Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Korkeakoulujen kevätpäivät keräsi ennätysyleisön Lahteen

Lahden ammattikorkeakoulu

Korkeakoulujen kevätpäivät keräsi ennätysyleisön Lahteen

Tiedote.
Julkaistu: 25.05.2012 klo 10:50
Julkaisija: Lahden ammattikorkeakoulu

Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden kevätpäivät 21.–23.5. keräsi lähes 500 osallistujaa korkeakouluista ympäri Suomen. 

- Maailmanlaajuisesti on harvinaista, että maan korkeakouluväki eli yliopistot ja ammattikorkeakoulut kokoontuvat yhdessä keskustelemaan ja verkostoitumaan avoimesti tämänkaltaiselle yhteistyöfoorumille, totesi järjestelytoimikunnan jäsen, toimialajohtaja Juha Ketolainen Cimosta.

Lahti oli korkeakoulujen kansainvälisten asioiden keskustelevana foorumina, kun Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO, Lahden ammattikorkeakoulu ja Lahden yliopistokeskus järjestivät korkeakoulujen kansainvälisten asioiden vuosittaiset kevätpäivät Lahdessa 21.–23.5.

Koko Suomen kansainvälistymiskulttuurin rinnalla keskusteltiin korkeakoulujen omien kansainvälistymisstrategioiden sisällöistä sekä erityisesti ulkomaisten opiskelijoiden integroitumisesta suomalaiseen opiskelu- ja työelämään.

Kouluruoka symboloi kokonaisvaltaista huolehtimista

Pääpuhujana esiintynyt Helsingin yliopiston professori Hannele Niemi käsitteli PISA-tutkimuksen tuloksia eli suomalaisen koulutuksen ihmettä. 

- Muualla maailmalla harvinainen lämmin kouluruoka symboloi samalla kokonaisvaltaista ja tasavertaista lapsen kasvusta ja oppimisesta huolehtimista, mihin koulujärjestelmämme perustuu, Niemi sanoi. 

Hänen mukaansa toinen perusta on opettajien maisterikoulutus, jonka tavoitteena on opettajarooli, jossa oman työn kehittäminen ja analysointi sekä oppilaan erityispiirteiden huomioiminen ovat vahvalla sijalla.

Hallitusohjelmassa asetetuista tavoitteista, korkeakoulujen kansainvälistymisstrategian väliarvioinnista sekä Bolognan prosessin etenemisestä kertoi opetusneuvos Birgitta Vuorinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Hänen puheenvuorossaan korostui valintojen merkitys- niin painopisteiden kuin strategisten kumppanuuksien osalta.

Vaikka pakolla ulkomaille opiskeluaikana?

Liikkuvuus oli yksi päivien keskeinen teema. Suomalaisten opiskelijoiden halukkuutta ulkomaille lähtöön auttaa merkittävästi opintotukijärjestelmä sekä muu taloudellinen apu, vaikka tärkeimpänä onkin oman korkeakoulun hyvät kansainväliset kontaktit yhteistyökumppaneihin ympäri maailmaa. 

- Vaikuttaa siltä, että suomalaisopiskelijoiden liikkuvuutta voi olla vaikea enää kasvattaa, vaikka tavoitteena onkin saada kaikki korkeakouluopiskelijat kansainvälistymiseen mukaan. Jos ei opiskelija lähde jostakin syystä ulkomaille, hän voi kotikansainvälistyä esimerkiksi yhteiskoulutuksessa ulkomaalaisten kanssa sekä valitsemalla kansainvälisyysvalmiuksia sisältäviä kursseja, vastaava asiantuntija Irma Garam Cimosta sanoo.

Kansainvälistä opetusta ilmaiseksi vai lukukausimaksuilla?

Suomeen tulevien ulkomaalaisten vaihto-opiskelijoiden ja tutkinto-opiskelijoiden määrää pyritään edelleen lisäämään ja vaikka Suomi tunnetaankin jo koulutuksen huippumaana, vallitsee korkeakoulutasolla kansainvälisesti kova kilpailu. 

Opetus- ja kulttuuriministeriön aloitteesta Suomessa on menossa kokeilu, jossa selvitetään lukukausimaksujen käyttöönottoa EU:n ulkopuolelta tuleville tutkinto-opiskelijoille. 

Päivillä kansainvälistymisestä keskusteltiin vilkkaasti myös yhteiskunnallisen hyödyn kannalta. Esimerkiksi ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden avulla tutkimusryhmät ja elinkeinoelämä voivat saada arvokkaita yhteyksiä ja kykyjä omiin kansainvälistyviin työvoimatarpeisiinsa. Korkeakoulujen kansainvälistyminen tuleekin nähdä laajasti osana yhteiskuntamme kansainvälistymistä, loppupaneelissa todettiin.

Korkeakoulujen kansainvälistymiselle asetetut maakohtaiset painopistealueet näkyivät kevätpäivien ohjelmassa Kiinan, Venäjän sekä Brasilian erityiskysymyksiä käsittelevien esitysten kautta.

Alan ammattilaisille yhteiset tapaamiset antoivat runsaasti ajankohtaista tietoa, kokemuksia arjen hyvistä käytännöistä ja mahdollisuuden verkostoitua tulevia yhteydenottoja ja hankkeita ajatellen. Ohjelmaa oli tarjolla paikoin jopa yhdeksässä rinnakkaissalissa.

Seuraavat kevätpäivät järjestetään Lapin Levillä ensi vuoden toukokuussa.

Lisätiedot

Senja Jouttimäki, Lahden yliopistokeskus, senja.jouttimaki@lahdenyliopistokeskus.fi

Ulla Weijo, Lahden ammattikorkeakoulu, ulla.weijo@amk.fi, puh 050526 5804

Nettisivut, (johon myöhemmin tulee myös esiintyjien materiaali): http://www.lamk.fi/kv-kevatpaivat2012 

Kuvia käyttöönne (kuvaaja Ilkka Siitari, saa käyttää KV-päivistä uutisoidessa): https://www.dropbox.com/gallery/14458705/1/Kv%20kev%C3%A4tp%C3%A4iv%C3%A4t%202012?h=a3246e   

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs