Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Kommuner och städer har bristfällig strategisk kompetens: forskningsresultat från Vasa universitet

Kissconsulting Oy

Kommuner och städer har bristfällig strategisk kompetens: forskningsresultat från Vasa universitet

Pressmeddelande.
Publicerad: 08.08.2016 kl. 11:38
Utgivare: Kissconsulting Oy

Enligt en studie vid Vasa universitet är kommunernas och städernas strategiska kompetens bristfällig. Enligt en studie av coachningsföretaget Kissconsulting Oy:s vd Maarika Maury saknar 98 procent av anställda inom offentliga organisationer strategisk kännedom. Det finns utmaningar även på beslutsfattar- och ledningsnivån. Endast 4 procent av de 281 personer i lednings- eller beslutsfattarställning i kommunerna som deltog i studien kände till prioriteringarna i kommunens strategi. Studien omfattar över 4 000 svar från kommuner och städer. Studien utgör en del av en doktorsavhandling vid Vasa universitet. 

Även om resultaten var sämre än i andra organisationer innebär detta inte att kommuner, städer och övriga offentliga organisationer inte skulle kunna främja kännedomen om sina strategier bland personalen. Forskaren bakom studien, EM Maarika Maury beskriver utmaningarna för kommunerna inte bara utifrån strategisk kompetens utan i synnerhet som en fråga om strategiska modeller. Kommunernas strategier och de modeller som de baserar sig på är mycket liknande och kännetecknas av att de innehåller alla viktiga operativa frågor till följd av konsensus. Då framhävs dock inte de viktigaste frågorna med tanke på ändringsförmågan, anser  Maury på tal om kommunernas utmaningar. 

Även för kommuner är det viktigt att ha en klar strategi, påpekar Maarika Maury. ”Om strategin förblir okänd vidtas inga åtgärder för att implementera den. Även kommunerna borde testa nya strategiska modeller. Det behövs mer handling än planering, mer innovationer och enklare strategiska modeller”, påpekar Maarika Maury. Den nya kommunallagen medför utmaningar för detta perspektiv och främjar inte ändringar, anser Maury. 

Intervjuer och ytterligare information om studien och dess resultat: 

Maarika Maury tfn 050 590 0412, maarika@kissconsulting.fi

Forskaren, EM Maarika Maury är vd för Kissconsulting Oy och forskar i strategisk kännedom vid Vasa universitet. Maarika har över 25 års erfarenhet av arbete med finländska företags värderingar och strategier, och under sin karriär har hon framgångsrikt coachat hundratals finländska företag. Ett särskilt fokusområde är att hjälpa olika slags organisationer, såväl privata som offentliga, att förtydliga sina strategier för att göra dem lättare att implementera. 

Bilagor

Kissconsulting Oy är ett konsultations- och coachningsföretag för affärsledning som grundades 1990. Kissconsulting erbjuder sina kunder skräddarsydd konsultation och coachning som siktar på kundernas framgång. Kissconsulting deltar i kundernas vardag och agerar som coachningspartner under hela processen för att säkerställa att coachningen resulterar i aktivitet. Vi tror på enkelhet, vardaglighet och handlingskraft. www.kissconsulting.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs