Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Kansalaisyhteiskunta asuu ihan koulun naapurissa

Humanistinen ammattikorkeakoulu - Humak

Kansalaisyhteiskunta asuu ihan koulun naapurissa

Tiedote.
Julkaistu: 22.04.2015 klo 11:18
Julkaisija: Humanistinen ammattikorkeakoulu - Humak

Uusi opetussuunnitelma tuo opettajat ja paikallisyhdistykset yhteen Kansalaisvaikuttamisen ajokortti -työpajaan Saloon tiistaina 28.4.   

Kaikilla kouluasteilla siirrytään uuteen opetussuunnitelmaan syksystä 2016 lähtien. Uudessa opetussuunnitelmassa korostuu osallistumisen ja vaikuttamisen taidot. Jotta opettajien olisi helpompi näitä taitoja tulevaisuudessa opettaa, Humanistinen ammattikorkeakoulu järjestää opettajien ja paikallisyhdistysten yhteisiä työpajoja ympäri Suomen.

Työpajoissa tutustutetaan saman alueen opettajia ja paikallisyhdistysten toimijoita toisiinsa ja rakennetaan yhdessä uusia yhteistyön muotoja, kuten kansalaisvaikuttamisen ajokorttia, joita sitten testataan pilottikouluissa syksyllä 2015.

Kansalaisvaikuttamisen ajokortti nousi esiin opettajille tehdyssä valtakunnallisessa kyselyssä

Syksyllä 2014 tehtyyn laajaan valtakunnalliseen kyselyyn vastasi yhteensä 332 opettajaa ja yhdistystoimijaa ympäri Suomen. Vastauksissa korostui selvästi halu tehdä enemmän yhteistyötä, esimerkiksi kyselyyn vastanneista opettajista ja rehtoreista lähes 2/3 halusi tehdä enemmän yhteistyötä paikallistoimijoiden kanssa. Mutta samalla korostui myös se, että koulu ja yhdistykset eivät tunne toisiansa, vain alle puolet kyselyyn vastanneista koulutoimijoista tunsi useampia paikallistoimijoita. Haasteeksi yhteistyölle koettiin myös ajanpuute, rahanpuute ja kyläkoulujen lakkauttaminen. Toiveina koulujen ja paikallisyhdistysten yhteistyöhön puolestaan nousivat vierailut puolin ja toisin, yhdistysten tekemät materiaalipaketit ja talkoot, teemapäivät ja tapahtumat.  Yhden kyselyyn vastanneen yläkoulun rehtorin sanoin:   

”Järjestöiltä kaipaamme teorian sijasta konkreettisuutta, toiminnallisuutta, aitoa vaikuttamista ja rohkaisua aloitteiden tekemiseen: kansalaisvaikuttamisen ajokorttia!”

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäksi kalaan – kansalaisyhteiskunta asuu ihan koulun naapurissa

Humanistinen ammattikorkeakoulu kehittää koulujen ja paikallisyhdistysten yhteistyötä hankkeessaan Kylätoiminnan ja oppilaitosten yhteistyön kehittäminen maaseutualueilla (Kylät ja koulut). Tavoitteena on rakentaa koulujen ja ihan niiden naapurissa asuvien paikallisyhdistysten välille kestävää yhteistyötä, joka antaa alueen lapsille ja nuorille eväät osallisuuteen, aktiiviseen kansalaisuuteen ja lähidemokratian käyttämiseen ja paikallisyhdistyksille lisää elinvoimaa alueen nuorten osallisuutta lisäämällä.

Tervetuloa Kansalaisvaikuttamisen ajokortti -työpajaan ti 28.4. Salon kaupungintalolle klo 12.15-15.00

Kylät ja koulut hanke järjestää Kansalaisvaikuttamisen ajokortti -työpajan Salon seudun opettajille ja paikallisyhdistyksille ti 28.4. klo 12.15-15.00 Salon kaupungintalon Tammitilassa (Tehdaskatu 2, Salo). Työpajassa rakennetaan yhdessä koululaisille ns. kansalaisvaikuttamisen ajokortti, jonka kaikki kohdat suoritettuaan nuori osaa vaikuttaa ja osallistua asioihin, jotka kokee itselleen tärkeiksi. Työpajassa rakennettua ajokorttia testataan sitten muutamissa pilottikouluissa syksyllä 2015. 

Ilmoittautuminen Salon työpajaan / kuvamateriaalia työpajasta voi pyytää osoitteesta: anna.pikala@humak.fi

 

Yhteystiedot:

Anna Pikala

Koordinaattori

Humanistinen ammattikorkeakoulu

p. 020 7621 246 / anna.pikala@humak.fi

Humak on valtakunnallinen verkostoammattikorkeakoulu, joka vastaa järjestö- ja nuorisoalan, kulttuurituotannon ja luovien alojen sekä viittomakieli ja tulkkausalan koulutuksesta, kehittämisestä ja innovaatiotoiminnasta. Humak toimii neljällä alueella: pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Kauniainen ja Nurmijärvi), Turussa, Jyväskylässä ja Kuopiossa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs