Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Konfliktimaissa lapsilta evätään oikeus käydä koulua

Pelastakaa Lapset ry

Konfliktimaissa lapsilta evätään oikeus käydä koulua

Tiedote.
Julkaistu: 12.07.2013 klo 10:17
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Konflikteista kärsivissä maissa lähes 50 miljoonalta lapselta on evätty oikeus käydä koulua. Samalla kouluihin kohdistuvat hyökkäykset ovat lisääntyneet, todetaan Pelastakaa Lasten tänään julkaisemassa raportissa.

Viime vuoden aikana on raportoitu yhä useammin tapauksia, joissa lasten koulunkäynti on estetty, lapsia on värvätty aseellisiin joukkoihin tai koululaisiin on kohdistettu väkivaltaa. Asian seurantaa on tehostettu Syyrian heikkenevän tilanteen myötä sekä huolesta tyttöjen koulunkäynnistä eri puolilla Etelä-Aasiaa ja Saharan eteläpuolista Afrikkaa.

Pelastakaa Lasten raportissa kuvataan, miten konfliktit vaikuttavat koulutukseen. Raportissa esitellään myös uutta tutkimustietoa, jota on kerätty Pelastakaa Lapsille osana Unescon Koulutus kaikille -ohjelman seurantaraporttia. Nyt julkaistavan selvityksen mukaan konflikteista kärsivillä alueilla elää 48,5 miljoonaa 6–15-vuotiasta lasta, jotka eivät ole koulussa. Alakouluikäisten osuus on 28,5 miljoonaa ja heistä yli puolet on tyttöjä.

Vuonna 2012 dokumentoitiin 3600 kouluihin kohdistuvaa hyökkäystä. Tapauksiin liittyi oppilaisiin ja opettajiin kohdistuvaa väkivaltaa, kidutusta, uhkailua ja pelottelua.  Lisäksi raportoitiin koulujen pommituksista sekä lasten värväämisistä aseellisiin joukkoihin.

Syyrian konflikti on vaikuttanut siihen, että kouluihin kohdistuneiden hyökkäysten lukumäärä on lisääntynyt niin voimakkaasti. Viime vuoden tapauksista yli 70 prosenttia sattui Syyriassa. Konfliktin aikana 3900 koulua on joko tuhoutunut, vahingoittunut tai otettu muuhun käyttöön kuin opetukseen.

Raportti julkaistaan päivänä, jona pakistanilainen koulutyttö Malala Yousafzai esiintyy YK:n yleiskokouksessa. Kyseessä on tytön ensimmäinen julkinen puhe sitten viime vuoden lokakuun, jolloin hän joutui aseistettujen miesten hyökkäyksen kohteeksi matkalla koulusta kotiin Pakistanissa.

Tutkimustiedon lisäksi Pelastakaa Lapset on kerännyt lasten lausuntoja kouluihin kohdistuneista hyökkäyksistä. ”Olen yhdeksännellä luokalla, mutta sodan takia en ole valmistunut [yläkoulusta].  Minun olisi pitänyt mennä lukioon ja rakentaa itselleni tulevaisuutta, mutta ei... Tulevaisuuteni on tuhoutunut.” Motassem, 16, Syyria.  ”Kun kapinalliset tulivat, he tuhosivat koulun. He menivät rehtorin toimistoon ja rikkoivat kaiken ja tuhosivat oppilaiden paperit. ”Salif, 13, Mali. ”Sissit lähestyvät kylän nuoria ja yrittävät värvätä heitä. Neljä kuukautta sitten serkkuni huijattiin lähtemään heidän mukaansa. En ole kuullut hänestä kuukauteen. Paula, 15, Kolumbia.

− Koulutus tarjoaa vaikeissa olosuhteissa eläville lapsille mahdollisuuden parempaan tulevaisuuteen. Raportissamme esitetyt hyökkäykset vaarantavat tämän tulevaisuuden epäämällä lapsilta yhtäläiset mahdollisuudet oppia, kasvaa ja kehittyä, toteaa Pelastakaa Lasten pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

− Luokkahuoneen tulisi olla turvallinen paikka, eikä taistelujen näyttämö, jossa lapset joutuvat hirvittävien rikosten kohteiksi.

Koulutus kaikille -raportin johtaja Pauline Rose toteaa, että konfliktit jarruttavat kehitystä estämällä miljoonien lasten koulunkäynnin joka vuosi.

− Uusi analyysimme osoittaa, että konfliktimaiden koulua käymättömät lapset on unohdettu. Monet heistä eivät koskaan palaa opintoihin, mikä jättää heihin pysyviä fyysisiä ja henkisiä arpia, sanoo Pauline Rose.

Vaikka koulua käymättömien lasten lukumäärä on korkea ja kouluihin kohdistuvat hyökkäykset ovat lisääntyneet, lasten koulunkäynnin turvaamiseen suunnataan erittäin vähän rahaa humanitaarisissa kriiseissä. Koulutuksen osuus humanitaarisen avun rahoituksesta on laskenut vuoden 2011 kahdesta prosentista 1,4 prosenttiin vuonna 2012. Kansainvälinen yhteisö peräänkuulutti vuonna 2010, että osuuden tulisi olla neljä prosenttia.

Pelastakaa Lapset kehottaa maailman johtajia ratkaisemaan konfliktialueita koskevan koulutuskriisin sitoutumalla seuraavaan:
- Koulutus on turvattava kriminalisoimalla kaikki kouluihin, koululaisiin ja opettajiin kohdistuvat hyökkäykset, kieltämällä aseellisia ryhmiä hyödyntämästä kouluja sekä toimimalla koulujen ja yhteisöjen kanssa, jotta nämä ryhtyisivät paikallisiin toimenpiteisiin, joiden myötä koulut pysyisivät oppimiskeskuksina konfliktien aikana.
- Koulutukseen suunnattuja humanitaarisen avun määrärahoja on lisättävä, jotta neljän prosentin minimiosuus saavutettaisiin.

Raportti verkossa: Attacks on education -  The impact of conflict and grave violations on children’s futures

--

Lisätietoja: Max Holm, tiedottaja, Pelastakaa Lapset ry, puh. 050 433 1438, max.holm@pelastakaalapset.fi

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 100 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä parannuksia lasten elämään. Lisätietoa: www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs