Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Kopiosto palkitsi parhaat kehittämisideat − koulukirjastoille 600 000 euroa

Kopiosto

Kopiosto palkitsi parhaat kehittämisideat − koulukirjastoille 600 000 euroa

Tiedote.
Julkaistu: 16.03.2011 klo 11:27
Julkaisija: Kopiosto

Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto palkitsi peruskoulujen ja lukioiden parhaat ehdotukset oman koulukirjaston kehittämiseksi. Koulukirjasto – tilaa luovuudelle -kampanjan kautta Kopiosto jakoi 185 koululle kannustusrahaa yhteensä 600 000 euroa. Pääpalkinnot menivät Säkylään, Tampereelle ja Haminaan.

Kopioston kampanjan tavoitteena oli lisätä koulukirjastojen vetovoimaisuutta. ”Koulukirjasto on parhaimmillaan kuin kulttuurin aarre-arkku, josta riittää ammennettavaa. Kireä taloudellinen tilanne on kuitenkin kuristanut koulukirjastojen elinehtoja”, Kopioston varatoimitusjohtaja Jukka-Pekka Timonen sanoo. ”Tekijöille ja kustantajille sisältöjen saatavuus on sydämen asia. Siksi Kopiosto päätti tukea tekijänoikeuskorvauksistaan oppilaiden − ja miksei opettajienkin − parempaa lukemista. Haluamme kouluille monipuoliset mahdollisuudet nauttia luovan työn tuloksista."

Kouluissa kuuden miljoonan euron tarve
Syksyllä 2010 käynnistyneeseen koulukirjastojen ideointikisaan hakemuksensa lähetti 750 koulua. Tukea haettiin yhteensä noin kuusi miljoonaa euroa. Valtaosa hakemuksista tuli alakouluista, yhteensä 414 kappaletta. Ruotsinkielisistä kouluista mukaan ilmoittautui 42.

Kannustusrahaa myönnettiin 25 % hakijoista. Tukea annettiin ideoille, joissa painotettiin koulukirjastojen keskeistä merkitystä koko koulun toiminnassa niin opettajien kuin oppilaidenkin kannalta. Korkealle arvostettiin oppilaiden osallistumista koulukirjastotoimintaan ja oman kirjastonsa kehittämiseen. Monissa hakemuksissa näkyikin koululaisten kädenjälki.

Tukea saaneissa alakouluissa (108), yläkouluissa (11), lukioissa (11), yhteiskouluissa (19), yhtenäiskouluissa (16) ja erityiskouluissa (10) oppilaita on yhteensä 57 800. Ruotsinkielisistä hakijoista tukea sai 11 oppilaitosta. Keskimääräinen tukisumma koulukirjastoille oli noin 3300 euroa.

Pääpalkitut koulukirjastot satsasivat sisältöön
Hakijoiden joukosta kolme koulukirjastohanketta nousivat ylitse muiden. Pääpalkitut koulut olivat Säkylän yhteiskoulu ja lukio (20 000 €), Tampereen lyseon lukio (15 000 €) ja Aseman koulu Haminassa (10 000 €). Hakemuksissa korostui tarve laadukkaalle ja ajantasaiselle sisällölle sekä koulukirjaston monipuolinen hyödyntäminen paitsi tiedon hankinnassa myös virkistyskäytössä.

Aseman koulu sai tukea kehitysvammaisten lasten harjaantumisopetukseen tarkoitetun kirjaston luomiseen. Idea oli jakaa kirjasto kahteen osaan, joista Lepolaksi nimetty keskittyy elämysten tuottamiseen ja Tietolaksi kutsuttu tiedon tarjoamiseen. Samalla kouluun luodaan uutta toimintakulttuuria, jossa kirjallisuus on osana lasten kokonaiskoulupäivän rutiineja. Kopiostolta tukea haettiin erityislapsille soveltuvan monipuolisen kirjallisuuden hankintaan ja äänikirjojen kuuntelulaitteistoon. ”Avustus mahdollistaa yhden haaveemme toteuttamisen”, Aseman koulun rehtori Johanna Ristola kommentoi. ”Oppilaiden kouluarjen elävöittäminen heille soveltuvalla kirjallisuudella astuu aivan uuteen ulottuvuuteen.”

Säkylän yhteiskoulu ja lukio palkittiin pitkäjänteisestä työstä. Kirjastotoiminta on koulussa aktiivista ja systemaattista, ja siihen osallistuvat innostuneen ja ammattitaitoisen henkilökunnan lisäksi myös oppilaat. Koulussa on parhaillaan meneillään peruskorjaus, jonka myötä myös kirjasto rakennetaan uudestaan. Tuki kohdistui päivitetyn kokoelman hankkimiseen uuteen Mediateekkiin. Toiveissa oli saada tarjolle enemmän muun muassa harrastekirjoja, sanoma- ja aikakauslehtiä, kaunokirjallisuutta, äänikirjoja ja cd-levyjä.

Tampereen lyseon lukiossa kirjaston tilat on juuri uusittu, ja kahden huoneen kokoinen kirjasto onkin oppilaille mieluisa opiskelupaikka. Ongelmana kuitenkin on kirjakokoelman iäkkyys: iso osa kirjaston aineistosta on jo vanhentunutta. Kopioston myöntämällä tuella hienot puitteet saavat ajantasaista sisältöä – kauno- ja tietokirjallisuutta, lehtiä sekä av-aineistoja – ja toimintaa voidaan kehittää aktiivisen tiedonhankinnan suuntaan.

Kirjojen ja lehtien tekijät ja kustantajat koulukirjastohankkeen taustalla
Koulukirjasto – tilaa luovuudelle -kampanja rahoitetaan Kopioston kulttuurin edistämiseen suunnatuista varoista, jotka ovat kertyneet kirjojen ja lehtien valokopioinnin tekijänoikeuskorvauksista. Tekijät ja kustantajat luopuvat tästä heille kuuluvasta osuudestaan koulukirjastojen hyväksi.

Hankkeen kummeina toimivat kirjailija-näyttelijä Eppu Nuotio ja kirjailija Timo Parvela. Kummit iloitsevat Kopioston kampanjasta, joka on positiivinen viesti kouluille kaikkien säästö- ja leikkausuutisten keskellä. ”Hoidettu kirjasto on paras mahdollinen paikka, jossa kirja ja lapsi voivat kohdata”, Parvela arvioi koulukirjastojen merkitystä. ”Koulukirjasto on aarrekartassa näkyvä aarteenpaikka”, Nuotio jatkaa. ”Se on paikka, jollainen jokaisessa koulussa pitäisi olla. Koulukirjastossa prinsessat ja professorit, velhot ja viikarit, koirat, possut ja lohikäärmeet, tontut ja tädit ja monet muut odottavat henkeään pidätellen, että joku tarttuisi kirjaan ja astuisi seikkailuun.”

Lisätietoja:
Kopioston varatoimitusjohtaja Jukka-Pekka Timonen
jukka-pekka.timonen(at)kopiosto.fi
040 722 8082

www.kopiosto.fi/koulukirjasto

*****

Kopioston koulukirjastokampanjalta tukea yli 40 koululle pääkaupunkiseudulla

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston Koulukirjasto – tilaa luovuudelle -kampanja on myöntänyt kannustusrahaa 42:lle pääkaupunkiseudun oppilaitokselle. Kirjastolleen tukea sai 19 koulua Espoosta, 16 Helsingistä, viisi Vantaalta ja kaksi Kauniaisista. Valtakunnallisesti Kopiosto avustaa 185 koulukirjastoa yli 80 paikkakunnalla. Yhteensä tukea jaetaan 600 000 euroa.

Kopiosto palkitsi peruskoulujen ja lukioiden parhaat ehdotukset oman koulukirjaston kehittämiseksi. Tukea saaneiden koulukirjastojen tarpeet pääkaupunkiseudulla olivat hyvin moninaiset. Esimerkiksi Espoon Lintulaakson alakoulun kirjasto on tilana nykyaikainen ja kokoelma uutta. Kirjastoa pystytään kuitenkin pitämään auki vain puoli tuntia päivässä. ”Harras toiveemme on, että jonain päivänä kirjastomme on auki koko koulupäivän ajan”, hakemuksessa todetaan.

Vantaan Hevoshaan koulun kirjaston nykyisestä kokoelmasta suurin osa on peräisin 1980-luvulta. Vanhentuneita kirjasarjoja ei enää lueta, ja kokoelmasta noin neljännes tulisi uusia. Koulun oppilaista 26 % on maahanmuuttajataustaisia. Tarvetta onkin helppolukuiselle lasten- ja nuortenkirjallisuudelle.

Helsingin Vuosaaren ala-asteen kirjaston puitteet ja toiminta ovat jo melko hyvällä tasolla. Oppilaskunta on kirjaston toiminnan pyörittämisessä mukana, lainaustoiminta on vilkasta ja opettajat ohjaavat lukupiirejä. Puutteeksi kuitenkin on koettu, ettei kirjastossa ole ajantasaisia lasten tietokirjoja. Esimerkiksi maantietoon ja luonnontieteisiin liittyvälle tietokirjallisuudelle olisi koulussa suuri kysyntä.

Koulukirjastoja juhlitaan ympäri Suomea
Koulukirjasto – tilaa luovuudelle -kampanja näkyy seuraavan kahden viikon aikana kahdeksalla eri paikkakunnalla. Palkintojenjakotilaisuuksiin kerääntyvät kunkin alueen tukea saaneet koulut.

Ensimmäinen juhla pidetään keskiviikkona 16.3. Helsingissä, jonka jälkeen varsinainen kiertue käynnistyy Salosta 17.3. Seuraavina vuorossa ovat Järvenpää (25.3.), Kotka (28.3.), Tampere (29.3.), Seinäjoki (30.3.) ja Oulu (31.3.). Huhtikuun ensimmäisenä päivänä koulukirjastojen juhlinta päätyy lopulta Jyväskylään, jossa palkinnot jaetaan Jyväskylän kirjamessuilla.

Lisätietoja:
Kopioston varatoimitusjohtaja Jukka-Pekka Timonen
jukka-pekka.timonen(at)kopiosto.fi
040 722 8082

www.kopiosto.fi/koulukirjasto

Liitetiedostot

Kopiosto on tekijöiden, kustantajien ja esittävien taiteilijoiden yhteinen tekijänoikeusjärjestö. Sen 44 jäsenjärjestöä toimivat laajasti kulttuurin ja viestinnän eri alueilla. Kopiosto myöntää lupia valokopiointiin, radio- ja televisio-ohjelmien tallentamiseen ja tallenteiden käyttämiseen sekä tv-kanavien edelleenlähettämiseen. Perityt korvaukset Kopiosto tilittää hallintokulujen vähentämisen jälkeen teosten oikeudenomistajille. Osa varoista jaetaan Kopioston yhteydessä toimivan Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin kautta tekijöiden yhteisiin tarkoituksiin. Kopioston asema teosten käyttäjiä ja luovaa toimialaa yhdistävänä linkkinä perustuu yhtäältä jäsenistöltä saatuun kattavaan valtuutukseen ja toisaalta opetus- ja kulttuuriministeriön päätökseen. OKM hyväksyy oikeudenomistajia edustavan järjestön määräajaksi toimimaan tekijänoikeuslupia myöntävänä järjestönä. www.kopiosto.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs