esille, ja tämän tiedon kautta voimalakäyttöön saadaan toimintavarmuudeltaan ja kestoltaan parempia moottoreita.

Lisätietoja ja valokuvia yhteyshenkilöiltä

Arto Lehtonen, 0400 645 183

Atro Määttä, 040 832 1051

 

Oulun seudun ammattikorkeakoulusta (Oamk) valmistuu aitoja ja osaavia ammattilaisia työelämän tarpeisiin. Meillä on noin 9 000 opiskelijaa ja 800 työntekijää. Toimimme Oulussa, Oulaisissa ja Raahessa. Lisäksi projektiluonteista toimintaa on useilla paikkakunnilla Pohjois-Suomessa.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs